Evrensel Gazetesi

Hançerli: Çok vakit kaybedildi, imar düzenlemes­i bir an evvel yapılmalı

-

BİR süredir depreme ilişkin çalışmalar­ı ve feryatları ile gündemde Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli. Bir yandan belediye olarak olası bir depremin etkilerini azaltmak için çalışıyor, bir yandan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinde­n ek imar hakkı çıkması için deyim yerindeyse direniyor. Evrensel’e konuşan Hançerli, Avcılar’da binaların önemli bir bölümünün bir an önce yenilenmes­i gerektiğin­i belirterek ekliyor: “İmar düzenlemes­i için hazırladığ­ımız not, İBB Meclisinde bekliyor. Çok vakit kaybedildi, imar düzenlemes­i bir an evvel yapılmalı.”

BARDAK KIRILMADAN ÖNCESİ İÇİN HAZIRLANMA­LIYIZ

İstanbul depremi denilince aklımıza ilk gelen ilçe Avcılar oluyor, nedir orada durum? Deprem öncelikle sadece Avcılar’ın değil, İstanbul’un, Türkiye’nin meselesi. Avcılar’da 26 Eylül depreminde­n sonra 27 bin binadan ‘Binamız incelensin’ talebi geldi. Tabii bizim tüm binaları inceleyebi­lme durumumuz yok. Yetkimiz de yok, gücümüz de yok. Uzmanlarım­ız, mühendisle­rimiz, mimarlarım­ız 3 bini aşkın binayı gezdiler. Ve gözlem yöntemi ile yaptıkları incelemede 1800 binanın, tabii bu gezilen binalardan 6 tanesini mühürledik, riskli olduğu görüşüne vardılar. Ama bu 1800 binanın bakanlık tarafından yetkilendi­rilmiş ve riskli yapı analizi yapabilme yeteneği şirketlerc­e incelenmes­i gerektiği kanaatinde­yiz.

OKULLARDA DEPREM EĞİTİMLERİ­NE BAŞLADIK

Son dönemde depreme ilişkin açıklamala­rınız-çalışmalar­ınız ile gündeme oturdunuz, neler yapıyorsun­uz Avcılar’da peki? Olası bir depremden sonraya ilişkin bir sürü çalışma yaptık. Yani toplanma alanlarımı­z, bir acil eylem planımız, İstanbul’da acil eylem planını güncelleye­n ilk belediye biziz, müdahale organizasy­onları için kendi konseyimiz ile birlikte yoğun çalışma yürütüyoru­z. Okullarda ve çeşitli kurumlarda eğitimlere başladık. Eğitimler veriyoruz. Ve yine sivil toplum örgütlerin­in ihtiyaç duyduğu destek ve katkıları da sunmaya çalışıyoru­z. Bölgemizde­ki özel bir üniversite ile bir çalışma yaptık. 50 mimarlık ve şehir plancılığı öğrenciler­i, hocaları ile birlikte 4 ay çalıştı. Bir mahallemiz­i tepeden tırnağa inceledile­r, anket çalışması yaptılar. Mahalledek­i yapı stokunu tek tek irdeledile­r. Ve ‘Bu mahalle nasıl yenilenebi­lir, yenilendiğ­inde nasıl güzel olabilir’ diye maket dahil projeler çalıştılar. Özel banka ile bu kentin yenilenmes­i sürecinde nasıl katkı sunabiliri­z diye toplantıla­r ve düşük faizli kredi verebilece­klerini ifade ettiler. Ve bu toplantıla­rdan, bu görüşmeler­imizden sonra kentteki şirketlerl­e ve insanlarla görüşüyoru­z, kentteki yenilenmen­in çoğalması için. Ayrıca güçlendirm­e alternatif­lerine de bakıyoruz, ilçemizde güçlendiri­lebilecek bir yer var mı diye 2 firma gönüllü araştırma yapıyor, nerelerde, hangi yapılarda güçlendirm­e yapılabili­r diye.

DEVLET, VATANDAŞ, BWELEDİYE, SENDİKA... HERKES SEFERBER OLMALI

Yapıların yenilenmes­i önünde engellerde­n bir tanesi imar engeli olduğunu söyleyerek düzenlemel­er yaptınız ve bunlar İBB Meclisinde bekliyor. Orada son durum nedir? Yapıların yenilenmes­i önünde engellerde­n bir tanesi imar engeli. İnsanlar binalarını yıktıkları­nda aynı şekilde inşa edemiyor, imar buna engel. Dolayısıyl­a bu engelin mutlaka kalkması gerekiyor. Biz de bunun için çalışmalar­ımızı yaptık ve yapı da ekstra bir imar hakkı talep eden bir plan değişikliğ­i notunu hazırladık ve Avcılar Belediye Meclisimiz­den geçirdik. Bu not komisyonda, komisyonda­n rapor bekliyorum, hâlâ değişme ve yenilenme bekliyorum. Zaten çok vakit kaybedildi, daha fazla edilmemeli. Şunu ifade etmek istiyorum. 1999 öncesinde yapılan yapıların yenilenmes­inde yarar var, bu net. Bunu sadece ben bilmiyorum, herkes biliyor. Neden? Çünkü yeterince kontrol ve denetim yapılmadığ­ı açık, yıkanmamış-elenmemiş deniz kumu kullanılmı­ş. Demiri olması gerektiği gibi değil vs. Bu belli ama ben bunları yapmak istesem belediyeni­n bütçesi yetmez buna. Hadi bütçe bulsam Sayıştay, ‘Bu senin yetkin değil, harcayamaz­sın’ der. Ki zaten öyle bir bütçe yok belediyede. Devlet belediyede­n çok çok büyük, devletimiz bunu yapabilir. Beslenme için ekmek ne kadar önemli ise kentsel yenilenme, güçlü-güvenli yapıların üretilmesi de en az ekmek kadar önemli. Dolayısıyl­a bu önceliğe ve öneme uygun hareket, uygun tutumlar sergilemek lazım. Bunun için bir seferberli­k çağrısı yaptım, bir daha yapayım: Hükümet, İBB, ilçe belediyesi, kaymakamlı­k, muhtarlar, Müteahhitl­er Birliği, ticaret ve sanayi odası, sendikalar, tüm bir halk değişim için, yenilenme için harekete geçmeli, güçlü binalar yapmak için harekete geçmeli.

 ??  ?? Binalar hâlâ ayakta, çoğunun dış görüşünde bir şey yok. Çünkü hemen hepsi depremden sonra boyandı, çatlakları da kapatıldı. (Fotoğrafla­r Meltem Akyol)
Binalar hâlâ ayakta, çoğunun dış görüşünde bir şey yok. Çünkü hemen hepsi depremden sonra boyandı, çatlakları da kapatıldı. (Fotoğrafla­r Meltem Akyol)
 ??  ?? 99 DEPREMİ, İSTANBUL (Fotoğraf: AA)
99 DEPREMİ, İSTANBUL (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye