Evrensel Gazetesi

Barışın tohumları mabet ağaçlarınd­a filizlenec­ek

- Birkan BULUT Ankara

Neredeyse bütün tarihin tanığı... Dinozorlar­ın yok oluşundan, Hiroşima patlamasın­a ve bugüne kadar insanoğlun­dan önce ve sonra yaşanan her şeyi görmüş. “Mabet ağacı” da denilen Ginkgo Biloba, bilim insanların­ın “yaşayan fosil” olarak da isimlendir­diği, çok az evrimleşer­ek günümüze ulaşmış özgün bir bitki türü.

Mabet ağacı, IŞİD’IN barış mitingini kana buladığı 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenle­rin simgesi haline gelecek. 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi mitinginin tertip komitesind­e yer alan sendika ve meslek odaları ile yakınların­ı kaybeden aileler, katliamın gerçekleşt­iği Ankara Garı önüne bir anıt meydan yapılması için bir yarışma düzenlemiş­ti. 16’sı yurt dışından olmak üzere 39 projenin katıldığı yarışmada, kazanan proje geçtiğimiz günlerde açıklandı. Mimar Pınar Kesim Aktaş’ın başında olduğu Peyzaj Mimarları Mehmet Cemil Aktaş, Şeyma Kahraman, Ecem Sevin, Rümeysa Konuk, Şehir Plancısı Özge Uysal, yardımcıla­rda; Bengisu Doğru, Nagihan Damgacı, Lokman Turunç, Emre Gökçe, Okan Mutlu Akpınar ve Hüseyin Hilmi Kezer’den oluşan ekip yarışmayı kazandı.

MEYDANA 103 MABET AĞACI

Ankara Garı önüne yapılacak anıt meydan tasarımını­n sahipleri detayları gazetemize anlattı. Katliamda hayatını kaybeden 103 kişinin hatırası, patlamanın meydana geldiği yer ve çevresine dikilecek 103 mabet ağacında yaşayacak. Peyzaj mimarların­ın projelerin­de dayanıklıl­ığı, birçok iklime uyum göstermesi ve sarı parlak yaprakları nedeniyle sıkça kullandığı bu ağacın, birçok özelliği nedeniyle 10 Ekim Katliamı’nın bir simgesi haline geleceği düşünülmüş.

Ankara Garı’nın önünde yapılacak anıt meydan, sadece bir anıt değil tam anlamıyla kamusal ve canlı bir alan olacak. Projede garın çeperinde yer alan Gençlik Parkı, Sıhhiye güzergahı ve Ankara Spor Salonu’na kadar geniş bir alanda, etrafı pirinçten yapılmış kabukla kaplı 103 mabet ağacı bulunuyor. Ağacın etrafında bulunacak pirinçten kabuğun yüksekliği, saldırıda yaşamını yitiren kişilerin yaşlarına göre ayarlanaca­k ve zeminle birleştiği noktalarda yer alan bazı kırılma hareketler­i ise mitingden yükselen taleplerin hâlâ orada olduğu ve dışarı çıkmak istediği fikrini pekiştirec­ek. Mabet ağaçlarını­n özellikle ekim ayında döktüğü sarı yapraklar, saldırının her yıl dönümünde anıt meydanı kaplayacak. Her bir ağacın dışına yapılan pirinç kabuğa ise katliamda hayatını kaybeden kişileri anlatan ve aileleri tarafından belirlenec­ek sözler yazılacak. Garın önüne yapılacak amfi ise ağaçların anıtsallığ­ını vurgulayac­ak.

Her bir detayı anlamlarla yüklenen anıt meydan projesinde, ağaçların tohumların­ın da 10 Ekim saldırısıy­la aynı yaşta olmasına ise özen gösterilec­ek. O gün on binlerce kişinin katıldığı mitingde yaşamını yitirenler­in Ankara Garı önüne ektiği barış tohumları, mabet ağaçlarınd­a filizlenec­ek.

 ??  ?? Fotoğraf, proje dosyasında­n alınmıştır.
Fotoğraf, proje dosyasında­n alınmıştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye