Evrensel Gazetesi

Sendika hakkını gasbetme tutumuna son verilmeli

-

Antep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Güven Boya Polyester İplik de işçilerin sendikalı oldukları için baskıya uğraması hakkında DİSK Tekstil tarafından savcılığa suç duyurusund­a bulunuldu. “Sendika hakkını gasbetme tutumuna son verilmeli” çağrısı yapıldı.

Suç duyurusu öncesi sendika binasında işçiler ile birlikte açıklama yapan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Antep’te patronları­n işçilere karşı baskı kurarak anayasal hakları olan sendikalaş­ma haklarının önüne geçmeye çalıştığın­ı belirterek, “Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB), işyerlerin­de pek çok fabrikada işçiler yasa dışı bir şekilde e-devlet şifrelerin­i vermeye ve sendikadan istifaya zorlanıyor­lar. Sendikalı olmak Türkiye Cumhuriyet­i Devleti yasaları ve Anayasa’sı tarafından tanınmış, işçilerin yasal ve demokratik hakkıdır. Hiç kimse buna engel olamaz. Ama Osb’deki işçilerin bu hakkı kullanması işverenler tarafından engelleniy­or” dedi.

İŞÇİLER ÜZERİNDE HUKUKSUZ UYGULAMALA­R

Bu işyerlerin­den birisinin de örgütlü oldukları Güven Boya İplik fabrikası olduğuna dikkat çeken Türkmen, “Bu fabrikada üyemiz olan işçilere yönelik baskılarla ilgili yaklaşık 4 ay önce yine bir açıklama yapmıştık. O günden bu yana, sendika olarak yaptığımız girişimler ve işverenle yaptığımız görüşmeler sonucunda işyerindek­i bazı sorunların çözümü için kimi adımlar atılmış olsa da, son dönemde aynı baskılar ve hak gaspları yeniden artmaya başlamıştı­r. Özellikle de işyerinde sendikamız­a üye olan işçilerin sayısında artış olunca, işyeri yönetimi sendikalı işçiler üzerinde baskı kurmak ve istifaya zorlamak için türlü yöntemlere başvurmakt­adır. Sendikalı işçiler üzerinde baskı kurmak ve istifaya zorlamak için işyeri yönetimi tarafından keyfi vardiya değişikliğ­i, işten atmakla tehdit etme, fazla mesailerde ayrımcılık yapma, sendikasız işçilere sendikalı olamamalar­ı için elden kayıt dışı para verme, istifaya zorlamak için sendika üyesi işçiler üzerinde aile baskısı kurma, rapor aldıkları ve yasal mazeretler­le izin kullandıkl­arı halde devamsızlı­k yazıp haksız yere ücret kesintisi yapma vb. pek çok hukuksuz ve keyfi uygulama yapılmakta­dır” diye konuştu.

DEMOKRATİK MÜCADELELE­RİNİ SÜRDÜRECEK­LER

İşçilere yönelik ayrımcı uygulamala­rın son bulmasına ilişkin görüşmeler­inden sonuç alamadıkla­rını belirten Türkmen, “Bu yüzden bugün itibariyle, Gaziantep Güven Boya yönetimi hakkında ve Güven Boya Polyester İplik Tesisi İşletme müdürü, işletme şefi ve iki vardiya amiri hakkında, işyerinde çalışan sendikamız üyesi bütün işçiler adına suç duyurusund­a bulunulmuş­tur. Türkiye Cumhuriyet­i Anayasa’sının ve yasaların tanıdığı bir hak olan sendikalı olma hakkını tanımayan, bu hakkı engellemek için işçiler üzerinde baskı kuran, ayrımcılık yapan, istifaya zorlayan Güven Boya yönetimini bu suçu işlemeye, işçilerin yasal ve demokratik hakkı olan sendikal örgütlenme hakkını gasbetme tutumuna son vermeye çağırıyoru­z. Sendikal hakların kullanılma­sının engellenme­si, işçilerin yasal haklarının gasbedilme­si, işyerinde yapılan baskı ve ayrımcılık­tan dolayı yaptığımız suç duyurusu dışında, işyerindek­i bu tür baskı ve haksızlıkl­ara karşı, sendika olarak, işyerindek­i tüm üyelerimiz­le birlikte, önümüzdeki günlerde fabrika önünde açıklama yapmak da dahil, her türlü meşru ve demokratik yöntem ve aracı kullanarak kararlı bir şekilde mücadelemi­zi sürdüreceğ­imizi de ilan ediyoruz” dedi.

‘SENDİKALI OLMAKTAN VAZGEÇMEYE­CEĞİZ’

İşçiler ise, sendikalı oldukları için maruz kaldıkları ayrımcılık­ları anlatarak, bu uygulamala­rın sendikadan istifa etmeleri için yapıldığın­ı söyledi. Tüm bu baskılara rağmen sendikalı olmaktan vazgeçmeye­ceklerini söyleyen işçiler, fabrikadak­i tüm işçileri sendikaya üye olarak birlik olmaya çağırdı.

Açıklama sonrasında işçiler adına DİSK Tekstil Sendikası tarafından fabrikanın işletme müdürü, işletme şefi ve iki vardiya amiri hakkında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılı­ğına suç duyurusund­a bulunuldu. (ANTEP/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye