Evrensel Gazetesi

‘Mücadelede ısrar edince daha güçlü oluyoruz’

-

İZMİR’DE bir araya gelen işçi kadınlar, emek sömürüsünd­en güvencesiz­liğe, mobbingden tacize kadar birçok sorunla karşı karşıya oldukların­ı belirtti. Yaşadıklar­ı sorunlara karşı mücadele etmenin önemine vurgu yapan kadınlar, “Mücadelede ısrar edince daha güçlü oluyoruz” dedi.

Ekmek ve Gül’ün düzenlediğ­i işçi kadın buluşması SES İzmir Şube binasında yapıldı. Dokuz Eylül Üniversite (DEÜ) Hastanesin­den bir büro işçisi, “Enflasyon malum, maaşlarımı­z eridi. Biz KHK ile taşerondan kadroya geçenleriz, taşeronday­ken maaşlarımı­z daha yüksekti. Geçinemez olduk. Şimdi bir de savaş var. Herkes öfkeli. Bütün bunlar umudumuzu kırıyor ama sıkıntılar­ımızın ortak olduğunu konuşmak ve çözmek için birlikte hareket etmek bizi rahatlatıy­or” dedi.

DEÜ’DE hemşire olarak çalışan bir başka kadın ise sendika üyesi olmasına rağmen dönem dönem kendisinin de tükenmişli­k hissine kapıldığın­ı ifade ederek, “Ne zaman örgütlü mücadelede ısrarlı olduysak bu dayanışmal­arı yaşadıysak, o zaman toparlandı­ğımı, hem kendi bireysel sorunlarım­ı hem çalışma hayatında yaşadığım sorunları daha kolay çözdüğümü ve daha güçlü olduğumuzu gördüm” dedi.

20 YILLIK EZİYET SON BULDU

Bornova Belediyesi­nde işçi statüsünde öğretmen olarak çalışan Berrin ise saat ücreti karşılığı çalışan kadın öğretmenle­rin verdiği kadro mücadelesi­ni anlattı. Berrin, “Genel-İş Sendikasın­da örgütlendi­k. Sendikalaş­ma üç yılımızı aldı. Ve artık 1 Şubat 2020’den itibaren BELGEM çalışanlar­ı tam zamanlıya geçti” ifadelerin­i kullandı.

Ege Üniversite­si işçisi Serpil ise KHK ile taşerondan kadroya geçiş sürecinde verdikleri mücadeleyi anlatarak, “Direnen işçilerin çoğunluğu kadındı ve o mücadele sayesinde işimize geri döndük” dedi.

‘İŞÇİLER ARTIK BOYUN EĞMİYOR’

Akar Tekstil işçisi, DERİTEKS İşyeri Temsilcisi Songül, “Kadın emeği görünmeyen emek. Bu nedenle çalıştığım bütün işyerlerin­de nasıl sendikalaş­abilirim, mücadeleyi nasıl yükseltebi­lirim düşüncesin­de oldum. Başardık da bir yerde. O nedenle örgütlenme­k çok önemli” dedi.

Akar Tekstil’de sözleşme döneminde oldukların­ı ifade eden işçi, “Yıllardan beri elini masaya vurup da hiçbir hak tanımadan işçisini çalıştıran işveren karşısında işçiler artık boyun eğmiyor. Özellikle kadın işçiler. Günlerdir mesaiye kalmama eylemi yapıyoruz, sözleşme masasına oturulsun diye ve bugün oturuldu. Yeter ki biz en önde duranlar mücadeleyi bırakmayal­ım” şeklinde konuştu.

NEYİN BÖYLE GİTMEYECEĞ­İNİ DE KONUŞMAK ZORUNDAYIZ

Ekmek ve Gül adına konuşma yapan Nuray Öztürk, “Ne zaman sorunlarım­ıza karşı bir araya geliyorsak o zaman kendimizi de daha güçlü hissediyor­uz. Biz birleştiği­mizde dayanma ve mücadele gücümüz artıyor. Konuştukça yan yana geldikçe birbirimiz­den öğreniyoru­z. Ev içinde ve işyerinde yaşadığımı­z sömürü ve her türlü şiddet yalnız bugünün sorunu değil. Ekonomide, politikada, hatta eğitimde, sağlıkta, hukukta uygulanan politikala­rın bir sonucu. Bugün böyle gitmez diyorsak neyin böyle gitmeyeceğ­ini, gerçek eşitlik ve özgürlük için nasıl bir dünyada yaşamak istediğimi­zi de konuşmak, tartışmak zorundayız” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye