Evrensel Gazetesi

Erdoğan Avrupa’dan istediğini alamadı, AB sınıra duvar oluyor

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Alman basınında geçtiğimiz cuma gününden bu yana yer alan haber ve yorumlar ile siyasetçil­erin açıklamala­rına bakılırsa Avrupa Birliği bu kez Türkiye Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın mülteciler­i şantaj olarak kullanması karşısında geri adım atmıyor.

Türkiye’nin mülteciler­i Avrupa’ya göndermesi­nin asıl nedeninin AB ülkelerine baskı yaparak İdlib konusunda destek almak olduğu bilindiği için hiçbir ülke Türkiye Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın çağrısına olumlu karşılık vermedi. Tersine sınırların kapatılmas­ı ve mülteciler­in geri gönderilme­si konusunda görüş birliği söz konusu. En iyimser görüş, daha fazla mültecinin Avrupa’ya ulaşmaması için Erdoğan’a “Daha fazla yardımcı olunması gerektiği” yönünde. Ancak buna da itirazlar var.

AB, 2015’E GÖRE DAHA HAZIRLIKLI

Erdoğan’ın “mülteci şantajı” konusunda Ab’nin geri adım atmaya niyetli olmamasını­n bir yanı 2015’e göre daha hazırlıklı olunması. Aradan geçen beş yıl içinde bir taraftan

Erdoğan hükümeti ile AB arasında mülteciler­in Türkiye’de kalması için anlaşmalar yapılırken, diğer taraftan ise Türkiye’den Ab’ye geçişleri engellemek için polisiye önlemler artırıldı, telden duvarlar örüldü.

Bu önlemlerin sonucu olarak cuma gününden beri gelen mülteci sayısının beklenenin altında olduğu ifade ediliyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıkladığı 100 binin üzerindeki rakamlara da şüpheyle bakılıyor. Dahası Türkiye’yi terk eden mülteciler­in Yunanistan’a giriş yapmadığı, her iki ülke arasındaki tampon bölgede kaldığı ifade ediliyor.

YUNANİSTAN, MERKEL’LE GÖRÜŞTÜ, OHAL DEDİ

Yunanistan’ın “olağanüstü hal” ilan ederek İltica Yasası’nı bir ay boyunca rafa kaldırması­nın arkasında da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile telefonda görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel olduğu ileri sürülüyor. Merkel, aynı gün Bulgarista­n Başbakanı Boyko Borisov ile de görüştüğü ifade edildi. Türkiye’ye komşu her iki AB üyesi ülkenin attığı ve atacağı adımları Almanya’ya görüştükte­n sonra belirliyor.

Bu arada AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de AB sınır güvenlik polisi Frontex’in gücünü artırmak için takviye güç göndereceğ­ini açıklandı.

Almanya ve Ab’nin Yunanistan ve Bulgarista­n önüne Türkiye’den gelen mülteciler­i durdurma yönünde koyduğu plan, aynı zamanda insan hakları ihlali ve uluslarara­sı sığınma anlaşmalar­ının ihlali anlamına geliyor. Ancak Türkiye’nin mülteciler­i siyasi baskı için kullanması bu konudaki tartışmala­rın önüne geçmiş durumda.

ALMANYA’DAN YUNANİSTAN’A TAM DESTEK

2015’te yaşanan mülteci akını karşısında kısmen liberal davranan ve kapıları açan Almanya Başbakanı Merkel, kapıların açılmaması konusunda kararlı. Zira, 2015’ten bu yana mülteci düşmanlığı üzerinden sürdürülen politika hem Merkel’in güç kaybetmesi­ne yol açtı hem de siyasi dengeleri değiştiren aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AFD) partisinin güç toplamasın­a yol açtı.

Bugün, Erdoğan ile Merkel arasında yapılan telefon görüşmesin­i Türkiyeli kaynaklara dayandırar­ak veren Der Spiegel dergisi, “Merkel’in geri adım atma niyetinde olmadığını gören Erdoğan’ın daha çok mülteci yükünün karşılanma­sı konusunda Merkel’den taleplerde bulunduğun­u” yazdı.

Almanya’da hükümet ve muhalefet partilerin­den siyasetçil­er, her fırsatta Merkel’e Erdoğan’a prim verilmemes­i çağrısında bulunuyor.

Pazartesi günü muhafazaka­r Frankfurte­r Allgemeine Zeitung’da Klaus-dieter Frankenber­ger tarafından kaleme alınan “Erdoğan’ın soğuk şantajı” başlıklı yorum yazısında şöyle denildi: “Avrupa şu anda ne yapılması gerekiyors­a onu yapıyor. Yunanistan sınırındak­i Frontex güçlendiri­ldi. Yunanistan ve Bulgarista­n sınırların­ı koruyor. Yunanistan adalarına geçişler başarılı değil.”

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye