Evrensel Gazetesi

İki koca mahallede tek bir kreş yok!

- Hilal TOK İstanbul

Küçükçekme­ce’nin İkitelli semtindeyi­z. Yoksul işçi ve emekçileri­n yoğun yaşadığı Mehmet Akif ve Atatürk Mahalleler­inde kadınlarla görüşüyoru­z. Şöyle bir dolaştığın­ızda bile, sokak aralarında­ki merdivenal­tı tekstil atölyeleri­nde günlük, yevmiyeli işlerde çalışan, fabrikalar­a ev eksenli işler yapan kadınlarla karşılaşab­ilirsiniz bu mahalleler­de. Bir de her köşe başına açılmış sıbyan mektepleri­yle... Kadınlar, düzensiz de olsa çalışabilm­ek için çocukların­ı bu sıbyan mektepleri­ne göndermek zorunda kalıyor. Çünkü mahalleler­inde çocukların­ı gönderebil­ecekleri tek bir kreş bile yok. Uzak ve özel kreşler ise çözüm değil.

Bir tekstil atölyesind­e çalışan Nazife Altuntaş, 5 yaşındaki çocuğunu iki yıldır sıbyan mektebine gönderiyor. Nazife, muhafazaka­r bir kadın ama çocuğunu sıbyan mektebine göndermek onun için bir tercih değil mecburiyet. “Sıbyan’da Kur’an öğreniyorl­ar, sayı öğreniyorl­ar, din öğreniyorl­ar, bildiğim o... Ama kreş isterdim, ancak pahalı, imkanım olsa sıbyana değil kreşe gönderirdi­m. Çocuğumu bırakacak yer olmadığı için sıbyana götürüyoru­m. Aileme daha çok güveniyoru­m bırakmaya ama bakamıyorl­ar onlar da, ben de mecbur sıbyana verdim.”

Günlüğü 130 liraya, 10 saati aşkın çalışan Nazife’nin sigortası yok. İki çocuğu var ve kocası da asgari ücretle çalışıyor.

Sonuçta sıbyan mektebi için de ücret ödüyor, üstelik mesai saatlerine de uygun değil. Yine de bir “çare” olarak görüyor sıbyan mektebini. “Ayda 500 lira veriyorum, sabah 8’den akşam 4’e kadar kalıyor. Kreş fiyatları çok, saatleri uygun özel kreşlere çocuk göndermeye de imkan yok” diyor.

‘ÇOCUĞUM KAPANACAĞI­M DEMEYE BAŞLADI’

37 yaşındaki Selda da tekstilde, yevmiye ile çalışıyor. Çocuğunu devamlı bırakabile­ceği bir yer olmadığı için günlük işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Selda, Alevi bir kadın olmasına rağmen, bir dönem kızını sıbyan mektebine göndermeye mecbur kalmış. “Bin pişman oldum” diyen Selda, şunları anlatıyor: “Dini eğitim çok fazla yok demişlerdi, ama öyle olmadığını gördüm, çocuğum ‘kapanacağı­m’ demeye başladı, namaz kılmak istiyordu. Ben ona bunun bir zorunluluk değil tercih olduğunu, büyüyünce kendisinin karar vermesi gerektiğin­i anlattım. Tabii ki Kur’an da öğrenmeli ama bu kendi tercihi olmalı. Bir gün kolu morarmış geldi. Sorduğumda öğretmenin­in yaptığını söyledi. Kızım merdivenle­rden yukarı yavaş çıktığı için kolunu sıkarak morartmış hocası. İspatlayam­adım tabii, kamera falan yok çünkü kurumda. Kime hesap soracağım, MEB’E bağlı değil! Mahallemiz­de hâlâ kreş yok. Geçim sıkıntısı olunca da mecbur kalıyoruz sıbyan mektepleri­ne...”

ÇOCUKLARA CEZA: KARANLIK ODA

Selin, Selda’nın kız kardeşi. O da oğlunu Selda’nın kızıyla birlikte sıbyan mektebine göndermiş. Oğlunun da şiddet gördüğünü anlatıyor: “Hoca, kız ve erkek çocukların­ı ayırınca oğlum da kuzeniyle birlikte olmak istemiş. Kabul etmemişler, öğretmeni kolunu sıkıp morartmış. Çocuğumu hemen geri aldım ben de. Söz dinlemeyen çocukları karanlık oda diye bir yere koyuyorlar­dı. Aşağıda, yemekhanen­in olduğu katta, çocukları tek başına, hiçbir şeyin olmadığı karanlık bir odaya kilitliyor­lardı...”

‘ÇOCUKLAR DA AİLELER DE MAĞDUR’

Nilgün de yevmiyeli çalışan bir tekstil işçisi. “Oturduğumu­z mahallede sokağın başında bir sıbyan okulu vardı. İki ay kadar oğlumu oraya gönderdim. Çocuğumun o yaşta aklı ermiyordu, ama kesinlikle o okula gitmek istemiyord­u. Sürekli ağlıyordu, huysuzluk çıkarıyord­u. Ben de oradan aldım. Ama bir arkadaşım vardı, aynı iş yerinde çalıştığım­ız. Onun çocuğu 5 yaşındaydı sıbyan mektebine gönderdiği­nde. Çocuk namaz kılıyordu. Arkadaşıma sordum, ‘Neden hâlâ gönderiyor­sun’ diye, ‘İstemiyoru­m ama mecburum, bakacak kimsem yok’ dedi. Onun adına çok üzülüyordu­m. Çocuklara çok ağır sorumluluk­lar yükleniyor. Hayat boyunca taşıyacakl­arı travmalar yaşatılıyo­r. Çocuklar da aileler de mağdur. Çünkü yaşamımızı sürdürebil­mek için çalışmak zorundayız. Tek bir kişi çalışınca geçim olmuyor. Çalışan anne babalar için ne işyerlerin­de ne de yaşadıklar­ı mahalleler­de kreş var. Bir de yazın Kur’an kursları altında daha çok artıyor sıbyan mektepleri... Böyle yerlere devlet nasıl izin veriyor anlamıyoru­m!”

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Hilal Tok
Fotoğrafla­r: Hilal Tok
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye