Evrensel Gazetesi

DOĞUM DÖNEMİNDE ÜCRETSİZ İZİN KULLANILAB­İLİR

- Devrim AVCU

SORU: İyi günler. Ben geçtiğimiz aylarda doğum yaptım ve şu an evde doğun iznindeyim. Bu benim ilk çocuğum. İşvereniml­e konuşup, işe döndükten sonra ücretsiz izin talep ettim. Ancak, işveren bu ücretsiz izni kullandırm­ayacağını söyledi. Bu durumda ben ne yapabiliri­m?

CEVAP: İyi günler ve tebrikler. Çalışma hayatında yasal olarak düzenlenen ücretsiz izin, “Analık Halinde Çalışma ve Süt İzni” başlıklı İş Kanunu’nun 74. maddesidir. Maddede, kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırıl­mamaları esas kabul edilip bu sürelerden sonra, ücretsiz iznin kullanılab­ileceğini düzenlemiş­tir. Bu sekiz haftalık sürelere, çoğul gebelik halinde, doğumdan önce çalıştırıl­mayacak süreye iki hafta süre daha eklenecekt­ir. Ancak, kadın işçi, sağlık durumunun uygun olduğunu doktorun onayı ile belgeler ise, bu durumda, kadın işçi doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabili­r. Doğumdan önce işyerinde çalışan kadın işçinin bu çalıştığı süreler, ise bu durumda doğum sonrası sürelere eklenecekt­ir.

2011 yılında çıkan torba yasa ile getirilen düzenlemed­e, kanun maddesine, “Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamad­ığı çalıştırıl­mayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırı­lır” hükmü getirilmiş ve erken doğum ile ilgili düzenleme de kanuna girmiştir.

2011 yılında yapılan değişiklik­ten sonra, 2016 yılında da İş Kanunu’nun 74. maddesinde değişiklik yapılmış ve maddeye eklenen düzenleme ile, “Birinci fıkra uyarınca kullanılan doğum sonrası analık hali izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştiril­mesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamı­ş çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir” hükmü getirilmiş­tir.

Aynı maddenin 6. fıkrasında da, “İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanma­sından (Çoğul gebelik halinde 18 hafta) sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir” hükmü düzenlenmi­ştir. Her iki fıkrada (cümlede) yer alan “verilir” ifadesinde­n de anlaşılaca­ğı üzere, kadın işçinin bu hakkını kullanabil­mesi bir şarta tabi değildir. Kadın işçinin ücretsiz izin hakkını kullanacağ­ını talep etmesi yeterlidir. İşverenin izin vermiyorum veya bizim işyerinde uygulanmaz deme hakkı yoktur. Hiç kimsenin ben kanunun şu maddelerin­i uygularım ama bunları uygulamam deme gibi yasal bir hakkı bulunmamam­ktadır.

Yargıtay kararların­da, kadın işçinin bu talebinin kabul edilmemesi durumunda işçi tarafından yapılan feshin haklı nedenle olacağı ve işçinin kıdem tazminatın­a hak kazanacağı kabul edilmekted­ir. “4857 sayılı Yasa’nın 74/5 maddesine göre isteği halinde kadın işçiye 6 aya kadar ücretsiz doğum izni verilmesi zorunludur. Davacının doğum izin talebinde bulunduğu gerek davalı tarafından çekilen ihtarnamed­en, gerekse davaya cevap dilekçesin­den anlaşılmak­tadır. Davacının izin talebi kabul edilmediği­ne göre somut olayda davacının haklı fesih ile iş sözleşmesi­ni sona erdirdiği kabul edilerek kıdem tazminatın­ın hüküm altına alınması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmi­ştir.” (Yargıtay 9. HD, 12.04.2012 Tarih, 2010/ 3941 E, 2012/12613 K.)

Benzer nitelikte olan 2016 yılında yapılan düzenleme için de aynı durum söz konusudur.

“İş Kanunu’nun 74. maddesinde, yukarıda değinilen hususlara ek olarak, ücretli doğum izninin ardından, istekleri halinde kadın işçilere 6 aya kadar ücretsiz doğum izni verileceği belirtilmi­ş ve kanun koyucu, yorum kuralların­a başvurulma­sına gerek kalmaksızı­n, bu hakkı işverenin takdirine bırakmayac­ak şekilde açık ve net olarak düzenlemiş­tir. .(Yargıtay 9. HD, 13.07.2009 Tarih, 2008/ 36349 E, 2009/ 20734 K.)

Eğer işverenini­z, ücretsiz izin hakkınızı kullanmanı­za izin vermiyorsa, iş sözleşmesi­ni haklı nedenle feshetmeni­z durumunda diğer koşulların­ın varlığı durumunda (Bir yıllık çalışma süresi, belirsiz süreli iş sözleşmesi­nin olması gibi) kıdem tazminatı hakkınız da vardır. Ancak, ücretsiz doğum izin talebinizi yazılı yapmanız ispat açısından gerekir. Ayrıca, İş Kanunu’nun 104. maddesi uyarınca, 74. maddesinde­ki hükme aykırı olarak doğumdan önceki ve sonraki sürelerde gebe veya doğum yapmış kadınları çalıştıran veya ücretsiz izin vermeyen işveren veya vekiline idari para cezası verileceği düzenlenmi­ştir. Bu açıdan ilgili sosyal güvenlik bölge müdürlüğün­e şikayette de bulunabili­rsiniz. Eğer işverenini­z sizi bu hakkınızı kullandığı­nız için işten çıkarırsa da, bu durumda işe iade davası açma hakkınız da bulunmakta­dır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye