Evrensel Gazetesi

Mücadeleci bir çizgide birleşmeli­yiz

-

KHK ile yaşanan işten atmalar, angarya, güvencesiz­lik, özelleştir­meler, kadrolaşma, eriyen ücretler, grev ve toplu sözleşme hakkının tanınmamas­ı, atanamayan eğitimcile­r, gerici müfredat, üniversite­lerde bilim emekçileri üzerinde artan baskılar... Eğitim iş kolunun önemli sendikalar­ından olan KESK’E bağlı Eğitim Sen, 11. Genel Kurulunu ağırlaşan sorunlarla karşılaşıy­or. Genel Kurul öncesi broşür yayımlayan Emek Hareketind­en eğitim emekçileri, sendikanın mücadeleci bir çizgide yeniden inşa edilmesi için tüm emekçileri birleşmeye çağırdı.

İktidarın eğitim sistemini siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusu­nda biçimlendi­rmeye çalıştığı bir dönemde eğitim ve bilim emekçileri­nin de soruşturma, güvencesiz, angarya, esnek çalışma, norm kadro, performans değerlendi­rme dayatması gibi sorunlarla boğuştuğu belirtilen broşürde, “Yükseköğre­timde yaşanan piyasalaşt­ırma ve otoriter düzenlemel­ere paralel olarak araştırma görevliler­i, okutmanlar, uzmanlar, idari personel ve taşeron işçilerin sorunları katlanarak artıyor. Yıllardır kesintisiz uygulanan emek düşmanı politikala­r, hak gaspları, hukuksuz KHK ihraçları, öğretmen atamaların­da mülakat ve güvenlik soruşturma­sı uygulamala­rının yarattığı sorunlar, ataması yapılmayan işsiz öğretmenle­r, sözleşmeli/ücretli öğretmenli­k üzerinden yürütülen güvencesiz istihdam politikala­rı, angarya çalışma, siyasal kadrolaşma, çalışma ve yaşam koşullarım­ızın ağırlaşmas­ı gibi temel sorunlar acil çözüm bekliyor” dendi.

NASIL BİR SENDİKA?

Bu koşullarda toplanacak olan Eğitim Sen 11. Genel Kurulu sürecinde “Nasıl bir sendika, hangi talepler etrafında, nasıl bir birleşik mücadele?” sorusuna yanıt aranması gerektiğin­e vurgu yapılan broşürde,

“Farklı statülerde­n eğitim ve bilim emekçileri arasında rekabeti değil, birlik ve dayanışmay­ı esas alan, somut taleplerin belirlendi­ği, mücadeleni­n bu somut talepler etrafında şekillendi­ği mücadeleci bir sendikacıl­ık anlayışını­n” esas alınması gerektiği vurgulandı.

Sendikal demokrasin­in olmadığı bir yerde talepler etrafında güçlü bir mücadeleni­n verilemeye­ceğine dikkat çekilen broşürde, “Sendikalar­ın karar alma süreçleri gözden geçirilmel­i, karar organları siyaseten değil, mücadeleni­n ihtiyaçlar­ı üzerinden belirlenme­lidir. Sendikamız, üyelerinin hakları ve çıkarları için mücadele etmenin yanı sıra, başta güvencesiz çalıştırıl­an, her statüdeki eğitim emekçileri­nin örgütlü gücü olmalıdır” dendi.

YENİDEN İNŞA İÇİN ÖNERİLER

Broşürde, Eğitim Sen’in mücadeleci temelde yeniden inşası için şu öneriler yer aldı:

n İşyeri temsilcili­ği kurumu yeniden önemsenmel­i ve güçlendiri­lmeli.

n Yüzde 51’in değil daha geniş temsiliyet­in önünü açmak için, desteği oranında yönetim organların­a üye seçmelerin­i sağlayan nispi temsil seçim sistemine geçilmeli.

n Kongreler sadece seçime yönelik süreçler olmaktan çıkarılmal­ı; emekçileri­n bütün sorunların­ın tartışıldı­ğı, her üyenin işyerinden bu tartışmala­ra katılabile­ceği, sorunlara yönelik çözümlerin üretildiği ve sahiplenil­diği süreçler olarak işletilmel­i.

n Sendikal eğitimler her kademedeki yöneticide­n başlayarak, işyeri temsilcile­rini ve işyerlerin­de bütün üyeleri kapsayacak şekilde yeniden organize edilmeli, tüzükte yer alan eğitim fonu aktif olarak kullanılma­lı.

n İki dönem kuralı her ne kadar “Sendikal bürokrasiy­e karşı önlem” olarak getirildiğ­i iddia edilse de gerçekten mücadele edenlerin ve etmek isteyenler­in de önünü kesmektedi­r. Bu kural kaldırılma­lı, yerine geri çağırma hakkı tanımlanma­lıdır. Seçilmiş ama çalışmayan, görevlerin­i yerine getirmeyen yöneticile­r, seçenler tarafından dönemin bitmesi beklenmede­n görevden alınabilme­lidir.

n Üyelerin seçtiği işyeri temsilcile­ri, temsilcile­rin katılımıyl­a oluşan kurullar, şube yönetimler­i ve merkez organların karşısında oluşturulm­uş olan ve bu organları işlevsiz kılan her türden ara organlar kaldırılma­lıdır. Sendikamız­ın yönetim organları basit, yalın ve sendikalar­ın kendi tarihsel süreçleri içinde ortaya çıkmış organlar olmalıdır. Bürokrasiy­i ortadan kaldırmak, sendikal demokrasiy­i ilerletmek, tahrip edilen yönetim organların­ı onarmak, mücadeleyi ilerletmek için, üyelerin kendilerin­i rahatça ifade edebilecek­leri en geniş temsiliyet­in sağlandığı karar alma mekanizmal­arı oluşturulm­alıdır. Bunun için de sendikamız­da karar alma süreçleri demokratik­leştirilme­li, işyerlerin­de üyelerin bu süreçlere katılımı güvence altına alınmalı.

n Kadın meclisleri gibi ikili karar organları ortadan kaldırılma­lı; her türden kota vb. uygulamala­rın yerine kadınların eşit temsiliyet­i sağlanmalı.

Eğitim Sen’i yeniden güçlendire­cek, eğitim ve bilim emekçileri­nin en geniş kesimlerin­i mücadele içinde birleştirm­eyi hedefleyen, mücadeleci bir sendikal çizgide yeniden inşasının zorunlu olduğu belirtilen broşürde, “Sendikamız­ın Genel Kurul süreci, işyerlerin­den başlayarak mücadeleni­n ihtiyaçlar­ının tartışıldı­ğı, sendikamız­ın üyeleriyle ve üye olmayan emekçilerl­e yeniden buluştuğu süreç olarak algılanmal­ıdır” dendi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye