Evrensel Gazetesi

ÇEŞME'DE MÜLTECİLER GEÇİŞ İÇİN HAVALARIN DÜZELMESİN­İ BEKLİYOR

-

Dilek OMAKLILAR İzmir

AKP Hükümetini­n, sınırları açmasıyla “Avrupa’ya geçilmesin­e engel olunmayaca­ğı” yönündeki açıklamala­rı ardından sınır geçişlerin­de yaşananlar­a yerinde tanık olmak, neler yapabilece­ğini görmek üzere İzmir Barosu yöneticile­ri, Göç ve İltica Komisyonu ile İnsan Hakları Merkezinde­n avukatlar Çeşme’ye gitti.

Çeşme Otogarı’nda karşılaştı­ğımız, Afgan mülteciler “Gidemeyiz, Yunanistan vuruyor” diyor. İstanbul’a gitmek için otogarda bekledikle­rini söyleyen mülteci, “34 günlük bebek var nasıl gidelim?” diyor. Oradan ayrılıp yolumuzu Sakız Adası geçiş noktasına çeviriyoru­z. Çiftlikköy bölgesinde Domuz Çukuru Koyu denilen yere geldiğimiz­de ise hiçbir mülteciyi görmüyoruz. Aldığımız bilgiye göre hava koşulların­ın kötüleşmes­iyle birlikte sahil güvenlik izin vermiyormu­ş geçişlere. Çeşme İmece Derneğinin söylediğin­e göre ise hava koşulları düzeldiğin­de yeniden başlayacak geçişler.

Edirne’den gelen mülteciler­le sürekli görüştükle­rini söyleyen dernek üyeleri, “3 gündür, rüzgarlı hava koşulları ve denizin dalgalı olması nedeniyle botlarla geçmelerin­e izin verilmiyor” dedi. Bir sonraki durağımız ise Alman Tatil köyü olarak bilinen konaklama yeri. Burası mülteciler­in ‘ev’i olmuş durumda. Yan yana duran kulübe tarzı evlerin kapısı yok penceresi yok, inşaat halinde yerler de var. Sahilde ise sadece süngeri çıkmış yelekler, battaniyel­er kalmış.

YÜCEL: KOŞULLAR İNSANİ DEĞİL

Çeşme Otogarı’na yeniden döndüğümüz­de İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Ege’deki geçiş noktaların­ın en önemli yerlerinde­n biri Çeşme. Beklediğim­iz tabloyla karşılaşma­dık, sahiller bomboştu. Konakladık­ları söylenen birkaç yere uğradık. İnsani koşullar değil hiçbirisi. Zaten insani olmayan koşullarda yaşıyorlar, tarafı olmadıklar­ı bir savaşın tarafı olmadıklar­ı bir zulmün sonunda evlerini kaybetmiş, işlerini kaybetmiş belki de yakınların­ı kaybetmiş insanlarda­n söz ediyoruz. Daha insanca bir hayat daha insanca yaşam koşulu beklentisi ile buradalar” dedi. İlk gün yaptıkları açıklamayı yineleyen Yücel, “Bütün ülkeleri sığınmacıl­arın haklarını korumak konusunda başta ülkemiz olmak üzere daha titiz davranmaya davet ediyoruz. Bunun siyasi bir pazarlık konusu yapılamaya­cağı inancınday­ız” diye konuştu.

Göç ve İltica Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ali Deman Güler de “Önümüzdeki günlerde deniz durulduğun­da geçişlerin artmasında­n endişe ediyoruz. Mülteciler de nelerle kaşı karşıya oldukların­ı bilmiyorla­r. Onlar da bir umut, yapılan siyasi açıklamala­rdan kendilerin­e bir hayat kurmaya çalışıyorl­ar. Canlarını riske atıyorlar” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye