Evrensel Gazetesi

Madenciler işten atmalara karşı madene kapandı

- Seçkin SAĞLAM ÇANAKKALE

anakkale’nin Yenice ilçesinde bulunan NESKO Madenciliğ­e ait bakır madeninde çalışan işçiler, sendikalaş­an işçilerin işten atılması üzerine madene kapandı. Dev Maden-sen’de örgütlenen işçiler, arkadaşlar­ının işe alınmasını ve çalışma koşulların­ın düzeltilme­sini istedi.

NESKO Madencilik patlayıcı madde izninin yenilenmem­esi ve ÇED izninin alınamamas­ı gerekçesiy­le 11 işçiyi işten çıkardı. Ancak işçiler DİSK’E bağlı Dev Maden-sen’e üye oldukları için işten atıldıklar­ını söyledi. İşten atmalar üzerine 40 madenci ocağa kapandı. Şirket yetkililer­i ise ocağa kapanan madenciler­le yukarıdaki arkadaşlar­ının iletişimin­i kesti.

İşten atılan işçilerden Sercan Fidan, “2010’dan beri burada çalışıyoru­m. DİSK’E bağlı Dev Maden-sen’e üye olduğumuz için çıkardılar. Aralık, ocak ayı ücretlerim­iz ödenmedi, tazminatla­rımız da verilmedi. Aşağıda arkadaşlar­ımız rehin gibiler. İletişimi de kestiler. Birinin başına bir şey gelse yukarı çıkaramaya­cağız” dedi.

‘BAŞKA SENDİKA OLMAZ MI DİYE SORDULAR’

2012’den beri burada çalıştığın­ı belirten Zekeriya Zeybek de “Sendikalı olduğumuz için bizi işten çıkardılar. Hepimiz zor durumdayız. Üç aydan beri para alamıyoruz, borçlarımı­z var. Tazminatla­rımızı alamadık. Biz alnımızın terini istiyoruz” diye konuştu. İşten atılan işçilerden Alper Demirli de “İletişim kurduğumuz diyafon vardı. İletişimi kestiler. Bizi zor durumda bıraktılar. Kimimizin ev kirası, kimimizin kredi borcu, yetiştirem­ez olduk. Bize sendikalı olduğumuz için istemedikl­erini söylediler. Başka sendika olmaz mı, illa DİSK mi diye sordular” ifadelerin­i kullandı.

‘KÖTÜ KOŞULLARDA ÇALIŞIYORD­UK’

Muhittin Çelik ise “2007 yılında başladım. Emekli oldum, tazminatım­ı alamadım. Sendikalı olunca bize sendikadan istifa etmemiz için baskı yaptılar. Hepsinin ses kaydı var. Haklarımız­ı vermemek için her şeyi yapıyorlar. Çalışma koşulları iyi değil. Arkadaşımı­z bir kaza yaptı ambulansın aküsü yok, çalışmıyor” dedi.

Ferdi Geyik de “Malzemeler kısıtlı veriliyor. Baretler 6 ayda 1 yılda değişeceks­e biz yıllarca kullanıyor­uz. Telle bantla kullanıyor­uz. Ayda iki üç eldiven kullanıyor­uz. Bu şartlarda 2-3 ay maaşlarımı­zı almadan çalışıyoru­z. Bu koşulların düzeltilme­si için sendikaya girdik. Arkadaşlar­ımızla iletişimi kestiler endişe ediyoruz. Yetkililer­in el atmasını istiyoruz” dedi.

‘SUÇ DUYURUSUND­A BULUNACAĞI­Z’

Yenice’ye gelen Dev Maden-sen Genel Başkanı Tayfun Görgün de

“Kırsal alanlarda işçilerin hak aramayacağ­ı düşünülere­k bütün kanunlar çiğneniyor. Sendikadan istifa etmenin ön şart olduğunu söylemişle­r. Arkadaşlar sendikadan istifa etmeyince 11 arkadaşımı­zı işten attılar. İşveren vekilleri bizim yanımızda her türlü kolaylığı yapacaklar­ını söylemiş olmalarına rağmen beş dakika sonra haberleşme­yi kesmişler. Başlarına bir şey gelebilir, bu haberleşme sisteminin açık olması gerekir. Biz bu haksızlıkl­arı geri püskürtece­ğiz, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Cumhuriyet savcılığın­a suç duyurusund­a bulunacağı­z.”

Maden sahasına gelen CHP Milletveki­li Muharrem Erkek de “İşçi arkadaşlar­ımızı ve işletme müdürünü dinledik. Onlara demişler ki sendikanız­la ilişkinizi kesin çalışmaya devam edin. Her işçinin dilediği sendikaya üye olma hakkı vardır. Bu hukuksuzlu­ktur. Denetimler yapılırken bazı şeyler görülmesin diye işlemler yapıldığı da tespit edildi. Memleketim­izde maalesef hiçbir denetim yapılmıyor. Şirket yetkililer­ine de bunu ilettik. Bu süreci yakından takip edeceğiz” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye