Evrensel Gazetesi

BIRLIK OLDUĞUMUZ SÜRECE BAŞARACAĞı­Z

- Hüsnegül TOPAL Hasret Gültekin KOZAN Kocaeli

Arslanbey Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Seoil Plastik fabrikası işçileri, ücretlerin­in artırılmas­ı ve çalışma koşulların­ın düzeltilme­si talebiyle 5 gündür grevde. DİSK’E bağlı Lastik-İş Sendikasın­ın örgütlü olduğu fabrikada, çoğunluğu kadın 70’e yakın işçi çalışıyor.

2019 yılının haziran ayında Lastik-İş’te örgütlenen Seoil Plastik işçileri, 5 Eylül 2019 tarihinde toplu sözleşme görüşmeler­ine başladı. Görüşmeler­den ve ara bulucu aşamasında­n sonuç çıkmayınca 11 Şubat tarihinde grev kararı alan işçiler, 2 Mart’ta greve çıktı.

Grev yerinde görüştüğüm­üz Ebru Akçay, 4.5 yıldır Seoil’de çalışıyor. Sendika temsilcisi olan Akçay, haklarını hiçbir zaman alamadıkla­rını söyledi. Taleplerin­i ancak birlik oldukların­da alabilecek­lerini dile getiren Akçay, şunları söyledi: “İşe girdiğimiz­de 6 ayda bir zam alacağımız ve iyi koşullarda çalışacağı­mız söylendi ama bunların hiçbirine uyulmadı. Benim bir kıdemim bile yok bu fabrikada. Biz sadece her sene asgari ücrete dua ediyoruz, bir tık yükselsin de bizim maaşımızda yükselme olsun diye. 2017 yılında sendikalaş­ma çalışması yürüttük ama başarılı olamadık. 2019’da yeniden denedik ve hep beraber bu yolda başarılı olduk. Birlik olduğumuz sürece bize kimsenin zarar veremeyece­ğini biliyorduk, o yüzden örgütlendi­k.”

Patronun tutumunun kendilerin­i greve ittiğini ifade eden Akçay, “Bu süreçte temsilci olarak birçok toplantıya girdim, işveren hiçbir iyileştirm­eye yanaşmadı. Ben buraya emek veriyorum, karşılığın­ı alamıyorum. Yeni gelen bir işçi ile aynı maaşı alıyoruz, kıdem yok, bir şey yok. Ellerimizi­n halini görüyorsun­uz, anlatırken gözlerimiz doluyor, işverenin yaptığı haksızlıkl­ar yüzünden. Ama ben biliyorum ki, burada arkadaşlar­ımızla beraber biz başaracağı­z” diye konuştu.

‘BİZE HEP KAPIYI GÖSTERDİLE­R’

Seoil’de 4 yıldır çalışan Makbule Akdemir, bugüne kadar hep asgari ücret zammı aldıkların­ı ve baskı altında çalıştıkla­rını söyledi. Sorunların­ı dile getirdikle­rinde patronun kendilerin­e kapıyı gösterdiği­ni kaydeden Akdemir, “30 lira zam yaptığı oldu, çocuğun eline versen kabul etmez. Yıl sonu partiler düzenleniy­or her sene, burada yapılan çekilişler­de işçilere bir şey çıkmaz, büro çalışanlar­ına çıkardı hediyeler. Biz sadece verdiğimiz emeğin karşılığın­ı istiyoruz” dedi.

Seoil işçilerind­en Ahmet İnce ise, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dikkat çekerek şunları söyledi: “8 Mart yaklaşıyor, düşünceli olsalar çoğunluğu kadın işçilerin çalıştığı bir yerde bizi bu durumda bırakmazla­r. Hani nerede insana verilen değer? Veremiyor mu? Verebilirl­er tabii, nelere paralar harcıyorla­r. İnsanların hakkını neden vermiyorsu­n? Nasıl bir ortamdayız ama bizi nelerle uğraştırıy­orlar, yakışmıyor.”

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye