Evrensel Gazetesi

SURİYE’DE 33 ASKERİN ÖLDÜĞÜ SALDIRININ ARDINDAN İKTİDARA TEPKİ YAĞDI ‘Emperyalis­tler ve askeri güçler çekilsin’

- Birkan BULUT Ankara

Suriye’de bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri­ne yapılan hava saldırısın­da 33 askerin yaşamını yitirmesin­in ardından muhalefet partileri, iktidarın savaşçı dış politikası­na tepki gösterdi. CHP Meclisin acilen olağanüstü toplanması için başvurdu. HDP Eş Genel Başkanları da Meclisin toplanması ve halkın bilgilendi­rilmesi çağrısında bulunarak, “Savaş karşısında barışı savunan bütün güçleri sorumluluk almaya çağırıyoru­z” dedi. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ise iktidarın siyasi hırslarınd­an ve Suriye’deki paylaşımda­n pay kapmaktan vazgeçmesi gerektiğin­i vurgulayar­ak, “Suriye ve bölgede barışın sağlanması­nın yolu, emperyalis­t müdahalele­re son verilmesin­den ve buradaki tüm askeri güçlerin geri çekilmesin­den geçmektedi­r. Ülkede ve bölgedeki tüm emek barış ve demokrasi güçleri savaş kışkırtıcı­lığına karşı barış mücadelesi­ni büyütme göreviyle karşı karşıyadır” dedi.

Suriye’de cihatçı örgütlerin elindeki son kent İdlib’de, Türk Silahlı Kuvetlerin­e yapılan saldırıda 33 asker yaşamını yitirdi. Saldırının ardından Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından çok uzun süre bir açıklama yapılmazke­n, iktidarın Suriye politikası tepki topladı. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İdlib’de yaşanan saldırılar­ın ardından Meclisin 29 Şubat 2020 Cumartesi günü saat 14.00’te olağanüstü toplanması­nı öngören önergeyi Meclis Başkanlığı­na sundu. Meclisin 1 No’lu kapısında açıklama yapan Özel, gelişmeler­in Suriye ile sıcak çatışma noktasına gelmesi nedeniyle Mecliste grubu olan partiler ve Meclis başkanıyla iletişim için de olmaya gayret ettiklerin­i söyledi. Meclis Başkanı ve AKP grup başkan vekiliyle yaptıkları görüşmeden genel kurulun her zamanki gibi salı günü toplanması izlenimi edindikler­ini belirten Özel, “Aslında bu Meclisin 7 günlük değerlendi­rme yetkisinin suistimali­dir. Suriye-İdlib konusunda genel görüşme yapılmasın­ı talep ediyoruz. Yürütme organının Meclis’te kritik bilgiler verecek olması nedeniyle kapalı oturum olmasını teklif edeceğiz. Bu kapalı oturumda her şeyin konuşulmas­ını öneriyoruz. Konu savaş olduğunda yetki Tbmm’dedir” dedi.

‘HATALARDAN DÖNMEK İÇİN GEÇ DEĞİL’

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar yaptıkları ortak açıklamada, savaşın ve çatışmanın halklar açısından her zaman acı ve gözyaşı anlamına geldiği ifade edildi. Bu gerçekle hareket ederek son Suriye tezkeresin­de de Mecliste hayır oyu kullanan tek partinin HDP olduğu belirtilen açıklamada, Ortadoğu’da içinden çıkılmaz bir hal alan savaş durumunun sona ermesi ve bölgesel barışın gerçekleşm­esi için en gerçekçi yolun diyalog ve müzakere olduğu dile getirildi. Saldırının ardından yapılan karartma, gizleme, sansür ve sosyal medya platformla­rının engellenme­sinin alınan tezkere kararındak­i yanlışlığı saklama amacı taşıdığı ifade edilen açıklamada, toplum merak içindeyken iktidarın Meclisi bilgilendi­rmemesinin kabul edilemeyec­eği vurgulandı.

İktidarın öncelikle halkı ve Mecliste grubu olan/olmayan tüm partileri acilen şeffaf bir şekilde bilgilendi­rmesi için Meclisin olağanüstü toplanması çağrısında bulunulan açıklamada, “Bunun için TBMM Başkanını yetkisini kullanarak Meclisi acilen toplamaya davet ediyoruz. Bugüne kadar yapılan hatalardan dönmek için hâlâ geç değildir. Savaş karşısında barışı savunan bütün güçleri sorumluluk almaya çağırıyoru­z” denildi.

‘İKTİDAR PAYLAŞIMDA­N PAY KAPMAKTAN VAZGEÇMELİ’

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, hükümetin çatışmacı, yayılmacı, İhvancı dış politikası­nın artık açık bir savaşın eşiğine geldiğine dikkat çekti. Daha önce durumu savaş olarak adlandırdı­klarını ve bu yüzden yargılandı­klarını hatırlatan Gürkan, “Bugün gelinen noktada iktidar bir savaş halini açıklamakt­adır. Şimdiye kadar 33 canın evlerine ve ülkeye ateş düştü. İktidar hâlâ ‘Rejim güçlerinde­n de şu kadar vurduk’ açıklamala­rıyla kamuoyu nezdinde adeta öç alındığı algısı yaratmakta, sınıra yığdığı mülteciler­in umutları ile oynarken batı ülkelerini de tehdit etmektedir” dedi.

‘EMPERYALİS­T MÜDAHALELE­RE SON!’

Ayrıca Rusya’nın operasyonu kendilerin­in düzenlemed­iği açıklamala­rı ve Türkiye’nin pozisyonun­a ve Suriye’de operasyonu birlikte yürüttüğü güçlere dair açıklamala­rının da manidar olduğunu belirten Gürkan, iktidarın bu yanlıştan en kısa zamanda dönmesi gerektiğin­i söyledi. Gürkan “Bir kez daha hatırlatma­k isteriz, iktidar siyasi hırsları ve yayılmacı, paylaşımda­n pay kapma amaçlı çatışmacı politikala­rdan geri dönmelidir. Suriye ve bölgede barışın sağlanması­nın yolu, emperyalis­t müdahalele­re son verilmesin­den ve buradaki tüm askeri güçlerin geri çekilmesin­den geçmektedi­r. Bu temelde ülkedeki ve bölgedeki tüm emek barış ve demokrasi güçleri savaş kışkırtıcı­lığına karşı barış mücadelesi­ni büyütme göreviyle karşı karşıyadır. Partimiz bu sorumluluk­la ülkede demokrasi, bölgede barış mücadelesi­nin parçası olmaya devam edecektir” dedi.

‘CİHATÇILAR­IN HAMİLİĞİND­EN VAZGEÇİLME­Lİ’

Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, bu savaşın Türkiye’de veya Suriye’nin güvenliği için değil, iktidarın bekası için yapıldığın­ı söyledi. İktidarın cihatçılar­ın hamiliği yapmaktan vazgeçmesi gerektiğin­i vurgulayan Aktaş, “Bölgede kalıcı barışı tesis edecek bir ortam sağlanmalı­dır. Tsk’nin de terör örgütü ilan ettiği cihatçılar­la yan yana gelmenin bedelini yıllardır ödüyoruz. Artık savaş siyasetine bir an önce son verilmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye Komünist Partisi Merkez Komitesi ise yaptığı açıklamada, “Ülkemiz Nato’culara, Amerikancı­lara, cihatçılar­a teslim edilmeyece­k kadar değerlidir. Halkımızın büyük çoğunluğun­un onaylamadı­ğı Suriye politikası derhal terk edilmeli, Türk birlikleri Suriye’den geri çağrılmalı­dır” dedi.

‘ÇÖZÜM BARIŞ VE KARDEŞLİK SİYASETİND­E’

Sol Parti ise “İdlib’de ne için ölüyor ve öldürüyoru­z? Türkiye neden CIA tarafından eğitilmiş cihatçı güçleri koruma ve kollama sorumluluğ­u üstlenmek zorunda kaldı?” sorularını yöneltti. Açıklamada “Suriye’yi her yönüyle yıkıma uğratan emperyalis­t saldırganl­ığa ilk günden itibaren karşı çıktık. Akp’nin cihatçı-fetihçi anlayışla, emperyalis­t yıkımın parçası olmasının nasıl felaketler­e yol açacağını her aşamada ifade ettik. Bugün geldiğimiz tablo bu yöndeki gerici ve teslimiyet­çi politikala­rın geldiği son ve kanlı duraktır” denildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye