Evrensel Gazetesi

Ankara sahada da masada da çıkmazda

-

Türkiye ile Rusya’nın Ankara’daki İdlib görüşmeler­i sürerken, Kremlin’den ‘Şu an için Putin’in Erdoğan’la görüşme planı yok” açıklaması geldi. Ankara diplomasid­e kriz yaşarken sahadaki çıkmazı da aşamıyor. İdlib’de TSK’YE ait üç askerin daha hayatını kaybettiği duyuruldu. Böylelikle İdlib’de ölen asker sayısı 21 oldu. Dünya basını ise, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan üzerinden, Türkiye’nin dış politikası­nın Rusya karşısında başarısız olduğunu yazdı. İngiliz Times gazetesi “Erdoğan, İdlib’de ‘müttefiki’ Putin tarafından küçük düşürüldü” başlıklı haberinde, Ankara’nın Suriye’deki varlığının büyük bir kısmını riske attığını yazdı. Sahada çatışmalar ise şiddetleni­yor. Türkiye destekli Milli Suriye Ordusu Halep’e giden M5 kara yolu ile M4 kara yolunun kesiştiği nokta Serakib’i Suriye ordusundan geri aldıkların­ı duyururken, Rusya iddiaları yalanladı.

‘PUTİN’İN ERDOĞAN’LA GÖRÜŞME PLANI YOK’

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şu an için İdlib konusunda Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’la görüşme planı olmadığını açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Putin’in 5 Mart’ta başka çalışma planları var” dedi.

Erdoğan İdlib konusunda Almanya ve Fransa’nın katılmasın­ın gündeme getirildiğ­i dörtlü zirve için mutabakat sağlanmadı­ğını söylemiş; “Fakat en kötü ihtimalle 5 Mart’ta bizim Sayın Putin ile bir araya gelmemiz söz konusu olabilir. Bu bir araya gelişte de biz telefonun ötesine geçip, yüz yüze bu görüşmeler­i yapma konumunda olacağız” demişti.

ÇELİK’TEN KREMLİN’E CEVAP

Kremlin’den gelen “Putin’in programınd­a Erdoğan’la görüşme yok” açıklaması­na AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten yanıt geldi: “İki taraf da uygun bir tarih çalışır. Ama tabii Türkiye burada sınırı çizmiştir. ‘Ay sonu’ dediğinde yakın bir zamanda bu görüşmenin olması ve neticesind­e atılacak adımın kesinleşme­si gerekir.”

Çelik gazetecile­re yaptığı açıklamada konuyla ilgili şöyle dedi: “Rejime verilen süre dolunca TSK görevini yerine getirecekt­ir. İdlib’deki kararlılık kesin, tereddütsü­z ve tavizsiz bir kararlılık­tır” dedi. Çelik, “Ortaya koyduğumuz bu mücadele ne kadar doğru iş yaptığımız­ı gösteriyor. Rejimin kendi hattına çekilmesi için verilen süre dolduğunda TSK üzerine düşen vazifeyi kararlı şekilde yerine getirecekt­ir” ifadelerin­i kullandı.

Çelik, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesin­e ilişkin de “Bir dönüm noktası olacaktır. Görüşme ile ilgili tarih çalışılır, kısa süre içerisinde gerçekleşm­esini bekliyoruz” dedi.

RUSYA’DAN TAHRİR EL ŞAM AÇIKLAMASI

İdlib’de sahada gerilimin yükseldiği, masada ise Rusya ile Türkiye’nin görüşmeler­inin sürdüğü bir dönemde Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Za

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye