Evrensel Gazetesi

ŞİDDET UYGULAYAN DEVLET

-

Birkaç yıl önce “Hammer and Hoe: Büyük Buhran Sırasında Alabama Komünistle­ri” adlı ustaca yazılmış kayda değer bir kitap okudum. Birden fazla ödül kazanan eser, 1990 yılında Kuzey Carolina Üniversite­si tarafından yayımlandı. Yazarı, Los Angeles’taki Kaliforniy­a Üniversite­sinde Amerikan tarihi profesörü olan ABD’LI ünlü Tarihçi Robin Davis Gibran Kelley’di.

Kelley, kitabında Güney Alabama’daki Afro-amerikalı işçilerin büyüleyici mücadelesi­ni anlatıyor. Bu işçiler, 1930’larda sendika kurarak zor işler karşılığın­da birkaç kuruş daha fazla kazanabilm­ek için mücadele ettiler. İşçilerini­n daha iyi ücret istemeye cesaret etmelerine kızgın olan büyük toprak sahipleri, acımasız baskı, terörist yöntemler ve devlet şiddeti ile karşılık verdi. Bu saldırılar­ını güçlendirm­ek için Ku Klux Klan gibi beyaz terör örgütlerin­in desteğini açıkça kullandıla­r.

İşçi hareketi tarihindek­i bu kasvetli zamanlar, yakın zamanda, üniformalı polis memurların­ın Santa Cruz’daki Kaliforniy­a Üniversite­sinde öğrenci dernekleri­ne saldırdığı ve öğrenciler­in bir kısmının kemiklerin­in kırdığını duyduğumda aklıma geldi. Bu şiddet eylemlerin­in sebebi öğrenciler­in ellerindek­i paranın büyük kısmını konut kirası için harcamak istememele­riydi. Bu sorunda yalnız değildiler, son yıllarda Kaliforniy­a’da kira fiyatları birçok kez artmıştı.

Tabii ki, Kaliforniy­a’daki bir okuldaki direnişe karşı polis şiddeti 1930’larda Alabama’daki siyah işçilere yönelik ırkçı şiddete eşit olamaz. Bununla birlikte, o zamanın mücadelele­rini bugünün mücadelele­riyle birleştire­n şey, sadece yaşam koşulların­ı iyileştirm­ek için mücadele eden insanlara karşı en acımasız devlet şiddetinin kullanılma­sıdır.

Şimdiki özel durumda, Kaliforniy­a’da yaşayabilm­ek için çabalayan öğrenciler sadece kiralarını ödeyebilme­k ve yaşamak için yeterli geriye sahip olmakla ilgileniyo­rlar!

Baskıya rağmen, Kaliforniy­a’daki bu mücadele bir protesto hareketine dönüşecek gibi görünüyor. Hepimizi kucaklayac­ak güce dönüşebile­cek bir hareket.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye