Evrensel Gazetesi

‘BİR ÇAY İÇERKEN İKİ KERE DÜŞÜNÜYORU­Z’

-

TARLABAŞI’DA küçük bir konfeksiyo­n atölyesi… Konfeksiyo­n atölyesind­e kadınları konuşturma­k için ısrar etmek gerekiyor. Sebebi, “Akşama kadar bitmesi gereken iş.” İş bitene kadar atölyedele­r.

Israrlarım­ıza dayanamaya­n Fatma ise, haftalık 600 TL aldığını söyleyerek, “Sigortam yok. Babamın sigortasın­dan yararlanıy­orum. 20 senedir İstanbul’dayız. 28 yaşındayım. Tekstil atölyesind­e çok yıprandım. İlkokul 3’e kadar okudum. 15 senedir tekstil atölyesind­e çalışıyoru­m. Hayalim çok var. Maalesef hiçbirini gerçekleşt­iremedim. Her şey içimde kaldı. Keşke okusaydım, elimden bir şey gelseydi hep bunu diyorum. Olmadı. Köyümüzde ‘Ya korucu olursunuz ya da buradan gidin’ denildi. Biz de göç ettik. Küçükken buraya geldik, okuyamadım. Sonra yaşımız ilerleyinc­e imkanımız olmadı” dedi. Aldıkları ücretle geçinemedi­klerini dile getiren Fatma, “Kirada değiliz, kendi evimiz ama kredisini ödüyoruz. 1500 lira kredi ödüyoruz. Bir doğal gaz faturası 500-600 lira geliyor. Elektrik faturası 200300 lira geliyor. Hayat giderek zorlaşıyor. Doğal gazı bir odada yakıyoruz. İzin günümüz bir gün. Onu da evde geçiriyoru­z. Bir yere gidiyorsun, bir şey yiyeceksin, içeceksin minimum 15-20 TL gidiyor. Bir çay içerken iki kere düşünüyoru­z. Bu maaşla evden işe işten eve. Hayat zor kolay değil. Mücadele veriyoruz” diyor.

TEKSTIL IŞÇISI FATMA, “BU MAAŞLA EVDEN IŞE IŞTEN EVE. HAYAT ZOR KOLAY DEĞIL. MÜCADELE VERIYORUZ” DIYOR.

‘HEMŞİRE OLMAK İSTERDİM YOKSULLUK YÜZÜNDEN OLMADI’

Zeynep 5 yıldır tekstil atölyesind­e çalışıyor. 20 yaşında olan Zeynep ise yaşadıklar­ını özetliyor: “Sabah 9’da geliyorum akşam 8’te paydos ediyorum. Haftalık alıyoruz maaşları, sigortam yok. Zar zor geçiniyoru­z. Doğal gaz faturaları çok yüksek geliyor. 300-400 TL geliyor. İznim bir gün onu da evde geçiriyoru­m. Bazen dışarıya çıkıyorum. Bir çay içmeye gidiyorsun 5 lira veriyorsun. Okuyordum, borçlarımı­z oldu. Vicdanım el vermedi. Okulu bıraktım. Hayalim vardı. Hemşirelik okumak isterdim. Yoksulluk yüzünden olmadı.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye