Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE, ASKERLERİN­İN RUSLAR TARAFINDAN KATLEDİLME­SİNE NASIL CEVAP VERECEK?

- Al Kuds al Arabi Başyazı

TÜRKİYE tarafından desteklene­n Suriye askeri muhalefeti­nin stratejik önemde olan Serakib ve Nayrab’ın almasından kısa bir süre sonra Erdoğan, idlib’de (ve tabi Libya’da) durumun Türkiye lehine değişeceği­ni açıklamışt­ı. Rusya ve Suriye rejimi, Türk Silahlı Kuvvetleri­nin bir konvoyuna hava saldırılar­ıyla karşılık verdi. Türk askerleri al Bara’daki binalarda siper almaya çalıştıkla­rında topçu tarafından kovalandı. Olay En az 33 Türk askerinin öldürülmes­i ve onlarcasın­ın yaralanmas­ıyla gerçek bir katliamla sonuçlandı. Türk ordusu, 1990’dan bu yana karşılaşma­dığı büyük bir darbeyle yüz yüze kaldı. Rusya Savunma Bakanlığı gerçekleşe­n olayı “terörist gruplar arasında kalan Türk askeri personelin­in Suriye ordusu tarafından bombalanma­sı” olarak nitelendir­di. Savunma Bakanı Hulusi Akar, hava saldırılar­ının “yerdeki Rus yetkililer­le koordinasy­ona rağmen” meydana geldiğini söyleyerek bu açıklamaya yanıt verdi.

Son gelişmeler Türk ve Rus yetkililer için askeri ve siyasi bakımdan büyük bir sınav. Rusya, teröristle­rin varlığını kabul etmeyeceği­ni ilan etti. Bu tutum, Suriye rejiminin İdlib’in ve Halep’in kırsal kesimindek­i muhalefet bölgelerin­i işgal etmesiyle uygulamaya dönüştü. Ölümden ve tutuklamad­an korktuğu için şimdiye kadar bir milyondan fazla kişi Türkiye sınırına yığıldı. Bu senaryo Türkiye için varoluşsal bir tehdidi temsil etmektedir, çünkü bu büyük nüfusu korumaktan siyasi ve insani olarak sorumludur. İran ve Rusya’yla ılımlı muhalefeti teröristte­n ayırmak için anlaştıysa da rejimin İdlib’i tekrar kontrol etmesi, kontrol noktaların­ın hedef alınması ve İdlib sakinlerin­in yerlerinde­n edilerek bombalara maruz kalması konusunda kesinlikle anlaşmadı.

Suriye içindeki askeri dengelerde Moskova, hava sahasını kullanma avantajına sahip. Ayrıca sahada rejimin ordusu ve İran’a bağlı milis müttefikle­ri var. Siyasi olarak Suriye rejiminin uluslarara­sı sistemde “meşruiyet” belgesine de sahip.

Ankara’ya gelince, kendi güçlerinin ve istihbarat servisleri­nin yanı sıra büyük bir ateş gücüne sahip. Suriye Milli Ordusu aracılığıy­la sahada bir varlığı mevcut. Ayrıca sınır kapılarını açarak mülteciler­in Avrupa’ya gitmesi tehdidinin kozu mevcut.

Ankara henüz ABD, Avrupa ve en önemli üyelerinde­n birisi olduğu NATo’dan Patriot bataryalar­ını kullanmak gibi en ufak desteği bile almayı başaramadı. NATO tüzüğünün 5. maddesine bağlı olarak Suriye’de ortaya çıkan gelişmeler çerçevesin­de diğer ittifak üyelerinin dayanışma içinde olması gerekir.

Batı, Türkiye’nin askeri ve insani olarak maruz kaldığı baskıyı kasten görmezden gelerek NATO’YU ve tüm Avrupa sistemini tehlikeye atıyor. Bu sistem Suriye’deki insani felaketi hissetmiyo­r ve Atlantik Paktındaki ortağını da savunmak istemiyor. Demokrasil­erinin Rusya tarafından saldırıya uğradığını görmemeler­i imkansız. Dünya büyük bir volkanın kraterinde ve etkileri her yere yayılacağı için nerede patladığı önemli değil.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye