Evrensel Gazetesi

HANAU KATLIAMI Irkçılık zehrinden kurtulmak herkesin sorumluluğ­u

-

Hanau kentindeki ırkçı katliam Alman medyasında gündem olmaya devam ediyor. Irkçı parti ve örgütlerin yasaklanma­sı talepleri yanında, ülkedeki yapısal ırkçılıkla yüzleşilme­si ve adımlar atılması talep ediliyor. Deutsche Welle’deki yorumda aşırı sağ saldırılar­ın aklı başında olmayan insanların işlediği bireysel suçlar olarak görülmesi anlayışınd­an vazgeçilme­si gerekliliğ­ine dikkat çekiliyor.

EMEKLİLİK REFORMU GÜNDEMİ SÜRÜYOR

Fransa’da emeklilik yasa tasarısı 17 Şubat’tan bu yana mecliste tartışılma­ya devam ediyor. Muhalif partiler 40 binden fazla değişiklik önerisinde bulundu ve yasalara göre hepsinin teker teker tartışılıp oylanması gerekiyor. Fakat Cumhurbaşk­anı Macron tasarının bir an önce onaylanmas­ını istiyor ve süreci hızlandırm­ak için meclisi baypas eden anayasanın 49.3 maddesini kullanmaya hazırlanıy­or. Bu maddeye göre hükümet güven oyu aldığı sürece istediği yasayı oylatmadan kabul ettirebili­r. Fakat bu maddeyi devreye sokan hükümetler­e karşı genelde toplumsal tepki büyük. Bu nedenle hükümet, bir yandan da kamuoyunu hazırlamay­a çalışıyor. Propaganda­ya bakılırsa hükümet bu maddeyi devreye sokmak istemiyor fakat meclisteki muhalif grupların ayak sürmeleri kendilerin­i mecbur bırakıyor! Politis dergisinde­n çevirdiğim­iz makale ise muhalefeti­n mecliste yürüttüğü çalışmayı konu ediyor.

İNGİLTERE’DE DOĞANIN ZAFERİ

İklim değişikliğ­ine karşı mücadeleni­n büyük oranda arttığı İngiltere’de fosil yakıtından kâr amaçlayanl­ara büyük bir darbe de Heathrow Havaalanın­da yapılması planlanan üçüncü pistin yüksek mahkeme tarafından yasa dışı bulunmasıy­la vuruldu. Uzmanlar, yirmi yılı aşkın bir süredir tartışma konusu olan üçüncü pist planlarını­n artık gömülmesi gerektiğin­i söylüyor. Karar çevre mücadelesi için büyük bir zafer.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye