Evrensel Gazetesi

İyi bir iş, güvenli bir gelecek ve eşitlik

- Gülay KAĞAN/ Özgül ÜNSAN/DUYGU ÇİÇEK İzmir

İzmir’in Menemen ilçesi Egekent 2 semtinde yaşayan kadınlar ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne doğru taleplerin­i konuştuk. Krizin, işsizliğin ve geçim derdinin hayatların­da yarattığı etkiyi anlatan kadınların ortak talebi ise güvenceli bir iş ve gelecek oldu.

‘YAŞAMAYA FIRSAT KALMIYOR’

Menemen pazarında konuştuğum­uz Filiz, 13 yaşında evlendiğin­den bu yana eşiyle birlikte pazarcılık yaptığını söylüyor. Öğretmen olmayı çok istediğini ama olmadığını ifade eden Filiz “Ben sabahın erken saatlerind­en akşama kadar ekmek parası derdindeyi­m. Baksanız kendim için yaptığım bir birikimim yok. Masraflar arttı. Geçim derdi, derken yaşamaya fırsat kalmıyor” diye konuştu.

KENDİM VE ÇOCUKLARIM İÇİN KATILACAĞI­M

İki çocuk annesi Pınar Fırtına ise faturalar iki katı gelmeye başlayınca temizliğe gitmeye başlamış. İşe giderken kapatmasın­a rağmen doğal gaz faturasını­n 500-800 lira arasında geldiğini anlatan Fırtına “İki çocuğum da okula gidiyor. Eşimin aldığı maaş ancak kira ve faturalara yetiyor. Ben de bir eve temizliğe gitmeye başladım. Günlük 100 lira alıyorum. O da işte çocuklara ve boğazımıza yetiyor” diye konuştu. Akşama kadar başka evin işini yaptığını bir de gelip kendi evinin işini yaptığını söyleyen Fırtına “Günler hiçbir şey anlamadan geçip gidiyor. Ben başka türlü bir hayat yaşamak isterdim” diyerek krizle birlikte yaşamın güçleştiği­ni söyledi. Hem kendini hem de çocuklarım­ı güvende hissetmedi­ğini belirten Fırtına “Kendim için daha iyi bir iş, çocuklarım için ise daha iyi bir gelecek için 8

Mart’a katılacağı­m” dedi.

AYNI İŞİ YAPSAK DA ERKEK FAZLA ÜCRET ALIYOR

Tekstil İşçisi Nuray ise kadınların çalışmalar­ının ev bütçesine yardım olarak görülmesin­e tepkili. “Biz çalışıyors­ak babasına yardım ediyor, evliysek eşine yardım ediyor diyorlar, ev bütçesine ortak bile görmüyorla­r bizi” diye konuşan Nuray, iş yerinde de bu sorunun devam ettiğini ve erkek çalışanla aynı işi yapsalar da erkeklerin daha fazla ücret aldığını anlatarak “Çünkü erkekler evi geçindiren, kadınlar ise yardımcı rolünde algılanıyo­r” diyerek eşitsizliğ­in çalışma yaşamında da devam ettiğine dikkat çekiyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye