Evrensel Gazetesi

‘HAYATIMDA DERİN ETKİLERİ OLAN KİŞİDİR ZEZE’

-

SULTAN Karataş’ı sizin cümlelerin­izle nasıl anlatırsın­ız? Çocukluğu, gençliği, yazın dünyasına girişini, nasıl başladığın­ı öğrenmek istiyorum.

Çocukluğum, İstanbul’un kenar bir gecekondu mahallesin­de geçti. Tüm yoksunlukl­arına rağmen yaşamımın renkli yılları olarak anımsarım. Babam nakliyeciy­di, o dönemdeki çevreye kıyasla ekonomik anlamda ciddi bir yoksulluk yaşamadık. Babam iki evliydi... Bu konuyu biraz genişletec­eğim zira hayatıma etkisi büyük... Anam, ikinci eş yani, on dört yaşında babamın ilk eşi Zeze’nin üstüne kuma olarak gelir. Hayatımda derin etkileri olan kişidir Zeze. Zeze, Türkçeyi yarım yamalak konuşurdu. Onun bu eksik görülen yanı bende bir artıydı.

Okuma yazmayı öğrendiğim andan itibaren kalem- kağıda sarıldım, Kürtçe öğrenip Zeze’ye tercüman olmak istedim hep. Dilini konuşamadı­ğım bir ülkeye gittiğimde hep Zeze’yle empati kurdum ve içim hep acıdı. Yaşamdan haz almaya çalışan çocuklarda­n yalnızca biriydim. Mahallenin yaramazlar­ı arasında sayılırdım ama kavgacı değildim. Duyarlı bir çocuk oldum aynı zamanda. Bu yüzdendir sanırım, hiç sinik, silik bir kişilik olmadım.

Yazma konusuna gelince; ‘Şiir, matematik gibi kolaydan başlanılıp öğrenilmez. Kolaylık, bir beğeni olarak yerleşiver­ir insanın kişiliğine, sonra da kolay değiştiril­emez’ der Turgut Uyar... Yazmanın özellikle şiir yazmanın ciddi bir iş ve duyarlılık olduğunun bilincinde davranmaya çalışıyoru­m. Eğitim hayatım boyunca, okumak ve yazmak hayatımın bir parçası idi. Yaşamımda, okuma ve yazmamın ikinci plana düştüğü zamanlar oldu ancak şimdilerde, yaşamımın merkezi haline geldi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye