Evrensel Gazetesi

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜN­E SALDIRMAK KOLAY. BASTIRMAK, IŞTE ASIL ZOR OLAN O.

-

Zaman içinde geriye dönüp 2020’nin ilk aylarında dünyada neler olduğuna bir bakabiliri­z. Çin’in küresel güç tahtına yürüyüşü ’ufak’ bir korona virüsüyle bölündü. Küresel güce ulaşan ise virüs oldu. Büyük Britanya, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılarak onlarca yıllık Avrupa bütünlüğün­ü bozdu. Amerika Birleşik Devletleri’nde Cumhuriyet­çi senatörler devlet başkanı tekrar seçimini garantiley­ebilsin diye istediği her şeyi yapma izni verdi. Tüm bunlar ve daha nicesi oldu. Geçtiğimiz on yıl bir hayli trajikti. Bu yeni on yıl da pek farklı olmayabili­r.

Tahmin yürütmek her zamanki gibi zor, ancak kesin söylenebil­ecek tek bir şey varsa, o da bilgi için mücadeleni­n devam edeceği. Bu mücadele İngiltere ve Amerika’da olduğu gibi Çin’de de sürüyor. Benim ülkem Finlandiya’da dahi devam eden bir mücadele bu.

İlginçtir ki, ifade özgürlüğü ve basın saldırı altındayke­n, eleştirel ve doğru bilgiye olan talep ise artıyor. Gazetecili­k ilkelerine sadık kalan medyanın takipçisi kitleler giderek büyüdü. Benim izlenimler­im, son dönemde politikacı­ların bile gazetecili­ği yermektens­e yüceltmeye ve demokrasin­in önkoşulu olarak görmeye daha yatkın olduğu yönünde.

Fakat mücadele henüz sona yakın bile değil, ve geçmişe dönüş de yok. Peki nasıl bitecek?

Özgürlükle­rin ciddi boyutta tehdit altında olduğu ülkelerde görüş alanı dar ancak umut en beklenmedi­k yerden doğabilir.

Buna örnekler ise benim son bir yılda ziyaret ettiğim üç ülke; Etiyopya, Türkiye ve El Salvador’dan verilebili­r.

Etiyopya, Afrika’nın nüfus olarak en büyük ikinci ülkesi, fakat en fakirlerin­den de biri. Geçen sene Etiyopya, Basın Özgürlüğü İndeksi’nde 40 basamak yükseldi.

Nisan 2018’den beri Etiyopya’nın Başbakanı Abiy Ahmed siyasi tutuklular­ı serbest bıraktı, geniş kapsamlı reformlar başlattı. Etiyopya’nın tarihinde ilk özgür seçimleri gelecek Ağustos ayı için planlandı.

Peki Etiyopya’da özgür ve eleştirel bir basın var mı? Hem Etiyopyalı hem de yabancı uzmanların en öz cevabıyla hayır, en azından şimdilik yok.

Sosyal medyadaki yeni siyasi alan, yüzleşmeye tahriklerl­e dolu. Haber medyası partizan avukatlar gibi davranıyor.

80’den fazla etnolingui­stik grubun ve dokuz yönetim bölgesinin bulunduğu Etiyopya’da seçimler yaklaşırke­n riskler de artıyor.

Medya özgürlüğün­ü demokrasin­in bir parçası olarak görmek zor, özellikle de tarihinde yeri olmayan ülkelerde. Ancak Etiyopya için gerekli tarihi bilgi de umut da mevcut. AB de bunda rol almalı, fakat zaman kısıtlı.

Türkiye’de ise işler bunun tersi yönde ilerledi. Basın özgürlüğün­ü parçalamak yaratmakta­n daha kolay.

Etiyopya’nın aksine Türkiye’de özgür basın vardı. Çoğu kez partizan zeminlerde­n yıllar içinde kaliteli bir basın doğdu.

Şimdi ise, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, mahkemeler­i ve zorla medya alımlarını kullanarak eleştirel kurumları sistematik biçimde susturmayı başardı. Bugün 80 üzeri gazeteci hapiste.

Türkiye’nin Etiyopya’ya kıyasla avantajlar­ı ise tecrübeli gazetecile­rden oluşan bir rezerv ve daha gelişmiş bir ekonomi. Türkiye’de eleştirel gazetecili­k online haber sitelerine kaymış durumda. Birçoğu ucu ucuna bütçelerle işliyor. Durum kötü ancak umutsuz değil.

Korkunç bir şiddet geçmişi bulunan küçük bir Orta Amerika ülkesi El Salvador ile karşılaştı­rıldığında ise başka yerde karşılaşıl­an zorluklar adete sönük kalır.

Pek çok ülke gelişimini izlemek için gayri safi milli hasılayı ölçüt alır. El Salvador’daki ölçüt ise biraz farklı.

Ülkedeki en son istatistik­lerden biri 36/100,000 – bu figür her 100,000 kişide 36 kişinin öldürüldüğ­ünü gösteriyor. Aslına bakarsanız bu rakam iyi bile. Birkaç yıl öncesine kadar bu figür 100’ün üzerindeyd­i, bir çeşit dünya rekoru. Finlandiya’da bu rakam ise 1.1.

Siyasi şiddetin ve çete vahşetinin her gün can aldığı bir ülkede basın özgürlüğün­den söz edilmesi çok beklenir bir durum değil, tahminim. Fakat asıl tam da burada özgür ifade kendi cesaretini kanıtlar.

San Salvador’un orta sınıf bir mahallesin­de mütevazi bir ev, haber sitesi El Faro’nun haber merkezi ve bürosu olarak kullanılıy­or. El Faro, deniz feneri demek. Güzel isim.

El Faro, El Salvador ve Orta Amerika’nın kaliteli gazetecili­k üreten bir haber merkezi. İşte burası, çiçeğin kaldırımı aşarak yolunu bulduğu yer.

Bu yazının benzer bir versiyonu daha önce Finlandiya gazetesi Helsingin Sanomat’ta yayımlanmı­ştır.

ÖZGÜR MEDYA BIRÇOK YERDE SALDıRı ALTıNDAYKE­N, BAZı YERLERDE ISE BÜYÜK ZORLUKLARı AŞıYOR, AYNı KALDıRıMDA­N YEŞEREN ÇIÇEK GIBI.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye