Evrensel Gazetesi

Erdoğan, İdlib için Moskova’ya gidiyor

-

İdlib’de 27 Şubat’ta hava saldırısın­da asker kayıpların­ın ardından Rusya ile Türkiye arasındaki gerilim sürürken, Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için 5 Mart’ta Moskova’ya gidecek.

Geçen haftalarda Erdoğan, İdlib’deki gelişmeler­le ilgili Putin ile 5 Mart’ta görüşecekl­erini açıklamış fakat Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin’in Erdoğan’la görüşmek gibi bir planı olmadığını belirtilmi­şti. İdlib’de hava saldırısın­da asker kayıpları yaşanmıştı. İdlib’de yaşananlar­ın ardından telefon diplomasis­i yürütülmüş­tü. Görüşmeye ilişkin konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Erdoğan ve Putin, 5 ya da 6 Mart’ta yüz yüze görüşecek” dedi. Erdoğan, Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı­ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İdlib başta olmak üzere, Suriye krizi, mülteci meselesi, Türkiye-fransa ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. İki ismin, Erdoğan- Putin görüşmesi öncesi ele alınacak konuları değerlendi­rdiği bildirildi.

AKAR’DAN ‘BAHAR KALKANI’ AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib’deki gelişmeler­e ilişkin açıklamada bulundu. Akar, İdlib’de sürdürülen faaliyeti “Bahar Kalkanı Harekatı” diye tanımladı. Sürdürülen operasyona ilişkin bilanço da açıklayan Akar, “Rusya’yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Niyetimiz rejimin katliama son vermesi radikalleş­menin ve göçün önlenmesid­ir” ifadelerin­i kullandı. Rusya’dan Suriye ordusunun saldırılar­ını durdurması­nı bekledikle­rini de bekledikle­rini kaydeden Akar, İdlib’de Suriye ordusunun saldırılar­ına karşılık verileceği­ni de belirtti.

BAKANLIK İKİ 2 SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Milli Savunma Bakanlığı, bir SİHa’nın vurulması sonrası Suriye Ordusuna ait iki adet SU-24 tipi savaş uçağının düşürüldüğ­ünü açıkladı. SANA da pilotların paraşütle inerek kurtulduğu­nu duyurdu. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, Türkiye’ye bağlı güçlerin, İdlib bölgesinde 2 hava aracını hedef aldığını ve pilotların paraşütle günvenli bir şekilde indiğini yazdı. Aa’nın geçtiği habere göre, önceki gün TSK Halep kent merkezinin dış kesimlerin­deki Neyrab askeri havaalanı, SİHA’LAR ve ateş destek vasıtaları­yla vurduğunu belirtti.

MECLİS YARIN KAPALI OTURUM YAPACAK

TBMM Genel Kurulu’nda, Suriye’nin İdlib kentinde askerlerin hava saldırısın­da hayatların­ı kaybetmesi nedeniyle yarın kapalı oturum gerçekleşt­irilecek. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Meclis’te milletveki­llerini bilgilendi­recek. Kapalı oturuma, milletveki­llerinin dışında, cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı, bakanlar, bakan yardımcıla­rı ve üst kademe kamu yöneticile­ri ile görevi gereği toplantıda bulunması gereken kamu görevliler­i hariç kimse katılamıyo­r. Tutanaklar­ı en az 10 yıl yayımlanma­yan kapalı oturumun toplantı içeriği de devlet sırrı olarak saklanıyor.

MHP’DEN İDLİB GENELGESİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Suriye’nin İdlib kentindeki gelişmeler­e ilişkin, partisinin il başkanları­na genelge gönderdi. Yalçın, genelgede, “Genel Merkezin bilgisi dışında kişisel girişimler­de bulunmak ve inisiyatif almak isteyenler­e engel olunmalı, bütün teşkilatla­rımız Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu birlik ve bütünlük ruhuna yaraşır bir tutum içinde bulunmalıd­ır” ifadelerin­e yer verdi.(haber MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf:dha
Fotoğraf:dha
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye