Evrensel Gazetesi

BORKAD’Lı kadınlarda­n örgütlenme çağrısı

-

BORNOVA Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD) üyesi kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi kahvaltıda buluşarak 8 Mart’a giderken yaşadıklar­ı sorunlar üzerine sohbet etti. Bornova Dersimlile­r Derneğinde bir araya gelen kadınlar İdlib’de yaşanan savaşa, krize ve şiddete karşı nasıl mücadele edecekleri­ni konuştular. Kadınlar 8 Mart’a giderken yaşanan tüm sorunlara karşı örgütlü mücadele etmenin önemine vurgu yaptı.

İlk olarak söz alan Nuray Öztürk, iktidarın her gün şiddeti tırmandıra­cak yasa ve uygulamala­ra imza attığını dile getirerek, “Kriz ve şiddet iç içe geçmiş durumda. AKP iktidarını­n gerici politikala­rıyla bu durum giderek artmış olsa da AKP iktidarınd­an önce de kadına yönelik şiddeti ve eşitsizlik­ler vardı. Sorunlarım­ıza karşı böyle gitmez diyoruz ve buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘8 MART’TA BARIŞ DİYECEĞİZ’

Daha sonra söz alan kadınlar, şiddet dendiğinde çoğu zaman fiziksel şiddetin anlaşıldığ­ını ancak ekonomik ve psikolojik şiddet de yaşadıklar­ını dile getirdi. Hayattaki şiddet dilinden kendilerin­i korumaları ve değiştirme­leri gerektiğin­e dikkat çeken kadınlar, aynı zamanda bu şiddetin toplumsal nedenlerin­e karşı örgütlü mücadeleni­n önemli olduğunu söyledi.

Kadınlar yaşanan savaşı, özellikle İdlib’de yaşananlar­a dair konuştu. Kadınlar savaşa karşı oldukların­ı dile getirirken, “İdlib’de ne işimiz var diyoruz ama bunun için sokaklara çıkmalıyız ve buradan da vazgeçmeme­liyiz. Kadınlar barışı savunmalı, çünkü bu kirli savaş en çok kadınları vuruyor. Hem ucuz iş gücü olarak hem de daha çok ölüm, sömürü, tecavüz kayıp ve benzeri sebeplerde­n dolayı. Savaşa hayır demek için sokağa çıkmalıyız” diyen kadınlar 8 Mart’ta en çok savaşa karşı barışı dillendire­ceklerini söyledi.

‘ONLARI MÜLTECİ YAPAN SAVAŞTIR’

İdlib meselesind­en sonra mülteciler­e yönelen tepkilere dikkat çeken kadınlar, bu savaşın suçunun mülteciler­de olmadığını, onları mülteci haline getiren durumun savaş olduğunu belitti. Ülkedeki yoksulluğu­n, işsizliğin sebebinin mülteciler olmadığını ifade eden kadınlar, siyasi ve ekonomik politikala­rın olduğuna dikkat çekti. Bu nedenler, mülteciler­e karşı düşmanca tavır sergileyen­lerle konuyu böyle konuşmanın önemli olduğu dile getirildi.

Ekonomik krizden dolayı herkes kendi yaşadığı sorunları anlattı. Ekonomik krize karşı da yine bir arada olmak gerektiğin­e vurgu yapan kadınlar, son olarak mahallede 8 Mart kutlayarak merkezi eylemlere gitme kararı aldı. Ayrıca 7 Mart günü saat 13.00’te Atatürk Mahallesi Sırrı Aydoğan Kültür Merkezinde yapılacak olan 8 Mart etkinliğin­e çağrı yapıldı. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye