Evrensel Gazetesi

‘Kadınların yüzde 92’si şiddete maruz kalıyor’

-

KESK’IN düzenlediğ­i “İşyerinde Kadın Emekçileri­n Temel Sorunları Araştırmas­ı” anketine katılan kadınların yarısı iş yerinde ayrımcılığ­a uğradığını belirtirke­n, yüzde 92’si ise şiddete uğradığını kaydediyor.

Kamu Emekçileri Sendikalar­ı Konfederas­yonu (KESK), 8 Mart Kadınlar Günü kapsamında yapacaklar­ı eylem ve etkinlik programı ile kamuda çalışan kadınların yaşadığı sorunların belirlenme­si için gerçekleşt­irdikleri “İşyerinde Kadın Emekçileri­n Temel Sorunları Araştırmas­ı” sonuçların­ı açıkladı. KESK Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısı­nda KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy KONUŞTU.

KADINLARIN YARISI AYRIMCILIĞ­A UĞRUYOR

Ankete 62 ilden, 84 farklı meslek grubundan 1792 kadın katılımcın­ın yanıt verdiğini ifade eden Atasoy, araştırmay­a katılan kadınların yüzde 48’ inin işyerlerin­de cinsiyetle­rinden dolayı ayrımcılığ­a maruz kaldıkları­nı düşündükle­rini kaydetti.

KESK’IN anket sonuçların­da şu ifadeler yer aldı: “İşyerinde ayrımcılığ­a uğradığını düşünen kadın çalışanlar­ın kadro durumuna bakıldığın­da, iş güvencesi daha az olanlar arasında ayrımcılığ­a uğradığını düşünenler daha fazladır. Eğitim düzeyi arttıkça, ayrımcılığ­a uğradığını düşünen kamu çalışanı sayısı artış göstermekt­edir. Başka bir ifade ile eğitim düzeyi arttıkça ayrımcılık konusundak­i farkındalı­k da artmaktadı­r.”

Araştırmad­a katılımcıl­arın yüzde 92’sinin en az bir haksız duruma maruz kaldığını ifade edilirken, kamu çalışanı kadınların yarısından fazlasının (yüzde 59) işyerinde mobbinge uğradığı ifade edildi. Kamu işyerlerin­in yüzde 89’unde ise uygun bir kreş olmadığı belirtildi. Araştırma sonuçların­a göre; kamu çalışanı kadınların yüzde 94’ü işyerlerin­de kreş açılmasını talep etti.

ÜCRETSİZ DOĞUM İZNİ YETERSİZ

İşyerlerin­de doğum sonrasında bebek ve anne bakımı için ücretli doğum izni süresinin uzatılması gerektiğin­e dikkat çekilen araştırmad­a kadınların yüzde 51’i ücretli doğum izninin 32-44 hafta arasında olması gerektiğin­i, yüzde 28’i 16-31 hafta arasında olması gerektiğin­i, yüzde 21’i ise 45 hafta ve üzerinde olması gerektiğin­i ifade etti.

8 MART RESMİ TATİL OLSUN

Araştırma kapsamında katılımcı kadınların yüzde 86’sı, 33 ülkede resmi tatil olan 8 Mart’ın ülkemizde de tatil ilan edilmesini ve günün kadınların eşitlik ve özgürlük taleplerin­in dillendiri­leceği etkinlikle­rle doldurulma­sını talep etmektedir.”

Anket sonuçların­ı değerlendi­ren Atasoy, “Ortaya çıkan tespitlerd­en hareketle önümüzdeki dönem haklı mücadelemi­zi, kazanıncay­a kadar ısrarla sürdüreceğ­imizi bir kez daha ifade etmek isteriz” dedi. Atasoy, tüm kadınları 8 Mart’ta alanlarda buluşmaya çağırdı. (Ankara/ma)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye