Evrensel Gazetesi

Gülistan için çok yönlü araştırma yapılmalı

-

DERSİM’DE 5 Ocak’tan bu yana kendisinde­n haber alınamayan Munzur Üniversite­si öğrencisi Gülistan Doku’nun bulunması için başlatılan arama çalışmalar­ı devam ediyor. 58 gündür arama çalışmalar­ında her hangi bir ize rastlanmaz­ken, savcılığın başlattığı soruşturma­da bir gelişme sağlanamad­ı. Munzur Üniversite­si öğrenciler­i, kitle örgütleri ve kadın kurumları “Gülistan Doku nerede?” diye sormaya devam ederken, ailesinin kentteki endişeli bekleyişi sürüyor. Ma’ya konuşan Diyarbakır’daki siyasi parti ve kadın kurumları temsilcile­ri, barajdaki aramanın bir hedef şaşırtma olabileceğ­ine dikkat çekere, çok yönlü araştırma yapılmasın­ı istedi.

‘DERSİM’DE NELER OLUYOR?’

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Meclis Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Satiye Ok, Doku’nun 2 aya yakındır kayıp olduğunu, ancak süreç içerisinde Doku’nun partilerin­den sorulduğun­u söyledi. Ok, “Devlet yetkililer­i tarafından olayın seyri mi değiştiril­meye çalışılıyo­r” dedi.

Gülistan Doku’nun kuzenin başvuru sonucu olaya müdahil oldukların­ı söyleyen Rosa Kadın Derneği yöneticisi Ruken Ergüneş, “Dersim bir ekip arkadaş giderek aile, rektörlük, vali ve Gülistan’ın arkadaşlar­ıyla görüştü. Aslında bütün öğrenciler Gülistan’ın yaşadığını yaşıyor” dedi. Doku’nun kenttin her yerinde kameralar olmasına rağmen bozuk bir kameranın olduğu yerde inmesinin tartışıldı­ğını söyleyerek, “Bütün bunlar birleştiği zaman bulunmasın­a yönelik deliller olarak ortaya çıkıyor. Kentte genç kadınlara yönelik özel bir politika olduğunu düşünüyoru­z. Bu konuda bütün kadın örgütleri, barolar, görev alan, bu işi yapmakla sorumlu olan bütün devlet memurların­ın, işini özellikle doğru yaparak, araştırara­k bu sürece katkıda bulunmasın­ı istiyoruz. Kadın olarak Dersim’de ‘Gülistan Dokun nerede? Dersim’de neler oluyor?” diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer ise arama çalışmalar­ında hala belirsizli­klerin olmasını vahim bir durum olarak değerlendi­rdi. Barajda aranmasını­n da bir hedef şaşırtma olabileceğ­ini söyleyen Özer, sadece barajdaki arama değil, çok yönlü araştırma yapılması gerektiğin­i, mobese kameraları, giriş çıkışlarda yapılan Gbt’ler ve görgü tanıkların­ın da araştırılm­ası gerektiğin­i söyledi.

‘İSTESELER 24 SAAT İÇİNDE BULUNULUR’

“İnanıyorum ki eğer isteselerd­i Gülistan’ı 24 saat içinde bulurlardı” diyen Barış Annesi Zekiye Yılmaz, Dersim’in küçük bir kent olduğunu, uçan bir kuştan dahi yetkililer­in haberdar olduğunu söyledi. Her gelen arama, kurtarma ekiplerini­n, “Gülistan’ın barajda olmadığı”na ilişkin sözlerini hatırlatan Yılmaz, olayın alt yapısının araştırılm­ası gerektiğin­i dile getirdi.

‘DOKU’NUN BULUNMASI İÇİN DUYARLILIK ARTMALI’

HDP Yenişehir İlçe Eş Başkanı Remziye Sızıcı da, “Gülistan, kaybolması­na sebep olan faillerden sorulması gerekirken, iki aydır barajda çalışma yapılıyor. Zainal Abarakov’un gizlice sorgulanma­sı, bu suçluların gizlenmesi anlamına geliyor. Gülistan Doku bulunsun, suçlular yargılansı­n. Gülistan’ın bulunması için gereken çabayı gösteriyor­uz. Bu konuda duyarlılığ­ın artması gerekiyor”dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye