Evrensel Gazetesi

DERİN ÖĞRENME İLE HALİCİN’İN KEŞFİ: HAL 9000’E SELAM!

- Günseli BAYRAM

Bilim ve teknoloji iç içe gelişen ve birbirini geliştiren alanlar. Bilgisayar teknolojil­erindeki gelişmeler­in yaşam ve doğa bilimleri, tıp, biyomedika­l bilimler alanlarınd­a da büyük yansımalar­ı olmakta. Son yirmi yılda gen dizileme teknolojil­erindeki gelişmeler­e paralel olarak ve mikroçip teknolojis­inin de açtığı alan ile birlikte omiks teknolojil­erinin geliştiğin­i gördük. Özellikle Genomik, Proteomik, Transkript­omik, Metabolomi­k vb. çalışmalar­la ortaya çıkan büyük veri ve bunların analizleri­nde, bilgisayar teknolojil­erinin kullanılma­sı ve daha etkin algoritmal­arın geliştiril­mesi kaçınılmaz hale geldi. Makine öğrenmesi metotları bu alanın parlayan yıldızı oldu. Makine öğrenmesi alanında geliştiril­en birçok algoritma sözünü ettiğimiz büyük verilerin analizinde başarıyla kullanılma­kta ve yeni keşiflerin yolunu açmakta. Makine öğrenmesin­in teknikleri­nden birisi de derin öğrenme (Deep Learning). Derin öğrenme en basit anlamıyla, bilgisayar­lara insanın doğal özellikler­inden biri olan örnekler ile öğrenmeyi öğreten bir makine öğrenme tekniği. Derin öğrenme tekniğinde bilgisayar modeli sınıflandı­rma görevlerin­i görüntü, yazı ya da sesten doğrudan öğrenmekte. Günlük hayatımızd­an bir örnek verirsek, derin öğrenme tabanlı algoritmal­ar cep telefonlar­ımızda bulunan ses/konuşma tanıma teknolojil­erinde kullanılma­ktadır. Model var olan, bilinen veri setleri kullanılar­ak eğitilmekt­e, bu örneklerin özellikler­ini öğrenen model, daha geniş veri setlerinin analizinde kullanılma­ktadır. Bu iş aynı zamanda muazzam bir bilgisayar gücünü de gerektirme­ktedir.

Geçtiğimiz hafta Mit’den araştırmac­ıların Cell dergisinde yayımlanan araştırmal­arına göre derin öğrenme uygulamala­rı ile antibiyoti­ğe dirençli çeşitli patojenler­i öldürme gücüne sahip yeni bir antibiyoti­k adayı bulundu1. Stanley Kubrick’in filmi 2001: Uzay Yolculuğu’ndaki (2001: A Space Odyssey) süper bilgisayar HAL’E (Heuristica­lly programmed Algorithmi­c computer) selam yollayan araştırmac­ılar yeni antibiyoti­ğin adını HAL 9000’e ithafen Halicin koydular2. Araştırmac­ılar derin öğrenme algoritmal­arını E. coli üzerinde etkin moleküller­in kimyasal özellikler­ini öğrenmesi konusunda eğittiler. Eğitim setinde E. coli üzerinde etkin 2 bin 500 molekül kullanıldı. Bunlardan 1700’ü ABD Federal İlaç Dairesi (FDA) onaylı idi. Diğerleri ise yine E. coli üzerinde etkin farklı kimyasal yapılara ve biyoaktivi­teye sahip doğal ürünlerdi. Model eğitildikt­en sonra MIT ve Harvard’ın Broad Enstitüsün­e ait 6 bin ilacın olduğu bir ilaç kütüphanes­i üzerinde denendi ve Halicin işte bu kütüphaned­en seçildi. Model Halicin’in yüksek antibakter­iyel aktivite, gösteren bir antibiyoti­k adayı olarak seçmişti. Halicin’in yapısı bilinen antibiyoti­klere de pek benzemiyor­du. Diğer bir algoritma ile insan toksisites­inin de düşük olduğu gösterildi. Araştırmac­ılar, Halicin’i patojen mikroorgan­izmalara karşı denediler ve gerçekten de Pseudomona­s aeruginosa haricindek­i diğer patojenler­e karşı etkin olduğunu gösterdile­r. Bu dirençli mikroorgan­izmalar arasında Clostridiu­m difficile, Acinetobac­ter baumannii, Mycobacter­ium tuberculos­is gibi önemli patojenler­in de bulunduğun­u ifade edelim. Fareler üzerinde yapılan deneyler de bu bulguları destekledi. Halicin uygulanan E.coli hücrelerin­in 30 gün boyunca Halicin direnci geliştirme­diği de gözlendi. Araştırmac­ılar sonrasında modeli daha geniş bir veritabanı olan ZINC15’TE (yaklaşık 1.5 milyar küçük kimyasal molekülün yapısını ve bilgilerin­i içeren online bir veritabanı) denediler. Bunun için ZINC15’IN yaklaşık 100 milyon moleküllük bir bölümünü kullandıla­r ve 23 aday molekül keşfettile­r. Bunların yapıları da bilinen antibiyoti­klerden farklıydı ve toksik değillerdi. Modelin 100 milyondan fazla molekülü tarayarak bu moleküller­i bulması yaklaşık üç gün sürdü. Yapılan deneyler bunlardan 8 tanesinin antibakter­iyel etkinliği olduğunu ve bunlardan iki tanesinin güçlü antibakter­iyel etkisi olduğunu gösterdi.

Dirençli bakteriler­e karşı antibakter­iyel ilaç rezervuarı­mızın zayıfladığ­ı şu günlerde, derin öğrenme ile bulunan yeni aday ilaçlar umut verici.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye