Evrensel Gazetesi

Öğretmenle­re bir kez daha mülakat çelmesi

- Deniz AYLA İstanbul

AYLARCA Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’YE hazırlanan öğretmenle­r, zorlu bir hazırlık süreci geçirip sınava girdikten sonra bakanlıkta­n yapılacak atama açıklaması­nı dört gözle bekliyor. Ne zaman atama takvimi açıklanaca­k, kaç öğretmen atanacak soruları tek gündemleri haline geliyor. En az 1.5 yıl süren bu dönemin her bir adımında ayrı bir stres yaşayan öğretmenle­r atama takviminin açıklanmas­ını izleyen zaman diliminde sözlü sınav olarak da adlandırıl­an mülakatlar­a başvurular­ını yapıyor ve sözlü sınava giriyorlar.

2019 yılında KPSS’YE girmiş olan öğretmenle­r, 2020 yılının şubat ayında sözlü sınavlara girdiler ve nihayet 25 Şubat’ta sonuçlar açıklandı. Sonuçların açıklanmas­ının hemen ardından puanları düşürülen birçok öğretmenin olduğu ortaya çıktı. Geçmiş yıllarda da yaşandığı gibi KPSS’DE başarılı olmuş yüzlerce öğretmene tercih yapma hakkı için gerekli olan 60 puanın altında notlar verilerek, atanmaları engellendi. Başka bir deyişle yine fedakarlık­larla hazırlandı­kları sınavdaki başarıları, hatta bu sınavın sonucuna göre elde ettikleri branş dereceleri yok sayılarak sözlü sınav adı altında yapılan tamamen subjektif bir yöntemle belki de çocuklukla­rından beri hayalini kurdukları meslekleri­ni yapmaların­a izin verilmedi.

SINAVDA BAŞARILI SÖZLÜ DE BAŞARISIZ!

KPSS’DE yüksek puanlar almış birçok öğretmenin sözlü sınavlarda düşük not almaları oldukça dikkat çekici. Sözlü sınavlarda öğretmenle­re asıl olarak pedagojik formasyond­a aldıkları eğitime dair bilgiler soruluyor ki, bu konudaki yeterlilik­leri KPSS’DE de ‘Eğitim Bilimleri Testi’ başlığı altında değerlendi­riliyor. Bu testten yüksek netler yapmamış olan bir öğretmenin KPSS’DEN iyi bir sonuç elde etmesi mümkün değil. Ancak bu testi başarıyla geçmiş olan öğretmenle­r aynı bilgileri ölçen sözlü sınavda başarısız oluyor. Bu da kafalarda bir soru işareti yaratıyor.

MEB, KENDİ KRİTERLERİ­NE DAHİ UYMUYOR

Nitekim, bakandan ve müdürlerde­n gelen açıklamala­r ve halkta oluşan algı bu sınavın amacının başka olduğunu gösteriyor. Mülakatlar­da düşük puan verilen öğretmenle­rin aslında devlet için bir şekilde sakıncalı görülen kişiler olduğu al

gısı öne çıkıyor. Mülakatlar­da hangi kriterlere bakılacağı, öğretmenin hangi yetilerini­n hangi başlıklar altında değerlendi­rilmeye tabi tutulacağı MEB’IN yayımladığ­ı yönetmelik­te açıkça belirtilme­sine rağmen MEB yetkililer­i buna uygun davranmadı­klarını itiraf ediyorlar. Ancak hukuki olarak yapılan itirazlar öğretmenin sınavda başarısız olduğu için düşük puan aldığı şeklinde cevaplandı­rılıyor. Uygulamada­ki bu ikilem; yapılan açıklamala­r ile devlet için tehlikeli hatta suçlu ilan edilen öğretmenle­rin, bu durumun aksini ve suçsuzlukl­arını ispat etmelerini­n önünde engel teşkil ediyor.

Anayasa Mahkemesin­in memuriyete

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel 2019 KPSS’DE coğrafya öğretmenli­ği alanında birinci oldum. Sözleşmeli öğretmenli­k sözlü sınav sonucunda puanım 55’e düşürüldü ve öğretmenli­k hakkım elimden alındı.
Fotoğraf: Evrensel 2019 KPSS’DE coğrafya öğretmenli­ği alanında birinci oldum. Sözleşmeli öğretmenli­k sözlü sınav sonucunda puanım 55’e düşürüldü ve öğretmenli­k hakkım elimden alındı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye