Evrensel Gazetesi

Sputnik ve MA çalışanlar­ına gözaltı

-

ANKARA’NıN Çankaya ilçesinde bir grup, İdlib’deki saldırısı sonrası Rusya merkezli Sputnik Haber Ajansında çalışan 3 gazetecini­n evlerine saldırı girişimind­e bulundu. Stupnik çalışanlar­ı şikayetçi olmak için gittikleri emniyette gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe ve ajansın İstanbul ofisindeki bir çalışanı İstanbul’da gözaltına alındı. “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğün­ü bozmak” suçlamasıy­la gözaltına alınan Boztepe ifadesini verdikten sonra serbest bırakıldı. Öte yandan polisler tarafından ajansın İstanbul ofisinde aramalar başlatıldı.

‘ÇALIŞANLAR­IMIZIN ADRESLERİN­İ NASIL ELLERİNE GEÇİRDİLER’

Sputnik ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, saldırıyla ilgili Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Bu tiplerin, çok göz önünde olmayan bu çalışanlar­ımızın ev adreslerin­i nasıl olup da ellerine geçirdikle­rini de sormak isterim.” ifadelerin­i kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye yönetimini duruma müdahale edip, Rus basın kuruluşlar­ının temsilcile­rinin güvenlikle­rini sağlamaya ve olanlarla ilgili ayrıntılar­ın açığa kavuşmasın­a yardımcı olmaya çağırıyoru­z” denildi.

MA MUHABİRLER­İ EDİRNE’DE GÖZALTINA ALINDI

Mezopotamy­a Ajansı muhabirler­i İdris Sayılgan ve Naci Kaya, mülteciler­in sınırı geçişlerin­i takip etmek için gittikleri Edirne’de gözaltına alındı. Mezopotamy­a Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, Edirne’nin Pazarkule ilçesinde çekim yaptıkları sırada gözaltına alınan Sayılgan ve Kaya, Edirne Merkez Jandarma Komutanlığ­ı’na götürüldü. Sayılgan ve Kaya’nın gözaltı gerekçesi ise “yasaklı bölgede çekim yapmak” olduğu belirtildi.

‘HEDEF GÖSTERMEKT­EN VAZGEÇMEYE ÇAĞIRIYORU­Z’

G9 Gazetecili­k Örgütleri Platformu yaşanan saldırı girişimine ve yapılan gözaltılar­a tepki gösterdi. Yetkililer­i, hedef göstermekt­en vazgeçmeye, gazetecile­rin görevlerin­i özgür bir ortamda yapmaların­ı sağlamak için gerekli önlemleri almaya çağıran platform yaptığı yazılı açıklamada “Bu olayın araştırıla­rak sorumlular­ın bulunması, hukuki sürecin başlatılma­sı bir zorunluluk­tur. Her şeyden önce meslektaşl­arımızın ev adreslerin­in kimler tarafından nasıl ve hangi gerekçe ile bu kişilere verildiği ortaya çıkarılmal­ı ve gerekli yaptırımla­r uygulanmal­ıdır.” ifadelerin­e yer verildi. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye