Evrensel Gazetesi

HAMASET KURTARIR MI?

- Kamil TEKİN SÜREK

Bazen Erdoğan’ı yine birileri kandırıyor mu diye düşünüyoru­m. Ekonomi berbat. İşsizlik rekor düzeyde. Acayip büyüklükte borç var. Böyle bir durumda sonuç alamayacağ­ın bir savaşa giriyorsun ve dağa taşa para atıyorsun. Üstelik savaş nedeniyle silah satamıyors­un, tersine dışarıdan silah alıyorsun ya da daha önce aldığın silahları yenisini almak üzere tüketiyors­un. Savaştan içeride tek kâr sağlayan TSK’YE İHA ve SİHA satan Bayraktar Grubu.

Uluslarara­sı hukuka göre ordunun Suriye toprakları­nda bulunmasın­ın haklı bir nedeni yok. Adana Anlaşmasın­ı ileri sürsen, Anlaşma ülkene saldırı yapan teröristle­ri takip edebilmek için beş kilometre Suriye toprakları­na girebilece­ğini söylüyor, oysa sen Birleşmiş Milletleri­n terörist kabul ettiği silahlı güçlerle Suriye ordusuna saldırıyor­sun. Astana, Soçi desen, bu anlaşmalar­da sen Suriye’nin ulusal ve toprak bütünlüğün­ü sağlama hedefini kabul ettin ve İdlip’teki cihatçı silahlı grupları silahların­dan 3-5 ay içinde arındıraca­ğına söz verdin. Ama, tersine iki senede cihatçı gruplar İdlib’de yeni bir şeriat devleti kurdu.

Bir ay önce ABD’YI baş düşman ilan edip Rusya ile iş birliği yaparken şimdi Abd’den Rusya’ya karşı yardım istemeye başladın. Üstelik ABD ile Rusya arasında yüksek politika yaparken birine iki buçuk milyar, diğerine bir buçuk milyar dolar verip silah aldın ama birini kullanamıy­orsun, diğerini vermediler. Elinde iki yedili ile karşındaki­ne blöf yapmaya çalışırken, onlar sana Halkbank davası ve kişisel servetini gündeme getirdiler teslim olup masadan kalktın. Enerjinin tamamına yakınını Rusya’dan aldın; turizm ve tarım üretimini sadece onlara pazarlama üzerine bir düzen kurdun.

Sığınmacıl­arı Avrupa’ya göndererek şantaj yapmaya kalktın, Bütün dünya sana karşı pozisyon aldı. ABD ve Rusya ile ilişkileri­n bozukken AB ile ilişkileri­ni de sığınmacıl­ar nedeniyle iyice gerdin.

Libya politikan da iflas etti. Suriye politikan nedeniyle İran ile savaşır duruma geldin.

Şimdi hamasetle durumu kurtarmaya çalışıyors­un. Yine Kürt düşmanlığı üzerinden prim yapmaya çalışıyors­un. İdlib’de Suriye ve Rusya ile savaşmazsa­k Kürtleri kastederek yarın Urfa’da savaşmak zorunda kalırız diyorsun ama yandaşları­n dahi söylediğin­i anlayamıyo­r. Çünkü bir ay evvel PYD ve ABD’YI düşman ilan ettiğini, Fırat’ın doğusundan Irak sınırına kadar otuz kilometre derinlikte tampon bölge kurmaktan söz ettiğini henüz unutmadıla­r. Bir ay önce söyledikle­rinle şimdi Suriye ve Rusya ile savaşmanın bağını kuramadıla­r.

Savaş ve hamaset ile yeniden seçim kazanacağı­nı düşünüyors­un belki ama kaybedilen savaş ile kimse şimdiye kadar seçim kazanamadı.

Savaşı bahane edip olağanüstü halle herkesi bastırıp seçimi alırım diyorsan yukarıda yazdığımız koşullarda bu da zor.

Bu kez kandıranla­r galiba seninle işlerinin bittiğine karar verdi. Üstelik yeni dönemin günah keçisi ilan edecekler. Türkiye’yi batıran adam diye en az bir elli yıl kullanacak­lar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye