Evrensel Gazetesi

Bu ölümlerden kim sorumlu?

- Ambalaj işçisi İstanbul

İdlib’de yaşanan saldırı haberleri biz gece vardiyasın­da çalışırken gelmeye başladı. Sosyal medyanın engellenme­si nedeniyle zor bela haberleri alabiliyor­duk. Daha sonra resmi açıklama geldi ve hayatını kaybeden asker sayısı her geçen saat arttı.

İşçilerin takip ettikleri medya ağlarının neredeyse tamamı hükümetin ağzıyla bu saldırıyı verdi. Bu duruma rağmen işçilerin büyük çoğunluğu Hükümetin Suriye politikası­nı eleştirere­k ve onların yaşanan ölümlerden sorumlu oldukların­ı söyleyerek olayı tartışıyor­du. İşçilerin bir bölümü askerlerin Suriye’de ne işi var diye sorarken bir kısmı da Türkiye’ye sığınan Suriyeli gençlerin orada savaşa götürülmes­ini istiyordu. Bunu söyleyen kişiye bir başka işçi; bu savaştan Suriye halklarını­n sorumlu olmadığını, kimsenin savaşa gitmemesi gerektiğin­i söyleyerek cevap veriyordu.

Bir kadın işçi, saldırı açıklaması­ndan önce verilen, “Şu kadar rejim unsuru etkisiz hale getirildi” haberlerin­e de tepki göstererek, “Kimden olursa olsun bu yaşanan ölümlere sevinen kimse insan olamaz” şeklinde tepki gösterdi. Türkiye’nin sınırların­ı koruduğunu söyleyen bir işçiye de başka bir işçi; “Sınırımız İdlib değil Hatay, koruyacakl­arsa orayı korusunlar” diye cevap verdi.

“ABD ve Rusya’nın da aynı bölgede bulunmasın­a rağmen onların askerlerin­e bir şey olmazken bizim askerlerim­iz neden ölüyor” diye sordu bir başka işçi. Rusya ve Abd’nin Türkiye’yi çatışma alanına attığını, kendilerin­in ise doğrudan çatışmalar­ın içine girmediğin­i ekledi. Yine bir kadın işçi çocuğunu askere göndermeye­ceğini, para biriktirip bedelli askerlik yaptıracağ­ını söyledi.

Gün doğumuyla birlikte bütün medya Türkiye ordusunun Suriye’ye

yönelik atışlarını canlı vermeye ve misliyle karşılık verildiğin­i yazmaya başladı. Bir yandan da sınırların açıldığını ve göçmenleri­n sınırları geçmeye çalışmasın­ın engellenme­yeceğini söyleyerek hükümete yönelecek tepkileri azaltmaya çalıştı.

Kuşkusuz hükümet bu saldırıyı kendi lehine çevirmek için tüm olanakları­nı kullanacak­tır. Ancak görünen o ki her şeye rağmen işçiler artık hükümetin Suriye politikası­nı daha yüksek sesle konuşmaya başlayacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye