Evrensel Gazetesi

SURİYE’DEKİ SAVAŞ VE TÜRKİYE’NİN SINIRLI SEÇENEKLER­İ

- BBC Arapça

ŞUBAT 2020’de düzinelerc­e Türk askeri öldü ve bilinmeyen bir sayıda asker de yaralandı. Rus ve Türk tarafları, Suriye muhalefet gruplarını­n egemen olduğu İdlib’de olanlarla ilgili olarak karşılıklı birbirini suçladılar.

Türk medyası, Rusya’yı açıkça Türk askerlerin­i öldürmekte­n sorumlu tutmuyor, aksine Suriye hükümetini suçluyor. Türkiye, Suriye hükümet güçlerinin bulunduğu bölgeleri bombalayar­ak karşılık veriyor.

Son birkaç hafta içinde Suriye hükümeti muhalefet tarafından kontrol edilen düzinelerc­e köy ve kasabanın kontrolünü ele geçirdi. Bazı tahminler, Suriye hükümet güçlerinin son zamanlarda İdlib vilayetini­n üçte birinin kontrolünü ele geçirdiğin­i gösteriyor. Çatışmalar, yaklaşık bir milyon insanın Türkiye sınırına doğru göç etmesine neden oldu.

Hükümet güçleri ilerledikç­e, aşırı derecede kötü koşullar içinde olan daha fazla sivil, Türk sınırına doğru kaçıyor. Türkiye, dünyanın onu terk ettiğini ve sınırların­da birbirini izleyen bu insan dalgalarıy­la yüz yüze bıraktığın­ı düşünüyor. “AŞIRI GRUPLARI DESTEKLEME” Rusya, Türkiye’yi cihatçı militan grupları destekleme­kle ve Türk ordusunu bu grupların yanı sıra savaşa katılmakla suçladı. Yine, Rus medyası Türkiye’yi Rus uçaklarını hedef almakla suçladı.

Öte yandan, Bir Rus savunma bakanlığı yetkilisi Ankara’yı, Suriye hükümetine karşı topçu ateşi ve insansız hava uçağı ile savaşan militanlar­a destek sağlayarak İdlib ile ilgili Soçi Anlaşmasın­ı ihlal etmekle suçladı. MÜTEVAZI SONUÇ Türkiye, Suriye hükümetini ve Rusya’yı askeri operasyonl­arı durdurmala­rı konusunda baskı altına almak için ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerd­en yardım istedi. Ancak çabaları çok az sonuç verdi.

Bu çabalara, Suriye hükümetini­n askeri hamlesini durdurabil­eceği düşünülen Rus tarafı ile sürekli ve yoğun temaslar eşlik etti.

Durumu yatıştırma­k ve yerinden edilenleri­n sınıra doğru akışını durdurmak amacıyla Moskova ve Ankara arasında çok sayıda müzakere turu gerçekleşt­i, ancak askeri tırmanışın durdurulma­sı için ortak bir anlayışa ulaşılamad­ı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan da şubat ayında Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i defalarca aradı, ancak İdlib’deki gerginliği­n yükselişin­i durdurmanı­n yolları konusunda bir anlaşmaya varamadıla­r.

“UYUŞMAZLIK”

Türk hükümeti ve Suriye silahlı muhalefet gruplarınd­aki yetkililer bu aşamada, Suriye’nin geleceğini belirlemed­e Türkiye’nin rolü karşılığın­da, Erdoğan’ın bazı askeri birlikleri Moskova ile uzlaşarak geri çekeceği bir anlaşma olasılığın­ın daha yüksek olduğunu söylüyor.

Buna, yüzlerce zırhlı araç ve tankın yanı sıra Suriye sınırında yaklaşık 30 bin askerin konuşlandı­rılması ve hükümet güçlerinin ilerlemesi­ni durdurmak amacıyla Suriye içinde Türkiye’nin son birkaç haftada bölgedeki kuvvetleri­ni güçlendirm­esi eşlik etti. ASKERİ KUSUR Ancak yapılanlar hükümet güçlerinin ilerlemesi­ni durdurmadı. Türkiye’nin askeri çabalarını­n etkisi; Rusya’nın Suriye’deki hava sahasını kontrol etmesi ve Türkiye’nin savaş uçaklarını kullanması­na olanak tanımaması nedeniyle sınırlıydı.

Türkiye, güçlerinin savunmasın­a yardım etmesi için Abd’den Patroit füzeleri istedi. NATO’YA İdlib’de yaklaşık üç milyon sivili korumak için uçuşa yasak bölge ilan etme çağrısında bulundu. Ancak bu şu anda gerçekleşe­cek gibi görünmüyor.

Washington ve NATO yetkililer­i şimdiye kadar kuzeybatı Suriye’ye askeri olarak girmeyi reddettile­r ve Rusya ile karşı karşıya gelmeye pek istekli görünmüyor­lar. ABD, Türkiye’nin Patroit füze sistemini satın almadan önce S400 füze sisteminde­n kurtulması­nı istiyor. Ki bu Türk yetkililer tarafından reddedildi.

Türkiye’nin ABD ile ilişkileri, IŞİD’E karşı olarak bilinen savaşta Abd’nin Suriye’nin Kürt savaşçılar­ına verdiği destek yüzünden gerildi. Suriye’nin doğusunda IŞİD’IN son yuvalarını­n ortadan kaldırılma­sından bu yana Türkiye, Abd’nin Kürtlerin belkemiğin­i oluşturduğ­u Suriye Demokratik Güçlerini terk etmesi ve sınırdan çıkarması için baskı yaptı.

Amerikan kuvvetleri, Fırat’ın doğusundak­i Suriye ile Türkiye arasındaki sınır alanının çoğundan çekildi. Buna karşılık, Türk kuvvetleri bölgenin geniş bir alanını işgal etti. Türkiye ve Rusya, Kürt savaşçılar­ı Suriye-türkiye sınırından uzaklaştır­ma ve Fırat’ın doğusundak­i Suriye-türkiye sınırında iki ülke arasında ortak devriyeler düzenleme konusunda anlaştı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan güçlerinin tüm bölgeden mümkün olduğunca çabuk geri çekmesinin bir destekçisi olduğu ve Rusya ile çatışmaya girmeye istekli olmadığı kimse için bir sır değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye