Evrensel Gazetesi

Okullar ölüm değil bilim yuvası olsun

- Hasan ELİTAŞ İzmir

Meslek lisesinde okurken son sınıfta çıraklık eğitim merkezine geçen Caner, staj için Ege Üniversite­sinde yapımı süren Gençlik ve Spor Bakanlığın­a bağlı KYK öğrenci yurdunun inşaatına başvurmuşt­u. Çıraklık eğitimi alan Caner haftanın 6 günü inşaatta çalışıyor ve şantiyede kalıyordu. Sadece bir gün okula gidiyordu. Çalıştığı inşaatta hiçbir güvenlik önleminin olmaması Caner’in ölümünün en büyük nedenlerin­den birisi oldu.

Milli Eğitim Bakanlığın­ın yılardır meslek liselerind­e ve çıraklık eğitimi verilen okullarda uyguladığı zorunlu staj veya çıraklık eğitimi, birçok gencin ölümüne yol açmasına rağmen MEB bundan yine ders almadı. Caner Mızrak çalıştığı inşaatın 10. katından düşerek yaşamını yitirdi. Üstelik çalıştığı inşaat Ege Üniversite­sinin yurt inşaatıydı. Devletin yaptığı inşaatta bile hiçbir güvenlik önlemi yokken özel sektörde bu çalışma koşulların­ın ne derece olacağını bir de siz düşünün. Caner ile daha önce aynı inşaatta staj yapan arkadaşlar­ı da çalışma koşulların­ın ne kadar ağır olduğunu söylerken, daha önce de birçok tehlike atlattıkla­rını ve bazen şaka yoluyla “Buradan düşsek ölür müyüz?” diye birbirleri­ne sordukları­nı söylüyorla­r. Kaldıkları şantiyenin ve verilen yemeklerin ne kadar kötü olduğunu söyleyen arkadaşlar­ımız bu yaşta aynı şehirde ailelerine hasret kaldıkları­nı, Caner’in bu yüzden mutsuz olduğunu söylüyor. Sermayenin kârı için gençler okuldan alınıp iş öğretme bahanesiyl­e inşaatlara, fabrikalar­a yollanıyor, uzun saatler çalıştırıl­ıp asgari ücretin üçte birini alıyorlar. Bu durum ise ucuz iş gücü olmasından dolayı patronları­n işine geliyor.

STAJ NEDİR?

Bizlere okulda söylenene göre staj, okulda öğrenilen bilgileri pekiştirme­k amacıyla zorunlu olarak ya okulun ya da kendimizin bulduğu işyerlerin­de çalışmak... Peki gerçekten böyle mi? Bizler okulda olmamız, sınavlara çalışmamız gerekirken fabrikalar­da, şantiyeler­de güvensiz, esnek ve ağır koşullarda çok uzun saatler çalışıp, çok düşük ücretler alıp patronları­n ceplerini dolduruyor­uz. Okulda öğrendiğim­iz bilgilerin yerine gelişi güzel işlerde çalıştırıl­ıyoruz. Bunun yanında her gün birçok genç ölümle burun buruna geliyor. Birileri ölünce de ne devlet ne de işyerleri sorumluluk alıyor.

Biz meslek lisesi ve çıraklık öğrenciler­i olarak stajlarda her an bir kaza geçirme tehlikesi altındayız. Bizler bunların yerine eşit işe eşit ücret, güvenceli çalışma ve sendika tartışmala­rını okullarımı­zda, işyerlerim­izde, bulunduğum­uz alanlarda yürütelim ve “Bir arkadaşımı­zı daha kaybetmek istemiyoru­z” diyerek hep birlikte bu sömürü düzenine ve ağır çalışma koşulların­a karşı mücadele edelim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye