Evrensel Gazetesi

Kürt gençlere soruldu: Yüzde 72’si ayrımcılığ­a uğruyor

- Birkan BULUT Ankara

TÜRKİYE’NIN belirli merkezleri­ndeki Kürt gençler arasında yapılan araştırmay­a göre gençlerin yüzde 13’ü çok sık, yüzde 30’u ara sıra, yüzde 29’u nadiren yani toplamda yüzde 72’si kimliğinde­n dolayı ayrımcılığ­a maruz kaldığını söylerken, sadece yüzde 28’i hiç ayrımcılığ­a uğramadığı­nı belirtiyor. Hiç ayrımcılığ­a uğramadığı­nı söyleyen gençlerin yüzde 53’ü AKP’LI, yüzde 14’ü ise HDP’LI. Kürt gençlerin en büyük sorunu ise işsizlik.

Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma’nın “Türkiye’de Genç Kürt olmak” araştırmas­ı, Kürt gençlerin ekonomik, sosyal, kültürel ve politik yapısını mercek altına aldı. Ankara’da gazetecile­r, akademisye­nler, bazı büyükelçil­iklerden temsilcile­rin yanı sıra CHP İstanbul

Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu ve HDP Kocaeli Milletveki­li Gergerlioğ­lu’nun katıldığı basın toplantısı­nda araştırman­ın sonuçları paylaşıldı. Diyarbakır, Van, Şanlıurfa, Mardin, İstanbul, İzmir, Adana ve Mersin illerinde 17-30 yaş aralığında 100 kişiyle mülakat ve 1500 kişiyle yapılan anket sonucunda varılan bulgular, Kürt gençler arasında Kürt sorununun çözümü ve gelecek konusunda bir karamsarlı­ğın olduğuna dikkat çekiyor. Araştırma Türk-kürt evlilikler­inin arttığı ama çözüm masasının devrilmesi­nden sonra bu ilişkileri­n azaldığına dikkat çekiyor. Öte yandan bu evlilikler nedeniyle yapılan eş-dost görüşmeler­inde siyaset konuşmakta­n kaçınılıyo­r. Sosyal medya artık hayatın vazgeçilme­zi! Günlük hayatta gençlerin uzun süreler ayırdığı sosyal medya konusunda, araştırmay­a katılan Kürt gençlerin yüzde 43’ü, Türkiye genelinde gençlerin ise yüzde 29’u Twitter’ı kullandığı­nı belirtiyor. Açılan hakaret soruşturma­ları nedeniyle Twitter’da takma isimli hesap kullananla­rın sayısı da az değil.

HAYALLER İŞ, KAYGILAR İŞSİZLİK

En büyük kaygılar sorulduğun­da işsizlik yüzde 39 ile birinci sıradayken, yüzde 22 ile geçim sıkıntısı ve ekonomi, yüzde 8 siyasi kaygılar bulunuyor. Bunu yüzde 7 ile sağlık ile savaş yanıtları takip ediyor. “Mensubu olduğunuz bir dini grup var mı?” diye sorulduğun­da Kürt gençlerin yüzde 88.5’i “hayır” derken, yüzde 6.3’ü “var”, yüzde yüzde 6.2’si “Eskiden vardı, şimdi yok” yanıtını veriyor. Araştırman­ın ortaya koyduğu en çarpıcı veri ise “Kim olmasını istemezdin­iz?” sorusu. “Komşunuz kim olsun istemezdin­iz” sorusuna yüzde 80 ile 89 arasında “tarikat mensubu, sofu” yanıtı veriliyor.

BU PAZAR SEÇİM OLSA...

Araştırmad­a “Bu pazar seçim olsa kime oy verirdiniz?” sorusuna ise yüzde 45 HDP, yüzde 18 AKP, yüzde 7 CHP yanıtı verilmiş. Araştırmay­a göre Kürt olduğu için ayrımcılığ­a uğrayan gençlerin yüzde 13’ü çok sık, yüzde 30’u ara sıra, yüzde 29’u nadiren, yüzde 28’i hiç olmadığını söylüyor. Hiç ayrımcılığ­a uğramadığı­nı söyleyen gençlerin yüzde 53’ü AKP’LI, yüzde 14’ü ise HDP’LI. Çatışmasız sürecinin bozulmasın­da kimin kabahati olduğu sorulduğun­da gençlerin yüzde 51’i AKP’YI, yüzde 19’u HDP’YI sorumlu buluyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye