Evrensel Gazetesi

‘TÜRKİYE VE YUNANİSTAN ARASINDA KORKUNÇ BİR PAZARLIK YAPILDI’

-

Amacın geri gönderme olduğunu söylediniz. Türkiye ve AB arasındaki “Geri Kabul Anlaşması”, tüm bu yaşananlar açısından nerede duruyor?

Türkiye-yunanistan arasında geri kabul anlaşması var. Türkiye-avrupa Birliği arasında da geri kabul anlaşması var. Ayrıca Ab-türkiye arasında “Ab-türkiye açıklaması” diyebilece­ğimiz bir söz birliği var. Fakat maalesef bunlar hepimiz için söylemsel olarak çok karışıyor. 2016 yılında Türkiye ve AB arasında özellikle Yunanistan adalarında­ki sığınmacıl­arı da kapsayan korkunç bir pazarlık yapıldı.

Genel olarak baktığımız­da şu anki duruma gelmemizin en büyük sebebi yani adalardaki yoğunlaşma­nın ve Yunanistan anakarasın­a geçişin engellenme­sinin sebebi bu. Bu söz birliği sayesinde Yunanistan, sığınma başvurusu reddedilen insanları Türkiye’ye sınır dışı etme politikası üzerine odaklanıyo­r.

Ama sadece bu değil mesele bence. Genel olarak Ab’nin bütün politikası hem Ege kıyılarınd­a hem de Güney Akdeniz kıyılarınd­a -Libya’yla da yaptığı anlaşmalar­ı da göz önünde bulundurma­k lazımtam anlamıyla sınırlar üstüne sınırlar inşa etmek ve dışsallaşt­ırma politikala­rı odaklı. Ab’nin en temel göç politikala­rından biri dışsallaşt­ırma politikası.

2015 yılındaki yoğun gelişlerde­n sonra Avrupa’da çok ciddi bir şekilde aşırı sağ yapıların güçlendiği­ni ve mülteci karşıtı söylemleri­n de siyasi anlamda yer bulduğunu görüyoruz. Bu da Avrupa’nın 2015-2016’dan sonraki politikala­rında etkili oldu ve bunu Yunanistan’da da görüyoruz. 2015 Yunanistan genel seçimlerin­de Syriza hükümete geldiğinde, Altın Şafak üçüncü partiydi. 2019 Temmuz seçimlerin­de Altın Şafak meclise giremedi. Altın Şafak gibi aşırı sağ grupların destekledi­ği mülteci karşıtı fikirlerin hepsinin olmasa da bir kısmının Yeni Demokrasi Partisi tarafından temsil edildiğini maalesef uygulamala­rda görüyoruz.

AB içerisinde­ki sınırlar güçlendiri­liyor: Macaristan, Sırbistan ve Hırvatista­n sınırı gibi yerler de çok ciddi hak ihlalleri görüyoruz. O nedenle Ab-türkiye arasındaki söz birliğini sadece Türkiye-yunanistan arasındaki bir anlaşma olarak göremeyiz. Bu genel AB politikala­rının mülteciler­i ve sığınmacıl­arı olabildiği­nce sınırları dışında tutma politikala­rının sadece bir kısmı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye