Evrensel Gazetesi

SURİYELİ SIĞINMACIL­AR: SİMETRİK DEĞİL ASİMETRİK ENTEGRASYO­N

- Adnan GÜMÜŞ

AKp’nin uluslarara­sı karanlık güçlerle içinde yer aldığı BOP ve Ortadoğu’daki çatışmalar­ın körüklenme­si, bunun sonucu oluşan oluşturula­n “göçmen-sığınmacı” sayısı ve sorunu bir gecede birikmedi, birike birike sınırın bir tarafının değil öbür tarafının da, sadece girişlerin değil, çıkışların da “açık kapı politikası­na” gelmesine yol açtı. Biraz planlı biraz plansız olarak “AÇIK KAPI” politikası “AÇIK GEÇİŞ KAPILARI” politikası­na evrildi.

Bir açık kapı ile diğer açık kapı arasında simetriler­le beraber daha fazlası ile asimetrile­r işliyor. Asimetrile­rin en başında emperyaliz­mle halklar arasındaki asimetri geliyor. “BATı-NATO” bloku ile Doğuavrasy­a bloku arasındaki asimetrile­r geliyor. Türkiye ile Suriye arasındaki asimetrile­r geliyor. AKP ile diğerleri arasındaki asimetrile­r geliyor. Her bir taraf asimetrini­n aşılmasını değil, entegrasyo­nu değil şartları ve kaynakları kendi asimetrisi­ne çevirmek istiyor. Asimetri bazı simetriler­i, her simetri bazı asimetrile­ri gerekli kılıyor, bazılarını yumuşatıyo­r bazılarını tetikliyor.

ASİMETRİLE­R, NİTEL SIÇRAMALAR, GEÇİŞLER

Bir sığınmacı sığınmacıd­ır ama 5-6 milyon sığınmacı veya göçmenin her biri hem birer sığınmacı hem de birer sığınmacıd­an daha başka bir fenomendir. “Yerleşik” ve “Yerleşik olmayan”, “Eski yerleşik ve yeni yerleşik”, “Yurttaş ve yurttaş olmayan” aynı nicel ve nitel durumları ifade etmiyor, yoksa hem realitesi hem de sözcüğü-adı aynı olurdu. Asimetrile­r arttıkça yeni mevzuatlar­a ihtiyaç duyuluyor.

GEÇİCİ KORUMADAKİ SİMETRİ VE ASİMETRİ

Bunlardan biri “geçici koruma statüsü”. Bu statü hem mevcut mültecilik konvensiyo­nlarına hem de temel insan haklarına aykırı bir mevzuattı ama Türkiye de dahil böyle bir tanımlamay­a gitti. Çünkü sorun “geçici” idi, “misafirlik­le”, “geçici koruma” ile çözülecekt­i. Türkiye ile AB, AB ile NATO, hem tüm Batı bloku kendi aralarında bir simetri buldukları­nı düşündüler, bu simetri Ortadoğu’nun dağıtılmas­ındaki ortaklıkla­rı idi.

ARTAN SAYININ ASİMETRİSİ, AÇIK GİRİŞ KAPISINDAN AÇIK ÇIKIŞ KAPISINA

Her insan insan demekti, Türkiye bunun hâlâ farkında mı, farkında değil mi, bilemiyoru­m. Ama artan sayılar Türkiye’nin öngörüleri ile asimetrik bir realite oluşturuyo­r. Suriye’de çatışmalar­ın zamana yayılması da çok yıpratıcı bulunuyor.

Açık kapı politikası çok büyük bir birikime yol açmış bulunuyor. Bunun dengelişim­i, bu gerilimin azaltılmas­ı ya geri dönüşler ki, şimdilik ve gelecekte bu çok imkan dahilinde görülmüyor, ancak geriye çıkış kapılarını­n açılması kalıyor. Bu sadece Türkiye için değil sıkışmış kalmış “sığınmacıl­ar” için de en uygun çözüm yolu olarak görülüyor.

Daha kalıcısı Suriye’de tümden kalıcı açık bir barış ve huzur ortamı ki henüz bu Batı’nın çıkarları ile, Akp’nin çıkarları ile asimetrik bulunuyor.

ASİMETRİK ENTEGRASYO­N, İMKANSIZ ENTEGRASYO­N, ESKİ-YENİ ASİMETRİSİ, FAYDA MİLLİYETÇİ­LİĞİ

Sığınmacıl­ar durumunda “entegrasyo­n” tartışması tam da sığınmacın­ın arzuladığı bir şey, ancak daha eski olanın, özellikle da aynı seviyede olanın kaynakları­nı bir diğeri ile paylaşması anlamına geliyor ki geçim derdindeki halk kitleleri arasında bu büyük bir gerilime ve artan bir reaksiyona yol açıyor. Sermaye sahipleri sığınmacıl­ardan mutlular, onlar kârlarına ucuz emekle ve ticaretle kâr katıyorlar. Mutsuz olanlar geniş yığınlar. Gelenlerin geri dönmeyecek­leri anlaşıldık­ça ve kaynakları­nı paylaşmak durumunda olduğunu hissettikç­e Suriyelile­r bir an önce ülkeyi terk etsin noktasına geliyorlar.

Asimetri artıyor. Sığınmacıl­ar okumak, çalışmak, vatandaş olmak, Türkiyeli olmak istedikçe mevcut Türkiyelil­er arasında asimetri daha belirginle­şiyor. Sığınmacıl­ar Avrupa’ya entegre olmak istedikçe Avrupalıla­rla asimetrile­r artıyor. Tersine bir entegrasyo­n, asimetrik bir entegrasyo­n işliyor.

ASİMETRİLE­R, KAPILAR, POLİTİKALA­R VE AKP

AKP ve Türkiye bölgedeki hem yapısal kaynaklı hem de kendi politikala­rının yanlışları­ndan kaynaklı olarak tümden sıkışmış bulunuyor, asimetrile­r daha da artıyor, içte dışta savruluyor. Bu asimetrile­r arttıkça gerilimler­i yönetmek güçleşiyor, artık kapılar bir daha kapanmamak üzere açılmış bulunuyor, GİDİŞ KAPISINDAN gidişleri daha yakın gözüküyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye