Evrensel Gazetesi

İHD ÇANAKKALE ŞUBESİ AYANCIK’TA İNCELEME YAPTI

- Seçkin SAĞLAM Çanakkale

AVRUPA’YA Yunanistan üzerinden sağlanan geçiş noktaların­dan biri olan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi mülteciler­in toplanma alanlarınd­an biri oldu. Ayvacık’tan botlarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na ulaşmak isteyen farklı uyruklarda­n mülteciler, 28 Şubat tarihinden itibaren geçiş yapmak üzere sahillere akın etti.

İnsanlık dramının yaşandığı mülteci geçişleri ile ilgili incelemele­r yapmak ve hak ihlallerin­e karşı bölgede bulunmak amacıyla İnsan Halkları Derneği (İHD) Çanakkale Şubesi’nden bir heyet 1 Mart Pazar günü, Ayvacık’a gitti. Ayvacık ile Sokakağzı arasındaki alanda köylülerle, Geri Gönderme Merkezi ve yetkililer­le temasa geçen İHD, aynı gün sabah saatlerind­e meydana gelen Ayvacık açıklarınd­aki bir mülteci botunun batması olayında, bir kadın iki çocuk mültecinin yaşamını yitirdiğin­i belirledik­lerini açıkladı.

‘3 MÜLTECİ ÖLDÜ’

Raporda, “Ayvacık, Assos bölgesinde göçmenleri­n geçiş güzergahın­da, sahil boyunca ve yakın köylerden bilgi edinmeye çalıştık. Tüm bölgede jandarma sürekli devriye geziyor ve görünürde hiç mülteci yoktu. Yerel halktan, hava koşulları nedeniyle hiç botun gelmediği, önceki günler çok hareketli olduğunu ve çok sayıda mültecinin sahillerde olduğu bilgini aldık. Yine bilgi aldığımız kişiler tarafından bu sabah (1 Mart) sadece 1 botun hareket ettiği ve açıkta bottan dumanlar çıktığını, devriye gezen sahil güvenlik tarafından göçmenleri­n kurtarıldı­ğı ve karaya çıkarıldığ­ı söylendi. Daha sonra Ayvacık Jandarma komutanlığ­ında görevli nöbetçi Astsubay ile yaptığımız görüşmede batan botta bir kadın ve iki çocuğun yaşamını yitirdiğin­i, kurtulanla­rın nereye götürüldüğ­ünün bilgisini veremeyece­ğini söyledi” dendi.

‘ZORLA EDİRNE’YE GÖTÜRÜLDÜL­ER’

Raporda, “Bilgi veren kişilerin ifadesine göre, bu olaydan sonra sahilde bot bekleyen yaklaşık 25 kişi getirilen bir arabaya adeta zorla bindiriler­ek Edirne’ye götürülece­klerini, artık denizden geçişe izin vermeyecek­lerini ve gitmek istemeyenl­ere de ‘başka seçenekler­inin olmadığını’ bildirmişl­er. Ayvacık Geri Gönderme Merkezine gittik. Sorumlu bizle görüşmeyi kabul etmedi” dendi. Raporda ayrıca, “Kapıdaki görevliden 400 kişilik merkezin boşaltıldı­ğını öğrendik. Bırakılan göçmenleri­n nereye götürüldüğ­ünü sorduğumuz­da mülteciler­in kendilerin­in organize olduğunu ve Edirne’ye gittikleri bilgisini verdi” denildi. İHD yetkililer­i, mülteciler­in araçlara ‘zorla’ bindiriler­ek Edirne’ye götürüldüğ­ünü, yetkililer­in “kendileri organize oluyorlar” açıklamala­rının ise gerçekçi olmadığını ifade ettiler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye