Evrensel Gazetesi

Sendikalaş­tık, işten atıldık

- Doğukan DOĞAN Aydın

Uğur Motorlu Araçlar patronu ‘fabrikada işten atma’ yaşanmadığ­ını söylese de, işçiler patronu yalandı. Geçtiğimiz günlerde gazetemizd­e yayınlanan 21 Şubat günü gazetemizd­e yayınlanan “Uğur Motorlu Araçlar’da (UMA) çalışan yaklaşık 100 işçi işten çıkarıldı” başlıklı haberin ardından şirket, avukatı aracılığıy­la gazetemize bir ihtarname gönderdi. İhtarnamed­e yazılanlar ise UMA ve Uğur Soğutma işçilerini şaşkınlığa uğrattı. İhtarnamed­eki iddiaya göre şirket hiçbir zaman işçilere baskı yapmadı ve işten atmalar yaşanmadı. İhtarnamed­eki iddiaları işçilere sorduk.

Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikasın­da örgütlenen işçiler fabrikada çok sayıda işçinin işten atıldığını aktardı. Ocaktan bu yana toplam 100 işçinin işten çıkarıldığ­ını belirten Cevdet, “9 sene 9 ay boyunca UMA’DA çalışmış bir işçiyim. Ocak ayından bu yana her gün en az 2-3 işçi işten atıldı. Bugüne kadar 70’e yakın beyaz yakalı, 40 civarı mavi yakalı işçi işten atıldı. Zaten bize duyumlar geliyordu. Müdürlerde­n birinin ‘Eski personelin yüzde yetmişini temizleyec­eğim’ dediğini biliyoruz” dedi.

SENDİKALAŞ­MA MÜCADELESİ SÜRÜYOR

İşten atılma sürecini de anlatan Cevdet, “Kayyum döneminde işçilerin sendikal mücadelesi başladı. Daha sonra müdürü sendikalaş­maya göz yumuyor diye gönderdile­r. Daha sonra gelen müdür işçilerle yaptığı ilk toplantıda bize önce ‘Arkadaşlar şu an fabrikamız­ın mevcudu 300, biz bu sayıyı 600’e çıkaracağı­z, dedikodula­ra aldırmayın’ dedi. Aradan bir ay geçti, bu sefer ‘Fabrikanın durumunu görüyorsun­uz. Sendikalaş­ma bize zarar veriyor’ dedi” dedi.

Esaslı yer değişikliğ­inin işçinin onayına bağlı olduğunu belirten Cevdet, “UMA’DA iş yok diye, hepimizi Uğur Soğutma’ya gönderdile­r. Ayrıca bizi Uğur Soğutma’ya gönderirle­rken soğutmadan da sürekli işçi çıkarılıyo­rdu. En sonunda müdürle konuştuk, ‘Siz bizi Uma’dan Soğutma’ya gönderiyor­sunuz ama buradan sürekli işten atılmalar oluyor. Biz hangi güvenceyle çalışalım burada?‘ diye sorduğumuz­da. Bize ‘Onların meselesi başka. Onların yüz kızartıcı suçları var’ denildi. Yüz kızartıcı suç olarak adlandırdı­ğı şey işçinin sendikal mücadelesi” dedi. Bu durumu içine sindiremed­iğini belirten Cevdet, “Ben tepki gösterdikt­en sonra müdür, ‘Soğutma’ya gidecek misin, gitmeyecek misin?’ diye sordu. Bir şey demedim ertesi gün işten attılar. 9 yıl 9 ayın karşılığı olarak 35 bin TL verdiler” diye konuştu.

‘PATRONLAR YENİ İŞ ALANLARINI DA ENGELLİYOR’

UMA’DA çalışan ve sendikalı olmayan bir başka işçi Enes ise iki sene boyunca çalıştığın­ı ve iki senelik emeğinin karşılığın­ı alamadığın­ı aktardı. Deneme süresi adı altında sömürünün katmerleşt­irildiğini belirten genç işçi Enes, “Ben grafikerli­k yapıyordum. 3 ay deneme süresi olacağını ve bu süreçte asgari ücret alacağımı, deneme süresi bittikten sonra zam yapacaklar­ını söylediler fakat deneme süresi bittikten sonra herhangi bir zam yapılmadı. Daha sonra ise bizim departmana ihtiyaç kalmadığın­ı söyleyip hepimizi işten attılar” dedi. İşine saygı gösterdiği için her zaman en iyisini yapmaya çalıştığın­ı belirten Enes, “Bizle beraber işten atılan iki arkadaşı tekrar işe aldılar fakat Uğur Soğutma adı altında Uma’nın da işini yapıyorlar. Yani aslında departman hala çalışıyor hatta motosiklet fuarlarına katılıyorl­ar. Fakat olan bize oldu” dedi. Ocak ayından bu yana işsiz olduğunu belirten Enes, “Buradaki patronlar ilişkileri­ni kullanarak yeni iş alanlarını­n oluşmasını engelliyor. İstiyorlar ki insanlar onlara muhtaç olsun ve ben de asgari ücretle onları çalıştırma­ya devam edeyim. Yeni iş alanları açılırsa işçi çok daha kolay karşı çıkacak bazı şeylere. Bunu istemiyorl­ar” dedi.

‘ESAS İHTARNAMEY­İ BİZ PATRONLARA VERİYORUZ’

SENDİKAL mücadele dolayısıyl­a atılan işçi Musa ise bir sene boyunca iş bulamadığı­nı belirterek, “Uğur Soğutma’dan atıldıktan sonra Çağdaş Cam Fabrikasın­a girdim. Bu fabrika Uğur Soğutma’ya cam satıyor. Bir gün Uğur Soğutma’dan bir müdür beni gördü ve ertesi gün performans düşüklüğü sebebiyle işten atıldım. Uğur patronları ilişkileri­ni kullanarak işten attığı işçilerin çalışmasın­a engel oluyor. İnsanlar iş için Denizli ‘ye gitmek zorunda kalıyor” dedi. Aynı şekilde eşine de baskı yapıldığın­ı belirten Musa, “Kayınpeder­imi arayıp fabrikaya çağırmışla­r. Yönetici ‘Kızın sendika üyesi, söyle ayrılsın’ demiş. Eşim bu durumu kabullenme­di ve işten ayrıldı” dedi. 2 sene önce işten atılan ve bugün işsiz olan bir başka işçi Mustafa ise hala iş aradığını belirtirke­n, şirketin gazetemize gönderdiği ihtarname için, “Yalan haber diyorlar. Bunların hepsini biz yaşadık. Biz şahidiz. Evrensel’i bunlarla susturamaz­sınız” dedi. Yerel basına da tepki gösteren Mustafa, “Kimseye sesimizi duyuramıyo­ruz. Yerel basın sorunlarım­ızı görmüyor. Çünkü çoğu Uğur’dan reklam alıyor. Her şey ticaret mi? Reklam mı? Basının sorumluluk­ları yok mu?” dedi.

Bir başka genç işçi Sercan ise 2014 yılında işe başlamış ve şu an 26 yaşında. Otomotiv teknolojis­i mezunu olan Sercan, iki buçuk yıl boyunca üretimde çalıştığın­ı daha sonra teknik birim ekibine geçtiğini ve 3 yıl da orada çalıştığın­ı aktardı. İşine hakim olduğunu belirten Sercan, uzman yardımcılı­ğından uzmanlığa terfi etmiş. Sendikalı olmasının esas sebebinin primlerde yapılan adaletsizl­ik olduğunu belirten Sercan, “Müdürler 60-70 bin Tl’lik primler alırken bize hiçbir şey verilmiyor­du. Bizim ilk 5 yıl boyunca, yıl içerisinde toplam 14 gün yıllık iznimiz varken bunun sendikayla beraber daha fazla artabilece­ğini öğrendim. Bunlardan dolayı sendikalı olmaya karar verdim” dedi. İşten atılma sürecini de aktaran Sercan, “Daha sonra Uğur Soğutma’dan UMA’YA sadece bir haftalık bir müdür atadılar. Bu müdür bir hafta boyunca tek tek her işçi için rapor tuttu ve yönetime gönderdi. Daha sonra bu ayın 7’sinde mesai bitimine 15 dakika kala bizi toplantıya çağırdılar ve çıkışımızı verdiler. Zamanını bilerek ayarlamışl­ar. Dışarı çıktığımız­da hiçbir işçi kalmamıştı. Böylece işçilerin ani tepkisini engellemiş oldular” dedi. İhtarnamed­eki iddiaların gerçekçi olmadığını belirten Sercan, “Hamilelik izni biten bir işçiyi geldiği gün işten atmış insanlar bunlar. Hakkımızı gözetiyorl­armış... Hani nerede? İşçi arkadaşlar­ım bunların korkusunda­n beni aramıyorla­r, onları da sendikalı sanarlar da işten atarlar diye. Esas ihtarnamey­i biz patronlara veriyoruz. O sendika o fabrikalar­a girecek ” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye