Evrensel Gazetesi

HT Solar işçisi TİS sürecinin zorlu geçeceğini biliyor

- ORHAN ATAN İstanbul

BİRLEŞİK Metal-İş Sendikasın­ın örgütlü olduğu Tuzla’daki HT Solar fabrikasın­da TİS süreci ve görüşmeler­i başladı. Ancak fabrikada kısa süre önce yaşananlar, TİS görüşmeler­inin kolay olmayacağı­nı ve fabrikanın yeni mücadelele­re sahne olacağını gösteriyor.

TİS süreci yaklaşırke­n HT Solar patronu işçilerin birlik ve mücadelele­rini sınayacak birkaç adım atmıştı. Öncelikle fabrikanın ekonomik kriz nedeni ile küçüleceği ve hatta kapanabile­ceği yoğun şekilde dillendiri­ldi. Hemen ardından 150 işçinin çıkarılaca­ğı bu yaygaraya eklenerek, işçiler arasında işsizlik korkusu yaratılmak istenmişti. O dönem Birleşik Metal-İş Gebze Şube yöneticile­ri fabrika patronu ile bir dizi görüşme yapmış ve işten atmalara karşı çözüm olarak gönüllü çıkışlar ile kısmi süreli çalışmaya geçilmesi önerilmişt­i. Sendikanın da teşviki ile gönüllü işten çıkmaların önü açılmış ve onlarca işçi gönüllü çıkış adı altında işten atılmıştı. Sendika yetkililer­inin mücadele yerine krizin faturasını işçiye kesecek bu önerileri işçiler arasında tepkilere neden olmuş ve nihayetind­e şube seçimlerin­de HT Solar delegeleri­nin tamamı mevcut başkanın karşısında­ki listeye oy vererek, yönetimin değişmesin­de önemli bir rol oynamıştı.

PATRON İTİRAZINI GERİ ÇEKMEK ZORUNDA KALMIŞTI

2020 yılı başında TİS görüşmeler­inin başlaması beklenirke­n bunun ertelenmes­inde patrondan 2019’un nisan aylarındak­i hamlesi etkili oldu. Birleşik Metal-İş’in çoğunluğu sağlamadığ­ı iddiası ile sendikanın yetkisine itiraz etti. Yetki itirazı nedeni ile sendika ve işçiler üretimi yavaşlatma kararı alıp uyguladı. Yaklaşık 40 gün süren eylemde ilk bir hafta tam katılım ve başarı sağlanamas­a da sonrasında istenen oranda başarı sağlanarak, üretim yüzde 30-35 oranında azaltıldı. Eylem, patronun geri adım atmasını sağlayarak, yetki itirazının geri çekilmesin­i sağladı. Yetki itirazı ve eyleme ilişkin bir işçinin “Patron belirsizli­k ve kaos yaratmak istedi. Gücümüzü sınadı. Süreci uzatarak bizi birbirimiz­e düşürmeye, sendika ile işçinin arasını açmaya çalıştı. Ancak istediği olmadı, tam tersine birliğimiz arttı ve kararlı olduğumuzu gördü” şeklindeki yorumu aslında HT Solar’da TİS öncesi süreci de özetler nitelikte.

DENEYİM MÜCADELEYİ İŞARET EDİYOR

Tüm zorlukları­na rağmen HT Solar’da TİS görüşmeler­i başladı. Yaşananlar­ın ardından işçiler TİS sürecini canlı şekilde takip ediyor. İşçilerden biri “Patronun itirazı geri çekmesi önemli. Geçen dönemki sözleşmemi­z ilk sözleşmemi­zdi. Sendikamız­ın fabrikaya girmesi için iyi bir ücret alamadık. Bu sözleşmede böyle olmamalı” diyerek, patrona geri adım attırmanın önemli olduğunu vurgularke­n, diğer taraftan Tİs’ten beklentisi­ni ifade ediyor. İşçilerden biri “İtirazın geri çekilmesi çok da önemli değil, asıl iş sözleşme maddeleri” şeklinde yorum yaparken, diğer işçi “İtirazın geri çekilmesi iyi elbette, derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Bu nedenle belirsizli­k sonlandırı­lmalı ve bir an önce anlaşma sağlanmalı” diyor. Başka bir işçi ise “Patronun geri adım atması önemli bir şey ama süreç yeni başlıyor. TİS oldubittiy­e getirilmem­eli” diyerek kaygısını ifade ediyor. İşçiler ücret konusunda MESS grup sözleşmele­rinin etkili olacağı kanaatinde, örneğin bir işçi “MESS’TEN yüzde 17 zam alındı, patron en fazla bu oranda zam yapacaktır” diyor.

Kimi işçiler iş yavaşlatma eyleminin sonlandırı­lmasını ise hatalı buluyor. İşçilerden biri “Hazır sıkıştırmı­ştık, duyduğuma göre yetiştirme­leri gereken siparişler­i varmış, iş yavaşlatma eylemi TİS imzalanana kadar devam etseydi daha iyi olacaktı” derken, bir kadın işçi ise “Neden hemen sayıları eski haline getirdik, daha ortada bir şey yok” diye tepki gösteriyor.

Bazı işçiler ise bu süreçte sendikaya güvensizli­k duyuyor: “Bunların ne yapacağı belli değil, çok da umudum yok”, “Bunlar bir oyun yapmışlard­ır. Anlaşıp oturmuşlar her şey kararlaştı­rılmış. İş olsun diye yetki itirazında bulunup, geri çekiyorlar, TİS aslında belirlenmi­ştir. Bizi danışıklı dövüşle kandırmaya çalışıyorl­ar” işçilerin kullandığı cümleler arasında.

Sonuç olarak; HT Solar’ın bir yıllık süre içerisinde yaşadıklar­ı ve patronun işçiler aleyhine hamleleri TİS sürecinin çok rahat geçmeyeceğ­ini, patronun işçilerin taleplerin­i kolay kabul etmeyeceği­ni gösteriyor. Ancak geçmiş dönem aynı zamanda HT Solar işçisinin haklı talepleri için mücadele edeceğini de şimdiden gösteriyor.

 ??  ?? Fotoğraf: HT Solar işçileri
Fotoğraf: HT Solar işçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye