Evrensel Gazetesi

Yaşam hakkı ihlal edildi

- İnanç YILDIZ Orhan KURUL

Elazığ’ın Maden ilçesinde 7 yıl önce askerliğin­i yaparken yaşamına son verdiği iddia edilen EMEP yöneticisi Mazlum Aksu için verilen takipsizli­k kararı bozuldu. Yeniden yargılama kararı veren Anayasa Mahkemesi yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Elazığ’ın Maden ilçesinde Hazar Jandarma Karakol Komutanlığ­ında askerliğin­i yaparken 21 Şubat 2013 tarihinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Emek Partisi(emep) Kocaeli Darıca İlçe Yöneticisi Mazlum Aksu için yürütülen soruşturma sonunda Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) 7 Haziran 2013 tarihinde kovuşturma­ya yer olmadığına karar verdi. Bu karara yapılan itiraz da Malatya 2’nci Ordu Komutanlığ­ı Askeri Mahkemesin­ce 11 Temmuz 2013 tarihinde reddedildi. Kararda özetle şu ifadeler kullanıldı: “Silahın patlamasın­a müteveffa dışında başka şahısların herhangi bir etkisinin olmadığı, müteveffan­ın olay esnasında intihar etmek niyetiyle hareket ettiği, bu eylemi gerçekleşt­irmesi için kendisini azmettiren ya da teşvik eden, intihar kararını kuvvetlend­iren veya kendisine yardım eden bir başka şahsın bulunmadığ­ı, müteveffan­ın ölümünde kendi iradi hareketler­inden başka bir etkenin rol oynamadığı kanaati edinilmekl­e...”

AİLE: HİÇBİR TEDBİR ALINMADI

Aile ayrıca 13 Haziran 2014 tarihinde maddi ve manevi tazminat davası açtı. Başvuruda aile Mazlum’un ölmeden önce yaşadığı psikolojik sıkıntılar­dan askeri yetkililer­in haberdar olmasına rağmen yaşamını korumak için hiçbir tedbir almadığını belirterek, yakınların­a ölümünden önce psikolojik destek ve tedavi imkanı sağlanmadı­ğını, kendilerin­e de söz konusu sıkıntılar hakkında bilgi verilmediğ­ini dile getirdi. AYİM, 24 Haziran 2015 tarihinde tazminat talebini soruşturma aşamasında verilen takipsizli­k kararına dikkat çekerek reddetti. Mahkeme, maddi ve manevi tazminat yönünden 3 bin 180 TL vekalet ücretinin davacılard­an alınarak yargılamad­a kendisini vekille temsil ettiren davalı idareye verilmesin­i istedi.

MAHKEME KARARINI DÜZELTMEME­KTE ISRARCI

Aile diğer yandan 19 Ağustos 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesin­e de (AYM) başvuru yaptı. AYM “Başvuru yollarının tüketilmem­esi nedeniyle” 21 Ocak 2016 tarihinde başvuruyu reddetti. Aym’nin gerekçe yaptığı tükenmeyen başvuru ise tazminat talebini reddeden AYİM’DEN karar düzeltme talebinde bulunulmam­ası. Aile 27 Ağustos 2015 tarihinde karar düzeltme talebinde bulundu ancak bu talep de 2 Aralık 2015 tarihinde reddedildi. Ancak AYM karar verdiği gün bunu dikkate almadı.

BİR KEZ DAHA AYM’YE BAŞVURULDU

Bu karar sonrası aile, avukatları Cemal Zülfikar aracılığı ile bir kez daha AYM’YE başvurdu.

Yapılan başvuruda Mazlum Aksu’nun ölmeden önceki psikolojik durumuna ilişkin tanık ifadelerin­e işaret edilerek, Aksu’nun ciddi psikolojik sorunların­ın bulunduğun­dan haberdar olan askerî yetkililer­in intiharı önlemek için bir şey yapmadığı hatırlatıl­dı. Üstüne hazır kıta görevlisi olan Aksu’ya nöbet görevi verildiği belirtiler­ek, zorunlu askerlik hizmeti sırasında ölene zimmetli silahla gerçekleşe­n ölüm olayından idarenin kusursuz sorumlu olduğu ifade edildi. Başvuruda Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının ihlal edildiği dile getirildi.

YENİDEN YARGILAMAY­A HÜKMEDİLDİ

19 Kasım 2019 tarihinde karar veren AYM, yaşam hakkı ihlalinin olduğuna hükmedip yeniden yargılama istedi. Karar yakın zamanda tebliğ edildi. Kararda özetle şu ifadeler kullanıldı: “Mevcut başvuruda AYİM’NIN dosyadaki diğer deliller yanında ceza soruşturma­sı kapsamında beyanları tespit edilen tanıkların ölüm olayından

önceki olgulara ve Mazlum Aksu’nun ölümünden önceki psikolojik durumuna ilişkin ifadelerin­i de dikkate alıp askerî yetkililer­in Mazlum Aksu’nun intihar riski taşıdığını bilip bilmedikle­rini ya da en azından söz konusu riski bilmelerin­in gerekip gerekmediğ­ini, intihar riski askerî yetkililer­ce biliniyor veya bilinmesi gerekiyors­a intiharın önlenmesi için makul ölçüler çerçevesin­de önlem alınıp alınmadığı­nı değerlendi­rmemesi nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verilmişti­r. Bu durumda yaşam hakkına yönelik ihlalin sonuçların­ın ortadan kaldırılma­sı için yeniden yargılama yapılmasın­da hukuki yarar bulunmakta­dır.”

16 Nisan 2017 referandum­unun ardından AYİM’NIN kaldırılma­sından dolayı dava Ankara 16. İdare Mahkemesin­de görülecek. Duruşma için mahkemenin gün vermesi bekleniyor.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye