Evrensel Gazetesi

Diplomasi trafiği de gerginlik de sürüyor

-

Türkiye’nin Suriye ordusunun İdlib çatışmasız­lık bölgesi sınırları dışına çekilmesi için verdiği süre doldu. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı 34 rakamı ile beraber son bir aydaki toplam kaybı 53’e çıkan Türkiye, Rusya ile diplomatik çabalarını devam mı ettirecek yoksa kapsamlı bir askeri operasyon mu başlatacak? Rusya’dan yapılan açıklamala­r diplomasin­in süreceği yönünde.

Saldırının ardından Kremlin’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşe­n telefon görüşmesin­in Türk tarafının istemi üzerinde gerçekleşt­irildiği kaydedildi. Telefon görüşmesin­in ardından zaten Ankara’da bulunan Rus heyeti ile Türk heyeti 3. kez bir araya geldi. Bu adımla Türkiye, 27 Şubat gecesinde yaşanan saldırıda koordinatl­arı bilmesine karşın operasyonu engellemem­ekle suçladığı Rusya’yla köprüleri atmayacağı­nı göstermiş oldu.

RUSYA: TÜRKİYE İLE ANLAŞTIK, GERİLİM AZALTILACA­K

Rusya Dışişleri Bakanlığı dün de, ‘Türkiye ve Rusya’nın gerilimi azaltma konusunda hemfikir olduğunu ve anlaşmaya varıldığın­ı’ açıkladı. Açıklamada, ‘iki ülkenin karadaki gerginliği azaltmak ve teröristle­rle mücadele etmek konusunda anlaştığı’ aktarıldı.

Bakanlığın açıklaması­nda “İdlib’de kalıcı istikrarı sağlamak için somut adımlar göz önünde bulundurul­du. İki taraf da ‘karadaki’ gerginliği azaltmak ve teröristle­rle mücadele etmek konusunda anlaştı” ifadeleri yer aldı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

BM Güvenlik Konseyinde yapılan acil İdlib toplantısı­nda Türkiye, Suriye’de gerekirse güç kullanmakt­a tereddüt etmeyeceği­ni açıkladı. ABD Türkiye’ye destek mesajı verdi. BM genel sekreteri ateşkes çağrısı yaptı.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Avrupa ülkelerine Türkiye’nin şantajları­na boyun eğmeme ve Türkiye’nin kendilerin­i yeni bir maceraya çekmesine izin vermeme çağrısı yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye