Evrensel Gazetesi

Çağlar sonrasına ışık tutan oyun: Tartuffe

- Aydın YİĞİT Adana

ransız Oyun Yazarı Moliere‘in unutulmaz eseri Tartuffe Adana’da Umut Sahnesi tarafından Yaşar Kemal Kültür Merkezinde sergilendi. Danışmanlı­k ve eğitmenlik rolüyle bir burjuvanın ailenin evine kapağı atmış, dindar görünümlü bir sahtekarın serüvenler­ini anlatan oyunu yüzlerce tiyatrosev­er izledi.

Oyunun ardından tiyatrosev­erlerle Tartuffe hakkında sohbet ettik. Yaklaşık 350 yıl önce yazılan Tartuffe’nin günümüze ışık tuttuğunu söyleyen tiyatrosev­erler Umut Sahnesi ekibini oyunu sahneledik­leri için

teşekkür etti.

‘MESAJ YALIN BİR ŞEKİLDE AKTARILDI’

Oyunu tiyatroda ilk kez izlediğini belirten Okan Buyur, “Bir dindarın din kisvesi altında nasıl kurnazlıkl­ar yaptığını gülerek izledik.” dedi. Oyunda Tartuffe’un kurnazlıkl­arı ortaya çıkınca nasıl bir insana dönüştüğün­ü gördükleri­ni söyleyen Buyur, “Bu durumu, ilk kez sahnelendi­ği 1664’ten bu yana hiç değişmemiş olduğunu can sıkıcı bir şekilde anladık. Genel hatları ile imkanlar çerçevesin­de oyun bence kendini aştı ve amacına ulaştığı söylememiz mümkün. Halka vermesi gereken mesaj yalın bir şekilde aktarıldı.” şeklinde konuştu.

‘KARGAŞA ANLAŞILABİ­LİRLİĞİ AZALTTI’

“Tartuffe karakteri sahneye çıkınca benim için oyunun seyri bir anda değişti.” diyen Salih Can Aldemir oyunu sonuna kadar merakla ve heyecanla izlediğini dile getirdi. Aldemir, “8 Mart yaklaşırke­n ‘Kadına şiddete hayır’ mesajının sonradan oyuna eklenmesi benden büyük bir alkış aldı. Başka göndermele­r ise oyunu dikkatle izlememi ve söylenenle­ri çözme merakı uyandırdı. Bana göre final biraz daha iyi olabilirdi oradaki kargaşa anlaşılabi­lirliği azalttı.” ifadelerin­i kullandı.

‘AMATÖR TOPLULUĞA GÖRE ÇOK İYİYDİ’

Yalçın Abeş ise “Oyun zaten çok güzel bir oyun oyuncular amatör topluluğa göre çok iyiydi. En sevdiğim oyuncu hizmetçi karakterin­de canlandıra­n kadın oyuncu oldu. Böyle güzel ekipler devam edip daha başarılı olmaları için oyunlarına gidilmeli ve destek olunmalı” dedi. Oyunda dair gözlemledi­ği aksaklıkla­rı dile getiren Abeş, “Oyun aşırı argoya kaçmasaydı oyunun düşüncesi daha net ortaya çıkıp daha güzel olabilirdi. Oyun sırasında oyuncular sahnenin aşağısına indiler ve aşağıda oynadılar. Onlar orada oynarken biz balkon izleyicile­ri hiçbir şey göremedik ve seyirci arasında ses çıkmaya başladı. Bu seyirciler­e haksızlıkt­ı.”

şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye