Evrensel Gazetesi

ARNAVUTLUK SOSYALİST HALK CUMHURİYET­İ ÖNDERLERİN­DEN NECMİYE HOCA YAŞAMINI YİTİRDİ Sosyalizmi­n yorulmak bilmeyen savaşçısı

-

ARNAVUTLUK Sosyalist Halk Cumhuriyet­i önderlerin­den Necmiye Hoca 99 yaşında hayatını kaybetti.

Necmiye Hoca’nın oğlu İlir Hoca, yayımladığ­ı mesajda “Derin bir acıyla size bildirmek isterim ki, 99 yaşında olan annemiz Necmiye Hoca, 26 Şubat 2020 tarihinde hayata veda etti. O, tüm hayatını ülkenin kurtuluşun­a, yeni bir Arnavutluk’un inşasına, ilerlemesi­ne ve toplumun özgürleşme­sine adamıştır. Öyle ki, onun adı ve eserleri ile her zaman onur duyacağız. Ailemiz, Arnavutluk’taki ve tüm dünyadaki dostları ve sevenleri, onun anısını hiçbir zaman unutmayaca­ktır” dedi.

Hoca’nın cenaze töreni dün Arnavutluk’un başkenti Tiran’da gerçekleşt­irildi.

“O, TÜM HAYATıNı ÜLKENIN KURTULUŞUN­A, yeni bir Arnavutluk’un INŞASıNA, ILERLEMESI­NE VE ÖZGÜRLEŞME­SINE ADAMıŞTıR.”

NECMİYE HOCA KİMDİR?

8 Şubat’ta 99’uncu yaşını kutlayan Necmiye Hoca, 19 yaşında İşkodra’daki komünist gruba katıldı ve 20 yaşındayke­n (Daha sonra Arnavutluk Emek Partisi olacak olan) Arnavutluk Komünist Partisinin 1941 yılındaki kuruluşund­a yer aldı.

2. Dünya Savaşı sırasında cesur bir antifaşist savaşçı ve Arnavutluk Komünist Gençlik Örgütünün inşası sırasında, kurucu toplantını­n tek kadın delegesiyd­i.

Ayrıca, Ulusal Kurtuluş Cephesinin temellerin­i atan ve Peza Konferansı (1942) olarak bilinen Arnavutluk Ulusal Kurtuluş Konferansı­na

katılan tek kadındı.

Arnavut halkını özgürleşti­ren kurtuluş savaşı sırasında, 1942’de faşizme karşı gençlik gösteriler­ine katıldığı için 13 yıl hapis cezasına çaptırıldı ancak süreç boyunca yeraltına geçti.

2. Dünya Savaşı sırasında Ulusal Kurtuluş Ordusunda yer aldı ve Arnavutluk Komünist Kadınlar Birliği başkanlığı­na seçildi.

Arnavutluk Emek Partisi Merkez Komitesini­n bir üyesi olarak, gençleri örgütleme çalışmalar­ından sorumluydu.

Merkez Komite Sekreterli­ği üyesiydi. Ulusal Meclis temsilcisi seçilmişti. Partideki diğer görevlerin­in yanı sıra Arnavutluk’un Marksist Leninist Araştırmal­ar Enstitüsü müdürüydü. Komünist eğitim için büyük önem arz eden sayısız makale ve teorik çalışmaya da imza attı.

Arnavutluk’taki karşı-devrimci süreç sırasında ise Necmiye Hoca, revizyoniz­m ve oportünizm­e karşı Marksizmin Leninizmin savunulmas­ı mücadelesi­ni en önde verenler arasındayd­ı.

Necmiye Hoca, ayrıca, Arnavutluk’ta halk devriminin önderi ve İtalya ile Almanya işgallerin­e karşı direnişin lideri olan Enver Hoca ile evli idi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Necmiye Hoca
Necmiye Hoca

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye