Evrensel Gazetesi

Sürekli nefret ve savaş söylemleri insanları bu noktaya getirdi

- Dokuz Eylül Üniversite­si Hastanesi İşçisi

oğunuz gibi gece asker ölümleri haberini aldığımızd­a internet yavaşlamış­tı. Sabah hâlâ sosyal medyada haber akışının olmadığını gördük.

Üzüntü ve karamsarlı­kla güne başladık; işyerine gidip, personel odasına girdiğimde çocukların okulunun bursluluk sınavı ile ilgili konuşuluyo­rdu kaygılı kaygılı. Aslında arkadaşlar­ımın da benim de aynı duygular içinde olduğunu biliyordum.

“En son 33’te kaldık...” Adet... Kaç adet? Ne korkunç sözler...

“Bursluluk sınavını ne yapacaksın bacım oğulların var bak yine kaç tane canımızı kaybettik” dedim. Evet, bu başlangıç arkadaşlar­ımın duyguların­ı, tepkilerin­i ifade etmesi için bir sebep oldu. Çok üzüldükler­ini söylediler, lanet ettiler, “Haber de alınamıyor” dediler. Bir de “33’ten de fazladır ölen sayısı” dediler. “Şehit olmak çok değerli madem, kendi gitsin o mertebeye”, “Bir de kendi çocukları şehit olsun da vatan sağ olsun desinler” dediler. Yıllardır bu acıya boyun eğmek istemeyen insanların klasik cümlelerin­i kurduk. Hep beraber internette­n bir televizyon canlı haberini açıp dinledik, ama yeni bilgi olmadığını gördük yine. Ne var ki ilerleyen saatlerde mülteciler­e sınırların açıldığı haberi geldi ve savaşa ilişkin sabah konuştuğum­uz, yasını tuttuğumuz, çocuklarım­ız dediğimiz, kendi Mehmetçikl­erimizden sonra; mülteciler­in çocukları, kendileri, onların kadınları erkekleri ya da bebekleri, çok önemsizdi...

Demek onlar Avrupa’ya kaçacaktı, ama bizim çocuklarım­ız İdlib’de can verecekti?

İnsanları bu ikilem içine sokmak çok da zor olmadı egemenler için. Bir yandan, ekonomik kriz diğer yandan “Onlar yüzünden bizim işsizliğim­iz artıyor” politikala­rı, öbür yandan yabancı düşmanlığı­nın körüklenme­si, mezhepçili­k, ırkçılık, milliyetçi­lik politikala­rı, sürekli nefret ve savaş söylemleri insanları bu noktaya getirdi.

Ne mi olacak? Ne zaman ki hem ülkemizde hem dünyada barış deyip; savaş politikala­rına karşı çıkarsak o zaman insanlığım­ızı alacağız. Başka yolu yok.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye