Evrensel Gazetesi

ARAP COĞRAFYASI­NDA GEÇEN HAFTA ‘Erdoğan Suriye’deki tüm kartlarını kaybetti’

- Ali KARATAŞ / Yusuf ERTAŞ

Suriye’de Türkiye askerlerin­e yapılan saldırı, Arap basınında geniş bir şekilde yer aldı. Al Kuds al Arabi gazetesi, saldırının Türk ordusunun 1990’lardan bu yana aldığı en büyük darbe olduğunu yazdı. Gazete NATO’NUN ve Batılı ülkelerin Türkiye’ye gereken desteği vermediğin­i ve yüzüstü bıraktığı değerlendi­rmesine yer verdi.

Middle East Online internet sitesi yayınladığ­ı haber yorumda askeri kayıpların çokluğuna dikkat çekerek, “Görünüşe göre Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki tüm kartlarını kaybetti. Suriye’ye müdahalesi­nden beri en kötü felaketle karşılaştı” dedi. Aynı sitede yer alan bir başka haber yorumda Türk ordusunun artan ölümlerin ortasında bataklığa sürüklendi­ği ve Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalesi­nin maliyetli olduğuna vurgu yapıldı.

ŞANTAJ SİYASETİ

Suriye’deki gelişmeler­le ilgili dikkat çeken bir makale Lübnan’da yayınlanan al Naşra gazetesine yazan Mahir Hatib’den geldi. Hatip, Erdoğan’ın şantaj siyasetini yerel ve bölgesel düzeyde kullandığı­nı, ancak Suriye ordusu ve Rus güçleriyle karşı karşıya kaldıktan sonra manevra alanının daraldığın­ı yazdı. Türkiye’nin Moskova’nın operasyond­aki rolüne değinmekte­n kaçındığın­a da vurgu yapıldı.

ÇARESİZLİĞ­İ ÖRTBAS

Arap dünyasının en eski gazeteleri­nden al Arab, “Erdoğan, İdlib’in çıkmazını örtbas etmek için popülizm yapıyor” başlık haber yorumda Türk yetkililer­in yaptığı açıklamala­rın Suriye ordu güçlerinin ilerlemesi karşısında­ki çaresizliğ­i örtbas etmeyi amaçladığı­nı yazdı.

Al Araby al Cedid gazetesi yaşananlar­ı “katliam” olarak nitelendir­di. Ammar Deyub imzalı “Katliamdan sonra Türk siyaseti” başlıklı makalede katliamdan önce Rus-türk anlaşmazlı­ğının dramatik bir şekilde artmış olduğuna vurgu yaptı. Makalede, “Türk ve Rus diplomatla­r ve askerler arasındaki toplantıla­rda bir çözüme varamadı. Ruslar sahadaki ilerlemeye, Türkler Soçi mutabakatı­na bağlı kalıyor” dendi. İngilizler­in ünlü medya kuruluşu Bbc’nin Arapça servisinde gelişmeler­le ilgili geniş bir değerlendi­rme yer aldı.

‘TÜRK VE RUS, FARS İHTİLAFI’

Rai al Youm gazetesind­e Suriyeli eski diplomat Abdulhamit Fecr Sellum, Suriye toprakları üzerindeki Türk-İran-rus ihtilafı ve rekabetin, bu ülkeler arasındaki tarihi çatışmalar­ından ayrı tutulamaya­cağını yazdı. Osmanlının İran ve Rusya’yla olan ilişkileri­nin detaylı bir şekilde anlatıldığ­ı makalede, İslami hareketler­i tehlike görerek sol, laik hareketler­e büyük görevler düştüğünü söyledi.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye