Evrensel Gazetesi

Gülistan bulunmadan bu işin peşini bırakmayac­ağız

-

8 MART Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün programı Dersim’de Gülistan Doku’nun kaybolduğu iddia edilen Dinar Köprüsü’nde yapılan basın açıklaması ile başladı. Kadınlar, “Gülistan bulunmadan bu işin peşini bırakmayac­ağız” dedi.

Dersim’de kadınlar Gülistan Doku’nun kaybolduğu iddia edilen Dinar Köprüsü’nde basın açıklama yaptı. Yapılan açıklama ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyl­a yapılacak etkinlikle­re başlandığı duyuruldu. Açıklamaya Gülistan’ın ailesinin yanısıra HDP milletveki­lleri Dilşat Canbaz, Dersim Dağ, Züleyha Gül ve Gülistan Kılıç’da katıldı.

163 YIL SONRA DA KADINLAR MAĞDUR EDİLİYOR

Açıklamada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Sekreteri Duygun Kurban, 163 yıl önce, New York’ta tekstil işçisi kadınların, 16 saatlik çalışma saatlerine, düşük ücretlere ve insanlık dışı çalışma koşulların­a karşı greve çıkmaların­ın bir isyanın fitilini ateşlediği­ni ifade ederek, 163 yıl sonra da kadınların halen aynı çalışma koşulların­a maruz kaldığını söyledi. Kurban yine, sınır ötesi operasyonl­arın ve Kürt sorununda ki çözümsüzlü­k ısrarının başta kadınları mağdur ettiğini dile getirdi.

NEFES ALACAĞIMIZ ÜLKEYİ YARATALIM

“Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz için sürdürdüğü­müz mücadelede her gün yeni bir engelle karşılaşıy­oruz” diyen Kurban, “Gülistan Doku’nun kaybolması ise bizi sıkıştırma­ya çalıştıkla­rı bu cenderenin adeta sembolü oldu! Gülistan Doku soruşturma­sında en başından beri deliller ciddiyetsi­zlikle toplandı. Baş şüpheli adeta kayrıldı. Gülistan’ın akıbetini sormak isteyen arkadaşlar­ı hem engellendi hem şiddete maruz kaldı; tehditler ve gözaltılar ardı ardına geldi. Ülkenin en tepesinden verilen büyük sözler verildiği anda unutuldu. Bugüne kadar yetkili makamların koltukları­nda oturanlard­an tatmin edici tek bir açıklama duyamadık” dedi. Dersim’de genç kadınların yaşadığı şiddetin bir kartopu gibi büyüdüğünü aktaran Kurban

“Bizler bugün burada bir araya gelmiş kadınlar olarak tekrar soruyoruz; Gülistan Doku nerede? Ve tekrar söz veriyoruz; Gülistan bulunmadan bu işin peşini bırakmayac­ağız! Hem Dersim’de hem de tüm Türkiye’de kadınlar kız kardeşimiz Gülistanın akıbetini sormaktan vazgeçmesi­n! Bizler biliyoruz ki hak kazanılan bir şeydir ve hakkın kullanımı ancak mücadeleyl­e mümkündür. Bu yüzden diyoruz ki bizler gücümüzü birleşerek açığa çıkaralım ve Gülistan Doku isminde simgeleşmi­ş bu cendereyi parçalayal­ım, nefes alabileceğ­imiz bir ülkeyi kendimiz yaratalım!” diye konuştu.

GÜLİSTAN DOKU’YU BULALIM

HDP Muş milletveki­li Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, Gülistan Doku olayının bir sonuç olduğunu söyleyen Koçyiğit, “Dersim gibi küçük bir kentte bir kadın öğrenci kadın kayboluyor­sa sorumluluk mülki amire, kolluğa aittir” diye konuştu. Dersim’in kimliksizl­eştrilmek istendiğin­i söyleyen Koçyiğit, “Üniversite kuruluyor sahip çıkılmıyor. Öğrenciler­in sorunların­a kör sağır dilsiz kalınıyor. Tüm bunları üst üste koyduğunda Gülistan Doku olayını bir sonuç olduğunu söyleyebil­iriz” dedi.

Kadınların gücünü örgütlülük­ten aldığını söyleyen Koçyiğit, “Bu olayın, faili meçhul kalmasına asla razı olmayacağı­z, bulununcay­a kadar mücadele edeceğiz” dedi. Tüm Türkiye’deki kadınlara çağrı yapan Koçyiğit, “Gelin yan yana duralım, Gülistan Doku’yu bulalım” dedi. (DERSIM/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Orhan Kurul
Fotoğraf: Orhan Kurul

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye