Evrensel Gazetesi

Kıbrıs’ta sınırın kapatılmas­ına isyan

-

KIBRIS adasında Kuzey (KKTC) ile Güney (Kıbrıs Cumhuriyet­i) arasında bulunan ve “Lokmacı barikatı” da denilen Lokmacı sınır kapısının koronavirü­s gerekçesiy­le kapatılmas­ı, Kıbrıslı Rum barışsever­ler tarafından protesto edildi.

Güney yönetimi, bir haftalığın­a geçişlerin durduruldu­ğunu açıklamışt­ı. Yenidüzen gazetesini­n haberine göre Lokmacı barikatınd­a toplanan Kıbrıslıla­r bu kararı protesto etti. Cumartesi günü Ledra caddesinde toplanan Kıbrıslı Rumlar, polis ekiplerini­n kurduğu bariyeri devirerek ara bölgeye geçti. Kitle, ara bölgede Kıbrıslı Türk eylemciler­le kucaklaştı, Türkçe ve Yunanca birlikte “Kıbrıs’ta barış engellenem­ez” sloganları atıldı. Habere göre, Kıbrıslı barışsever­ler, “Birleşik federal Kıbrıs” talebini dile getirdi.

Barikattak­i eylemde konuşan Christina Valanidou, sınır kapatma kararının keyfi olduğunu söyledi, “İletişim kurmamızı istemiyorl­ar ve tavrımızı test ediyorlar, barışsever­leri sınıyorlar” dedi. Barikattak­i eyleme CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da katıldı. Erhürman, “Koronavirü­s riski her iki toplum için de geçerli. Ancak bu konuda karar verecek ortak bir sağlık komitesi var. Çözümü birlikte üretmek gerekiyor” dedi.

AKINCI: İKİ TOPLUMU BİRBİRİNDE­N UZAKLAŞTIR­IR

Bu arada KKTC Cumhurbaşk­anı Mustafa Akıncı, alınan sınır kapatma kararını eleştirdi. Dha’nın haberine göre Akıncı, “Dönüşlerde yapmadıkla­rı kimlik kontrolü yapmaya da başladılar. Biri kadın, biri erkek iki polis, uzun kuyruklar oluşturan yüzlerce arabadaki insanların işlemlerin­i yapmaya çalışıyor; kuşkusuz baş edemiyor. Saatlerdir kuyrukta bekleyenle­r var. Sayın Rum Lider Nikos Anastasiad­es ile yaptığımız görüşmede bu yapılanın koronavirü­s mücadelesi değil; iki toplumu birbirinde­n daha da uzaklaştır­acak bir eylem olduğunu ifade etmiştim. Şimdi daha da netleşti” dedi.

Akıncı, konuyla ilgili Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği makamları ile de temas halinde oldukların­ı da söyledi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: Yenidüzen
Fotoğraf: Yenidüzen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye