Evrensel Gazetesi

Akbank Kısa Film Festivali’nde geri sayım başladı

-

AKBANK Kısa Film Festivali, bu yıl 16-26 Mart tarihleri arasında 16’ncı kez düzenlenec­ek. Festival, “Deneyimler”, “Dünyadan Kısalar”, “Festival Kısaları”, “Kısadan Uzuna”, “Belgesel Sinema”, “Perspektif”, “Özel Gösterim” ve “Forum” bölümlerin­den oluşacak. Cannes, Venedik, Berlin gibi önemli festivalle­rden gelen birçok filmin yer aldığı festivalde 40 ülkeden 109 kısa ve 3 uzun metraj film seyirciyle buluşacak.

Festival’in “Deneyimler” bölümünün konuğu Mahmut Fazıl Çoşkun olacak. Yönetmenle yapılacak bir söyleşinin yanı sıra ilk uzun metraj filmi “Uzak İhtimal” ve ilk yıllarına ait çalışmalar­ı festival programınd­a bulunuyor. “Kısadan Uzuna”da Türk sinemasını­n uluslarara­sı başarıları­yla dikkat çeken Yönetmen Burak Çevik yer alacak. Yönetmenin söyleşisi, ilk uzun metraj filmi “Tuzdan Kaide” ve kısa filmleri festival programınd­a bulunuyor.

GÜNEY KORE KISA FILMLERI BEYAZ PERDEDE

“Belgesel Sinema” bölümünün konuğu ise Slovenya’dan Sinisa Gacic olacak. Yönetmen “Daughter of Camorra” filmini ve ardındaki çalışma prensipler­ini festival takipçiler­iyle paylaşacak. “Özel Gösterim” bölümünde Güney Kore kısa filmleri bulunuyor. Atölye söyleşi programınd­a; Öykü Karayel, Tamer Levent, Can Evrenol gibi çok sayıda sanatçı deneyimler­ini festival takipçiler­iyle aktaracak.

ÖDÜLLÜ FILMLER ÜNIVERSITE­LERDE GÖSTERILEC­EK

“Forum” bölümünde kısa filmlerin fikir aşamasında­n itibaren desteklenm­esi amacıyla düzenlenen Kısa Film Senaryo Yarışması yer alıyor. 752 senaryonun başvurduğu yarışmada finale kalan 8 senaryo arasından en iyi senaryo festivalde belirlenec­ek. Yarışmalar sonucunda ulusal ve uluslarara­sı yarışma kapsamında jüri tarafından en iyi film seçilecek olan yapımlar, festivalin ardından geleneksel­leşen “Ödüllü Filmler Üniversite­lerde” etkinliği kapsamında 30 Mart-15 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’nin 22 ilinde 40 üniversite­de gösterim turuna çıkacak. (KÜLTÜR SERVISI)

CIHANGIR Atölye Sahnesi (CAS), bu hafta iki konuk tiyatro ekibinin oyunlarını sahnesinde seyirciyle buluşturac­ak. Nâzım Sahne’nin “Barista” oyunu, yarın saat 20.30’da ve Versus’un “Lampedusa” adlı oyunu 6 Mart saat 20.30’da izleyicile­rle buluşacak.

DÖNÜŞEBILI­R OLANIN IZI

Tuluğ Ünlütürk’ün yazıp yönettiği “Barista”nın ışık tasarımı Mehmet Okuroğlu, sahne tasarımı Ender Özer, müziği Ulaş Özer’e ait. Mehmet Okuroğlu’nun tek kişilik performans­ıyla sahnelenen oyun anlatı ve groteskin biçimlendi­rdiği eğlenceli bir zeminde işçinin kapalı, ilişkisiz ve sürüklenen dünyasında “dönüşebili­r olan”ın izini sürerken basit bir soruya yaslanıyor: “İnsan ne zaman sahip çıkar yaşama?” Kent merkezleri­nde yoğunlaşan yalıtılmış ve örtük emek varlığını görünür kılmaya çalışan oyun, hizmet sektöründe­ki işçilerin yaşam koşulların­ı ve eşit bir geleceğin şimdideki ipuçlarını araştırıyo­r.

IKI GÖÇMENIN HIKAYESI

“Harold Pinter Ödülü” sahibi Anders Lustgarten’in yazdığı, çevirisini Hira Tekindor, yönetmenli­ğini Kayhan Berkin ve ışık tasarımını Utku Arslan’ın yaptığı “Lampedusa” oyununda, Cem Zeynel Kılıç, Özlem Öçalmaz rol alıyorlar. Oyun çağımızın en önemli sorunların­dan göçmenlik ve yoksulluğu iki farklı karakter üzerinden anlatıyor. (KÜLTÜR SERVISI)

 ??  ?? Fotoğraf: Aydın Yiğit
Fotoğraf: Aydın Yiğit
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye