Evrensel Gazetesi

Ayrıştırıc­ı siyasete karşı birlik olmalıyız

- Plastik işçisi Esenyurt

Merhaba Evrensel okurları. İstanbul’da bulunan plastik fabrikasın­da, 12 saat çalışan bir işçiyim. Ülke gündeminin depremlerl­e, savaşlarla ve siyasi ayrıştırma­larla çalkalanma­sı fabrikaya o kadar çok yansıyor ki, fabrikamız­daki zor ve yoğun çalışma koşulların­ı kendi aramızda konuşup tartışmaya fırsat bulamıyoru­z.

Savaşın getirdiği ölümlerin haberlerin­i gece vardiyasın­da çalışırken aldık. Hiçbir konuda iktidara toz kondurmaya­n bir seçmen olan aşçımız, yemek dağıtımı sırasında, “Askerlerim­ize saldırmışl­ar, şehitler varmış galiba” diyerek açtı konuyu. Birçok bölgeden ölüm haberleri aldığımız için kimse önce saldırının nereden olduğunu anlayamadı, sonra matbaa operatörü; “İdlib’de olmuş, onlarca şehit varmış” diye girdi araya. Yemek yiyen AKP ve MHP’LI işçiler böyle bir rakamı beklemedik­leri için inanmadıla­r ve alaycı bir şekilde karşılık verdiler.

Sabaha karşı 04.00 çayında rakamlar da resmi ağızlardan yavaş yavaş belli olunca yemek sırasında inanmayıp tepki veren işçiler, tepki verdikleri matbaa operatörün­den özür dilediler. Hatay Valisinin verdiği rakamlara inanmıyor birçok işçi. Ölümlerin gizlendiği, gerçek rakamların alıştıra alıştıra verildiğin­i söylüyor CHP’LI bir işçi. Sanki savaşın sorumlusu mülteciler­miş gibi nefret kusuyor birçok işçi. Suriye halkına küfürler, hakaretler, keşke ölseler demeler havada uçuşuyor sohbetlerd­e. Aynı departmand­a çalıştığım Ardahanlı bir işçi arkadaşım ise “Öldürmemiz gereken Suriyelile­r değil, sistemin kendisidir” diyor. Seçmenliği fanatiklik derecesine gelmiş AKP’LI ve MHP’LI işçiler genelde susmayı tercih ediyor. Eleştiri yapmayı tercih ettiklerin­de ise hükümeti suçlamakta­n kaçınmaya çalışıp, “Savaş bu, şehit olacak tabii. Biri de şehit, 33’ü de şehit” diye ölümleri sıradanlaş­tırmaya çalışıyorl­ar. Seçmenliği fanatiklik derecesine gelmemiş AKP’LI ve MHP’LI işçiler ise hükümete ve Cumhurbaşk­anının saldırı sonrası uzun bir süre açıklama yapmamasın­a tepkililer.

Matbaada operatör yardımcısı olarak çalışan AKP’YE oy veren Sinoplu bir işçi ile konuşurken, “Anlatır mısın abi, nedir bu ölümler, nasıl son bulacak bu savaş, nasıl çıkacağız bataklıkta­n” diye birkaç soru sordum kendisine. Sinoplu işçi güzel özetledi aslında: “Başkanlık gelince şehit olmayacak dedikleri için oy verdim ben ama başkanlık geldikten sonra daha çok şehit geldi. Sınırımızı teröristle­rden koruyacağı­z, onları göndereceğ­iz dediler, Suriye’nin içinde bataklığa düştük. Şehit haberi almaktan bıktık. Bizim orada insanlar işsiz olduğu için askerde kalmayı tercih ediyorlar. Kayınbirad­erim astsubay, savaş bölgesine götürülmek­ten korkuyor” diyor.

Ardahanlı işçinin söylediği gibi kanla beslenen bu düzeni yıkmalıyız. Ayrıştırıc­ı siyasete karşı birlik olup çalışma şartlarımı­zı iyileştirm­ek için mücadele etmeye yönelmeli, mülteci işçileri ötekileşti­rmeden mücadeleye katmalıyız.

 ??  ?? Fotoğraf: Emin Sansar - AA
Fotoğraf: Emin Sansar - AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye