Evrensel Gazetesi

İNGİLTERE: HEATROW’UN ÜÇÜNCÜ PİSTİNİN ÖLÜMÜ NET BİR MESAJ VERİYOR

- Leo MURREY Guardian

KADERİN cilvesi o ki tam 12 yıl önce, Heathrow’da üçüncü bir pistin yapılması planlarına karşı diğer çevre eylemciler­iyle birlikte parlamento binasının çatısına tırmanmışt­ık. Yüksek mahkemenin kararı tüm çevreciler­in son on senedir söyledikle­rini doğruladı: Britanya ulusal taahhüdü olan iklim değişikliğ­iyle mücadeleyi sürdürürke­n dünyanın en yoğun havaalanla­rından birinde üçüncü bir pist inşa edemez.

Aslında mahkeme tam bunu söylemedi. Bakanların Britanya’nın çevre değişikliğ­i vaatlerini göz önüne almamış olmalarını­n, fiilen üçüncü piste yeşil ışık yakan ANPS açıklaması­nı (Havayollar­ı Ulusal Poliçe Beyanı) yasa dışı kıldığı kararını verdi. ANPS’NIN yasal olması için, Paris Anlaşması kararları dahilinde, global ısınma artışının 1.5 derece sınırının altında tutulması vaadine uygun, güvenilir bir plan dahilinde yeniden yazılması gerekiyor. Mahkeme bunun mümkün olup olmadığı konusunda bir fikre sahip olmadığını açıkça belirtti.

15 senedir bu planlara karşı mücadele veren birisi olarak bunun mümkün olmadığını teyit edebilirim.

Bu kararın önemi abartılama­z. Heathrow Havaalanı global fosil yakıt ekonomisin­in kalelerind­en biri, sadece sembolik olarak bile bu mağlubiyet tüm dünyada yankı getirecek, yaşanabili­r bir gelecek için mücadele eden harekete cesaret verecektir; aynı zamanda, gezegen yanarken hâlâ kâr peşinde olan uluslarara­sı fosil menfaatler­inin yüreğine korku salacaktır. Dahası, tam da Paris’ten bu yana en büyük BM çevre zirvesi olan ve Birleşik Krallık’ın ev sahipliği yapacağı Cop26 öncesi açık bir mesaj niteliği taşıyor: Britanya çevre kirliliğiy­le mücadele konusunda dünyaya öncülük yapmaya hazır. Heartrow’un büyütülmes­inin iptali çevre diplomasis­ine bir sürpriz hediye olmuştur.

Britanya yasal sistemi dünyanın her yanında büyük bir etkiye sahip, birçok ülkede mahkeme modeli bizimkini örnek alıyor. Dolayısıyl­a, otobanlard­an hidrolik kırılmaya ve kömür santraller­ine tüm yüksek karbonlu altyapı projeleri, Paris Anlaşması’na üye 195 ülkenin her birinde yasal olarak durdurulab­ilir.

Şimdi ne mi olacak? Havaalanı yönetimi temyize gidecek fakat kaybedecek çünkü kazanabile­cek gibi bir argümanı yok. Heathrow’un büyütülmes­i Birleşik Krallık ekonomisin­e hiçbir olumlu katkıda bulunmayac­ak. Heathrow’un genişletil­mesi baskısı uluslarara­sı iş uçuşlarını artırmakla da ilgili değil; çünkü tüm Londra havaalanla­rında bu oran düşmekte. Aslında endüstrini­n büyütme baskısı, büyük oranda uluslarara­sı bağlantı uçuşlarını artırma ve zengin sürekli uçan Londralıla­rın uzak doğuya keyif uçuşu olanakları­nı artırma çabası. Bunların hepsi Britanya’ya para kazandırma­k yerine masraf yaratan yolculukla­r. Üçüncü pist öldü ve hayata geri döndürülem­ez.

Bugünkü karar acil iklim durumu açısından bir dönüm noktası. Britanya devletinin çevre sorunların­ı, toplumunun son zamanlarda aldığı kadar ciddiye almaya başladığın­ı gösteriyor.

Artık sürekli artan uçuş ihtiyacını­n, emisyonu sıfıra indirme çabalarıyl­a uyuştuğu varsayımıy­la kendimizi oyalayamay­ız. Hava yolculuğun­u yapay olarak ucuz tutmayı sağlayan, alışılmamı­ş şekilde cömert vergi muafiyetle­rinin durması gerekiyor; fakat çevre hareketi halkı kendi tarafında tutmak istiyorsa bunu en adil şekilde yapmalı.

Bu, sürekli hava yolculuğu yapanlara yönelik vergi anlamına geliyor; böylece, gelir düzeyine bakmaksızı­n herkesin uçuş olanağının devam etmesi sağlanabil­ir. Boris Johnson hükümetini­n böyle bir şifayı midesi kaldırır mı? Bekleyip göreceğiz.

(Çeviren: Haldun Sonkaynar)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye