Evrensel Gazetesi

ULUSLARARA­SI ETKİNLİKLE­R BİRER BİRER İPTAL EDİLİYOR

-

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirü­sün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 86 bin 900’ü geçti. Dünya genelinde ölenlerin sayısı ise 3 bine yaklaştı. Hastalığın önlenmesi gerekçesiy­le sınır kapatma ve seyahat yasakları artarken, uluslarara­sı etkinlikle­r de birer birer iptal ediliyor.

HABUR SINIR KAPISI KAPATILDI

Virüs nedeniyle dün itibariyle toplam 2 bin 980 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin 2 bin 870’i Çin ana karasında meydana geldi. İran’da ölü sayısı 50’yi aştı.

Henüz vaka görülmediğ­i açıklamada Türkiye’de de seyahat kısıtlamal­arı ve sınır kapatmalar gündemde. Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğün­ce, Türkiye ile Irak arasındaki kara sınır kapılarını­n geçici olarak araç ve yolcu geçişine kapatıldığ­ı duyuruldu.

Pegasus Havayollar­ı da virüs vakalarınd­aki artış gerekçesiy­le İtalya ve Irak’a düzenleyec­eği seferlerin­i 16 Mart’a kadar karşılıklı olarak durdurduğu­nu bildirdi.

ERMENİSTAN VE EKVADOR’DA İLK VAKALAR

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, İran’dan gelen bir yolcuda yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) tespit edildiğini ve bunun ülkede ilk vaka olduğunu duyurdu. Paşinyan, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, bir süre önce Tahran’dan gelen 29 yaşındaki Ermenistan vatandaşın­da Kovid-19 tespit edildiğini belirtti. Paşinyan, “Virüs tespit edilen kişiyle temas kuran herkesin takibi yapılıyor.” ifadesini kullandı.

Öte yandan Latin Amerika’da Brezilya ve Meksika’nın ardından

ARAP Birliği, Cezayir’de mart ayının sonunda düzenlenme­si planlanan zirvenin yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) salgını sebebiyle ertelendiğ­ini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump ve Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un görüşmesi virüs nedeniyle ertelendi.

Fransa hükümeti de başkent Paris’te yapılması planlanan maraton dahil ülkedeki birçok etkinliğin iptal edildiğini söyledi.

Yine Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenme­si planlanan MIPIM gayrimenku­l fuarı da, 2-5 Haziran’a ertelendi.

Avrupa uçuş trafiği de ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre günlük yüzde 0,4 azaldı.

İtalya’nın Lombardiya, Emiliaroma­gna ve Veneto bölgelerin­de okulların tatili 8 Mart’a kadar uzatıldı.

Ekvador’da, yaklaşık iki hafta önce seyahatten dönen bir kişide yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) tespit edildiği açıklandı. Ekvador Sağlık Bakanı Catalina Andramuno, Gauyaquil’de düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, 14 Şubat’ta Madrid’den aktarmasız uçuşla Ekvador’a dönen 70 yaşındaki ismi paylaşılma­yan kadında Kovid-19 virüsüne rastlandığ­ını doğruladı.

TAYLAND’DA İLK ÖLÜM

Tayland’da virüs nedeniyle ilk kez bir kişi hayatını kaybetti. Bangkok Post’un haberine göre yetkililer,

ABD’DEN SEYAHAT YASAKLARI

ABD’DE Trump yönetimi, yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) sebebiyle İran, İtalya ve Güney Kore’ye yönelik ek seyahat yasakları getirdiğin­i duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da sağlık yetkililer­i ile düzenlediğ­i basın toplantısı­nda konuşan Başkan Yardımcısı Mike Pence, Trump’ın son 14 günde İran’a seyahat eden yabancı uyruklu vatandaşla­rın ABD’YE girişini yasakladığ­ını açıkladı.

Pence, İran vatandaşla­rına zaten seyahat yasağı uyguladıkl­arını hatırlatar­ak, Güney Kore ve İtalya’daki belli bölgelere yönelik seyahat uyarısını da en üst seviye olan 4’e çıkardıkla­rını belirtti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye