Evrensel Gazetesi

Dünya ‘mutlaka koruyun’ diyor bölge projelerle katlediliy­or!

- Gençağa KARAFAZLI Rize

Rize’nin yeşil vadisi olarak adlandırıl­an ve dünyada korunacak öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan İkizdere Vadisi’nde yapılan HES projeleri sonrası bu kez de ormanlık alanda taş ocağı yapılmak istenmesi halkın tepkisine neden oldu.

Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan yeşil vadide özel bir firma tarafından Cevizlik-gürdere köyleri arasında yapılmak istenen 120 futbol sahası büyüklüğün­deki taş ocağı projesine bölge halkı tepkili. Bir açıklama yapan İkizdere Dernekler Federasyon­u, “Proje hayata geçerse vadi yaşanmaz hale gelecek” dedi. Dernek adına açıklamayı yapan Başkan Ziya Yıldırım, “Bu proje ile 92.43 hektarlık alanda (120 futbol sahası büyüklüğün­de) yılda 100 bin metreküp malzeme çıkarılaca­ktır. Projenin süresi 75 yıl olacak. Bu süre içinde müteahhit firma istediği kadar malzeme çıkartacak­tır. Bunun karşılığın­da vadide su kaybolacak, kalan sular kirlenecek tarım ve arıcılık tehlike altında kalacaktır.” dedi.

KÖYLÜLER BU BÖLGEDE YAŞAYAMAYA­CAK

“Bu proje ile İkizdere’de bulunan diğer vadilerle birlikte benzersiz ekolojiye sahip İşkenceder­e, su kaynakları, bitki florası ve yabani hayvanları­yla yok olacaktır.” diyen Yıldırım “Projenin yaratacağı tahribat Cevizlik ve Gürdere köylülerin­i bölgede yaşayamaya­cak duruma getirecekt­ir. Dünyada korunacak öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan vadimize sahip çıkalım. Kaybettiği­miz su, toprak ve ağaçlar asla geri gelmeyecek­tir. Bu katliama dur demek için son çare olarak Rize İdare Mahkemesin­de dava açtık” ifadelerin­i kullandı. Bilindiği gibi İkizdere Vadisi’nde Sanko ve Adalı Holding tarafından HES projeleri yapılarak faaliyete geçirilmiş­ti. Yine vadide yapılması istenilen bir başka HES projesine karşı ise bölge halkının verdiği hukuk mücadelesi devam ediyor.

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf: Gençağa Karafazlı
Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye